Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Przechyla się na prawo. Co robić????

Chustofanka Awatar ignasiamama
    Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

Naprawdę bardzo dziękuję za wsparcie no i to, co piszesz napawa optymizmem, że dużo można zrobić i nie ma co załamywać rąk na początku. No a z tą służbą zdrowia masz rację, bo inna lekarka badająca małego w ramach szczepień w ogóle nie zwróciła na to uwagi. Dopiero jak jej powiedziałam o tej asymetrii to zaczęła twierdzić " A rzeczywiście widzę, że lewa strona jest silniejsza".... Podczas gdy ewidentnie widać, że prawa. Konsultowaliśmy to jeszcze z inną specjalistką i powiedziała, że asymetria ułożeniowa, która wynika z tego jak mały był ułożony w okresie płodowym jest normą - do 3 miesiąca wymaga obserwacji i i odpowiedniej stymulacji, ale najpewniej ustąpi sama. A w chuście nosić można i należy

Chustomanka Awatar alina
    Miejscowość
    Szwajcaria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shazza Zobacz posta
    Sporo spokoju i orientacji w temacie dały mi też wypowiedzi p. Elżbiety Szeligi na tym forum: http://tnij.org/szeliga
    gorąco polecam panią Elżbietę, jest wspaniałą specjalistką, przyjmuje chyba tylko prywatnie, ale jeśli możesz, to idź do niej, zna się na chustowaniu i na pewno dobrze Ci doradzi

http://www.terapia-ndt.waw.pl/omnie.html

na jej stronie nawet znalazłam informację, że już zrobiła kurs na doradcę.
    pewnie tyle mam chustowych do niej przychodziło
    Hania 15.06.2005; Zuzia 12.11.2007; Julcia 15.11.2010

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alina Zobacz posta
    gorąco polecam panią Elżbietę, jest wspaniałą specjalistką, przyjmuje chyba tylko prywatnie, ale jeśli możesz, to idź do niej, zna się na chustowaniu i na pewno dobrze Ci doradzi

Pani Elżbieta współpracuje z Akademia Noszenia Dzieci i uczy nas, doradców, co nieco o fiziologi maluchów, prawidłowym rozwoju i prawidłowej pielęgnacji

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

i jest doradczynią po kursie ClauWi®

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    i jest doradczynią po kursie ClauWi®

ale przede wszystkim jest super prochustwą fizjoterapeutką

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alina Zobacz posta

Dzięki za namiary. W razie potrzeby na pewno skorzystam

Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

No już obejrzałam jej stronę internetową. Dużo ciekawych informacji no i dorobek imponujący.
    Cytat Zamieszczone przez paskowka Zobacz posta

ale przede wszystkim jest super prochustwą fizjoterapeutką

Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

[QUOTE=alina;1672893]gorąco polecam panią Elżbietę, jest wspaniałą specjalistką, przyjmuje chyba tylko prywatnie, ale jeśli możesz, to idź do niej, zna się na chustowaniu i na pewno dobrze Ci doradzi

Dzięki!!!

Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shazza Zobacz posta
    ignasiamama, moja sugestia jest taka: sprawdzaj, konsultuj, zwracaj uwagę, ale nie daj się zwariować.
    Mieliśmy z Jankiem podobny problem, tutaj w poście #307 dość szczegółowo opisałam jak to było (w chuście często zachowywał się podobnie, jak Twój synek, rozwiązywałam go, gdy tak się układał, no i bardzo pilnuję mocnego dociągania): http://chusty.info/forum/showthread.php?t=67488&page=16 .
    Sporo spokoju i orientacji w temacie dały mi też wypowiedzi p. Elżbiety Szeligi na tym forum: http://tnij.org/szeliga .
    Jeszcze nie wiem, jak u nas skończy się ta historia, Janek właśnie ukończył 3 miesiące, więc wkrótce wybiorę się do pediatry i neurologa, żeby go obejrzeli, i w razie potrzeby zalecili jakieś działania, lecz różnica w stosunku do tego, co wcześniej, jest kolosalna - wprawdzie wciąż, jeśli już przychodzi do odwracania się, preferuje prawą stronę, ale akcje z odkręcaniem się, czy takim właśnie jak opisujesz "przewracaniem" na ten jeden boczek, czy odginaniem/przechylaniem w chuście zdarzają się coraz rzadziej - tylko wtedy, kiedy jest zmęczony, poirytowany itp., no i łatwo go "wyśrodkować" zagadując, stymulując drugą stronę, ew. podkładając coś pod prawy policzek. Nawet jeśli będzie potrzeba wdrożenia ndt bobath (choć mam nadzieję, że nie będzie to konieczne), to cieszę się, że daliśmy Jankowi czas, bo teraz, kiedy już śmieje się i łapie kontakt, te ćwiczenia
    mogą być faktycznie fajną zabawą, a kiedy miał te zaledwie kilka tygodni, miałam wrażenie, że radości mu zbyt wielkiej nie sprawiały. Teraz nabrał ciałka, werwy i chętnie angażuje się we wszelkie masaże i "tarmoszenia"
    Życzę Wam, żeby wszystko skończyło się na obawach, ewentualnie przyjemnych dla obu stron "wygibasach"!
    Dopiero teraz dokładnie wczytałam się w twój post a ponieważ już skonsultowałam to z dwiema osobami, to rzeczywiście chyba damy sobie czas stymulując lewą stronę zgodnie ze wskazówkami. A gdyby okazało się, że rehabilitacja jest konieczna, to namiary już dostałam.
    Także masz rację, że nie można "dać się zwariować!! Dzięki!

Uprawnienia umieszczania postów