Pokaż wyniki od 1 do 20 z 206

Wątek: jakie pieluszki na wiosna /lato

Mieszany widok

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

U nas to zależy jaki upał - czyli jaka pogoda - do jak upał to majtki bawełniane+tetrówka, formowanka zapinana na napy. A jak mniejszy upał to otulacz PUL+tetrówka lub kieszonka - zależy co mam pod ręką i od sytuacji - na wyjście wolę kieszonkę - łatwo zmienić i gapie mniej się dziwią, po domu tetra. M. nawet nie wie, co mamy, zakłada po kolei jak leci. AIO nie lubię - za długo schnie

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

A ja jednak polecam tetrę i otulacze-też zaczynałam jak Zocha miała 6 miesięcy, i IMO sprawdza się taki układ idealnie. Pileuchy rosną z dzieckiem-miałam kilka 75gr Imse Vimse i większosć 100gr, wszystkich używam do dziś tylkoskładam już w prostokąt a nie origami. No i tanio Potem parę bambusowych formowanek na wyjścia i jest git. A na kupy to są papierki. Poza tym trudno o lepszą motywację do odpieluchowania...
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Chusteryczka

Domyślnie

Dziecko jest tylko piersiowe czy wprowadzacie nowe pokarmy? Jak piersiowe to kupki ma ładne i nieśmierdzące- tetra i otulacz będzie najlepszym rozwiazaniem w dodatku najtańszym, tetrę łatwo doprać szarym mydłem.
    Natomiast przy wprowadzaniu nowych pokarmów kupki robią się bardziej dorosłe a co za tym idzie śmierdzące, osoby uzywające jednorazówek zaraz po kupie wynoszą śmieci albo pieluchy składują na balkonie i tam śmierdzi. Przy wielo kupe się po prostu wrzuca do toalety i nic w domu nie śmierdzi.
    Przed zakupem poczytaj dokładnie dział recenzji, ważne jest dobre dopasowanie pieluch do dziecka inne firmy pasuja na chude inne na pulchne dziecko.

Chustofanka Awatar Bodzia_30
    Miejscowość
    Opole/Pogórze

Domyślnie

A czym mąż argumentuje że nie może przekonać się do wielo? Bo że cena go przeraża - to racji nie ma, bo najtańsza wersja to 4 otulacze i 20 albo więcej ręczników IKEA co stanowi jednorazowy koszt ok 200 zł czyli tyle ile pampki na miesiąc. A że śmierdzi kupką przy wielo, to też bzdura - bo przy płynnych kupkach pieluszkę przepierasz pod kranem przy twardych wyrzucasz do wc. A pampki czy też inne jednorazowe naprawdę śmierdzą o czym przekonałam się gdy sama przechodziłam na wielo. Teraz jeszcze ostatnie pamki które mam zużywam tylko na noc i naprawdę ledwo wytrzymuję smród jaki się unosi nad ranem przy zmianie pieluchy.
    Co do tej najtańszej metody pieluchowania czyli pielucha +otulacz, to wcale nie jest to takie skomplikowane, poprostu wcześniej włóż sobie pieluchę (ręcznik) w otulacz i już. Gotowe. Tak się wymądrzam choć jestem bardzo świerza w tych sprawach, ale właśnie dlatego że jestenm świerza i miałam mętlik w głowie bo nie wiedziałam co do czego, to mam wypróbowanych kilka metod i najbardziej sobie chwalę ten sposób - pozatym wydaje mi się ze jednak na lato będzie najlepszy, bo pupka nie będzi się pocić. Jednak przy kieszonce lub formowance pupa jest wielka i jak wracam ze spaceru z chustą, to troszkę jest spocony (ale i tak mniej niż w pampku). Dlatego przy krótszych wypadach zakładam tylko tetrę.

Chusteryczka Awatar Sania
    Miejscowość
    Tychy/Katowice

Domyślnie

No właśnie ten polar jakoś nie bardzo do mnie trafia...

Mały niestety niepiersiowy od trzeciego tygodnia życia, więc kupki są wyjątkowo śmierdzące, ale z drugiej strony przynajmniej nie mamy niespodzianek co zmiana pieluchy

Czyli najlepiej otulacz + jakieś wkładki? Bawełna, bambus?

Eh... z pieluchami to chyba gorzej niż z chustami... Tyle rodzajów i ogromny wybór!

BTW pierwszy sukces na koncie! Małż dał się przekonać do wielorazowych kąpieluszek Chociaż rodzinne lobby haggisowe mocno agitowało...

Doradczyni Noszenia ClauWi®

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Ja debiutuję w temacie i serdecznie polecam Flipa.
    Otulacz z wkładem mam sucho jest świetny. Szybko schnie. Do środka wkładasz tetrę (która też schnie w mgnieniu oka) lub jakikolwiek ulubiony przez Ciebie wkład (ręczniki IKEA np.), na wierzch papierek jednorazowy - cudownie "łapie" kupę i wszystko gra.
    Kieszonki też są fajne ale po kilka sikaniach trzeba wymienić na nową.
    AIO i SIO sprawdza się na spacerze ale długo schnie niestety.

Ja robię tak. Mam i wielo i pampki. Sukcesywnie dokupuję po kilka sztuk. To co się sprawdza - zostaje, to co nam nie pasuje wylatuje.
    W razie przestoju pieluch na suszarce, zakładam jednorazówkę - już coraz rzadziej!!!
    Za jakiś czas mam nadzieję skompletować stosik, które będzie dla nas idealny.

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

tak będę was podczytywała bo niebawem chcę powoli mała odpieluchować
    no i mnie również nurtuje pytanie ad upalnego lata, te polarki ect .. a jak mikrofibra się sprawuje ?

OT na basen gdzie z młoda chadzam jako jedyna w grupie ma wielo do pływania.

Guest
    Guest

Domyślnie

OT
    ankamyk a niedawno się pytałaś w swoim wątku co i jak a tu już doradzasz
    OJ wpadłaś wpadłaś
    ja też

Uprawnienia umieszczania postów