Pokaż wyniki od 1 do 20 z 206

Wątek: jakie pieluszki na wiosna /lato

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar Sania
    Miejscowość
    Tychy/Katowice

Domyślnie Pieluchy na lato dla totalnie początkującej :) Pomożecie?

Strasznie podobają mi się wielo Niestety - mojemu małżowi mniej. Ceny go przerażają ( i żadne wyliczenia i zestawienia kosztów nie trafiają), ale chyba najgorsza jest wizja kupy w takowej pieluszce . W jednorazówce wystarczy zawinąć i wywalić, ewentualnie otworzyć okno celem wywietrzenia pokoju...

Wymyśliłam więc, że ciepłe dni będą świetnym pretekstem do wprowadzenia wielo w nasze życie W lato szybciej wszystko schnie, mały w takich kolorowych majtasach będzie wyglądał przeuroczo, a i kąpieluszki przydają się bardzo na wakacyjnych wojażach
    Tłumaczę też, że w jednorazówkach luluś Maćka ugotuje się na twardo, nie mówiąc już o jego biednej zapoconej i zmacerowanej pupie.
    Najpierw na zachętę kupimy kilka na dzień, a potem może się przekona i zupełnie zrezygnujemy z pamperów.

I tu wielka prośba o pomoc! Pomóżcie mi wybrać jakieś dwie - trzy łatwe w obsłudze (może AIO?) i w miarę tanie (jakieś szyte przez forumki?) wielorazówki. No i takie, co by się sprawdziły w upały (jakie materiały miałyby to być?).
    Ostatnio edytowane przez Sania ; 24-05-2010 o 18:54

Doradczyni Noszenia ClauWi®

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Sania ja mam ten sam problem, moj maz nie chce słyszec o wielo, wrecz po kryjomu kupiłam kilka sztuk zaczełam o flipow gdy były w promocji i chyba najbardziej przypadły mi do gustu, brudny wkład do prali i wkladam nastepny, nawet tetra sie nadaje, niedrogo a szybko i wygodnie, no i zdrowo w sumie jak sie wybiera wkład do środka z bawełny, a kieszonki no cóż, ten polar mnie przeraża, tym bardziej latem...

Chustonoszka Awatar junona
    Miejscowość
    Częstochowa

Domyślnie

Skoro mają być łatwe w obsłudze to najlepiej kieszonki albo AIO właśnie. One wszystkie w większości średnio naturalne są, bo zawsze jakiś polarek przy pupie. Stawiając na naturkę lepiej byłoby mieć formowanki jakieś lub nawet składane pieluszki + otulacz i pewnie wyszło by taniej, ale zawsze to trudniej założyć .
    Dlatego u nas jest pół na pół - ja małemu zakładam głównie formowanki i otulacz, a mąż kieszonki. Chcąc oszczędzić szukaj okazji na Bazarku.
    A, mój mąż też długo się opierał. Teraz czasami pękam ze śmiechu jak się chwali w towarzystwie, że my używamy tylko wielo .

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

U nas to zależy jaki upał - czyli jaka pogoda - do jak upał to majtki bawełniane+tetrówka, formowanka zapinana na napy. A jak mniejszy upał to otulacz PUL+tetrówka lub kieszonka - zależy co mam pod ręką i od sytuacji - na wyjście wolę kieszonkę - łatwo zmienić i gapie mniej się dziwią, po domu tetra. M. nawet nie wie, co mamy, zakłada po kolei jak leci. AIO nie lubię - za długo schnie

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

A ja jednak polecam tetrę i otulacze-też zaczynałam jak Zocha miała 6 miesięcy, i IMO sprawdza się taki układ idealnie. Pileuchy rosną z dzieckiem-miałam kilka 75gr Imse Vimse i większosć 100gr, wszystkich używam do dziś tylkoskładam już w prostokąt a nie origami. No i tanio Potem parę bambusowych formowanek na wyjścia i jest git. A na kupy to są papierki. Poza tym trudno o lepszą motywację do odpieluchowania...
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Chusteryczka

Domyślnie

Dziecko jest tylko piersiowe czy wprowadzacie nowe pokarmy? Jak piersiowe to kupki ma ładne i nieśmierdzące- tetra i otulacz będzie najlepszym rozwiazaniem w dodatku najtańszym, tetrę łatwo doprać szarym mydłem.
    Natomiast przy wprowadzaniu nowych pokarmów kupki robią się bardziej dorosłe a co za tym idzie śmierdzące, osoby uzywające jednorazówek zaraz po kupie wynoszą śmieci albo pieluchy składują na balkonie i tam śmierdzi. Przy wielo kupe się po prostu wrzuca do toalety i nic w domu nie śmierdzi.
    Przed zakupem poczytaj dokładnie dział recenzji, ważne jest dobre dopasowanie pieluch do dziecka inne firmy pasuja na chude inne na pulchne dziecko.

Chustofanka Awatar Bodzia_30
    Miejscowość
    Opole/Pogórze

Domyślnie

A czym mąż argumentuje że nie może przekonać się do wielo? Bo że cena go przeraża - to racji nie ma, bo najtańsza wersja to 4 otulacze i 20 albo więcej ręczników IKEA co stanowi jednorazowy koszt ok 200 zł czyli tyle ile pampki na miesiąc. A że śmierdzi kupką przy wielo, to też bzdura - bo przy płynnych kupkach pieluszkę przepierasz pod kranem przy twardych wyrzucasz do wc. A pampki czy też inne jednorazowe naprawdę śmierdzą o czym przekonałam się gdy sama przechodziłam na wielo. Teraz jeszcze ostatnie pamki które mam zużywam tylko na noc i naprawdę ledwo wytrzymuję smród jaki się unosi nad ranem przy zmianie pieluchy.
    Co do tej najtańszej metody pieluchowania czyli pielucha +otulacz, to wcale nie jest to takie skomplikowane, poprostu wcześniej włóż sobie pieluchę (ręcznik) w otulacz i już. Gotowe. Tak się wymądrzam choć jestem bardzo świerza w tych sprawach, ale właśnie dlatego że jestenm świerza i miałam mętlik w głowie bo nie wiedziałam co do czego, to mam wypróbowanych kilka metod i najbardziej sobie chwalę ten sposób - pozatym wydaje mi się ze jednak na lato będzie najlepszy, bo pupka nie będzi się pocić. Jednak przy kieszonce lub formowance pupa jest wielka i jak wracam ze spaceru z chustą, to troszkę jest spocony (ale i tak mniej niż w pampku). Dlatego przy krótszych wypadach zakładam tylko tetrę.

Chusteryczka Awatar Sania
    Miejscowość
    Tychy/Katowice

Domyślnie

No właśnie ten polar jakoś nie bardzo do mnie trafia...

Mały niestety niepiersiowy od trzeciego tygodnia życia, więc kupki są wyjątkowo śmierdzące, ale z drugiej strony przynajmniej nie mamy niespodzianek co zmiana pieluchy

Czyli najlepiej otulacz + jakieś wkładki? Bawełna, bambus?

Eh... z pieluchami to chyba gorzej niż z chustami... Tyle rodzajów i ogromny wybór!

BTW pierwszy sukces na koncie! Małż dał się przekonać do wielorazowych kąpieluszek Chociaż rodzinne lobby haggisowe mocno agitowało...

Doradczyni Noszenia ClauWi®

Uprawnienia umieszczania postów