W Warszawie jest dużo nawiedzonych pieluchowo mam. My mieszkamy co prawda w Piasecznie ale po świętach bardzo chętnie byśmy się spotkali, ciągle te chustowe spotkaniaZamieszczone przez steffburton
może jakieś pieluchowe się zorganizuje
![]()
W Warszawie jest dużo nawiedzonych pieluchowo mam. My mieszkamy co prawda w Piasecznie ale po świętach bardzo chętnie byśmy się spotkali, ciągle te chustowe spotkaniaZamieszczone przez steffburton
może jakieś pieluchowe się zorganizuje
![]()
Chciałabym urozmaicić nasze życie pieluszkowe (monotonnie pampersowe) o kilka pieluch wielorazowych. Na razie nie planuję całkowitego przejścia na wielorazówki, bo nie dam rady tak jednorazowo finansowo się pozbierać, ale ze strachem myślę o nadchodzącym lecie i pupie mojego szkraba gotującej się w sztucznej jednorazówce. Po przestudiowaniu pobieżnym wątków wychodzi mi, że na początek najbardziej pasowały by mi AIO lub kieszonki, ze względu na prostotę używania. Chyba na lato powinnam też szukać takich ze środkiem nie z polarku?
Poradźcie, co na lato, na zmianę z jednorazówkami dla 8 kilogramowego Misia?
I na marginesie, bo czytam wątek o praniu i nie rozumiem - co to są PULe?
na sam początek poczytaj tu: http://www.chusty.info/forum/showthr...AZOWE-PORADNIK![]()
Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci
Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)
and life's like an hourglass glued to the table,
No one can find the rewind button girl
So cradle your head in your hands.
And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe
Dzięki, doczytałam co to PUL. Ale poza tym nadal mam mętlik w głowie, jak zwykle gdy wszystkiego jest za dużo![]()
Nie mam doświadczenie, ale z tego co czytałam, to na lato ponoć dobre są otulacze z wełny merynosów. A do środka, to ja bym wybrała coś przewiewnego, z naturalnych tkanin (dla swojego maluszka rozważam na lato formowane storchenkinder i mam flanelki tetro ). Ale dziewczynki obyte w temacie na pewno więcej pomogą
A i gdybyś jednak chciała coś bardziej chłonnego na nocki to może formowankę bambusową lub konopną, bo te co napisałam wyżej, to raczej na dzień.
Ostatnio edytowane przez ania mania ; 20-04-2010 o 19:45
Tymek 30.05.2010
Luśka 13.03.2013
Saszka 20.07.2015
2011 [*] 2012 [*] 2014 [*]
na dzień gatki wełniane i do środka tetra lub jakaś formowanka, lub sama formowanka bez żadnego otulacza - zmieniane oczywiście po siku. No a na noc to jednak coś z polarkiem bym radziła, kieszonki czy też formowanki z otulaczem (też najlepiej wełniany) , poza tym był już jakoś tak w lecie wątek o letnim pieluchowaniu, przeszukaj na pewno coś znajdziesz![]()
Franek 4.12.2008 Staszek 24.10.2010
podaj dalej
gatki podaj dalej
magnolia-podajdalej.blogspot.comhttps://www.facebook.com/podajdalej.magnolia/
Strasznie podobają mi się wieloNiestety - mojemu małżowi mniej. Ceny go przerażają ( i żadne wyliczenia i zestawienia kosztów nie trafiają), ale chyba najgorsza jest wizja kupy w takowej pieluszce
. W jednorazówce wystarczy zawinąć i wywalić, ewentualnie otworzyć okno celem wywietrzenia pokoju...
Wymyśliłam więc, że ciepłe dni będą świetnym pretekstem do wprowadzenia wielo w nasze życieW lato szybciej wszystko schnie, mały w takich kolorowych majtasach będzie wyglądał przeuroczo, a i kąpieluszki przydają się bardzo na wakacyjnych wojażach
Tłumaczę też, że w jednorazówkach luluś Maćka ugotuje się na twardo, nie mówiąc już o jego biednej zapoconej i zmacerowanej pupie.
Najpierw na zachętę kupimy kilka na dzień, a potem może się przekona i zupełnie zrezygnujemy z pamperów.
I tu wielka prośba o pomoc! Pomóżcie mi wybrać jakieś dwie - trzy łatwe w obsłudze (może AIO?) i w miarę tanie (jakieś szyte przez forumki?) wielorazówki. No i takie, co by się sprawdziły w upały (jakie materiały miałyby to być?).
Sania ja mam ten sam problem, moj maz nie chce słyszec o wielo, wrecz po kryjomu kupiłam kilka sztukzaczełam o flipow gdy były w promocji i chyba najbardziej przypadły mi do gustu, brudny wkład do prali i wkladam nastepny, nawet tetra sie nadaje, niedrogo a szybko i wygodnie, no i zdrowo w sumie jak sie wybiera wkład do środka z bawełny, a kieszonki no cóż, ten polar mnie przeraża, tym bardziej latem...
Skoro mają być łatwe w obsłudze to najlepiej kieszonki albo AIO właśnie. One wszystkie w większości średnio naturalne są, bo zawsze jakiś polarek przy pupie. Stawiając na naturkę lepiej byłoby mieć formowanki jakieś lub nawet składane pieluszki + otulacz i pewnie wyszło by taniej, ale zawsze to trudniej założyć.
Dlatego u nas jest pół na pół - ja małemu zakładam głównie formowanki i otulacz, a mąż kieszonki. Chcąc oszczędzić szukaj okazji na Bazarku.
A, mój mąż też długo się opierał. Teraz czasami pękam ze śmiechu jak się chwali w towarzystwie, że my używamy tylko wielo.
U nas to zależy jaki upał - czyli jaka pogoda - do jak upał to majtki bawełniane+tetrówka, formowanka zapinana na napy. A jak mniejszy upał to otulacz PUL+tetrówka lub kieszonka - zależy co mam pod ręką i od sytuacji - na wyjście wolę kieszonkę - łatwo zmienić i gapie mniej się dziwią, po domu tetra. M. nawet nie wie, co mamy, zakłada po kolei jak leci. AIO nie lubię - za długo schnie
A ja jednak polecam tetrę i otulacze-też zaczynałam jak Zocha miała 6 miesięcy, i IMO sprawdza się taki układ idealnie. Pileuchy rosną z dzieckiem-miałam kilka 75gr Imse Vimse i większosć 100gr, wszystkich używam do dziś tylkoskładam już w prostokąt a nie origami. No i tanioPotem parę bambusowych formowanek na wyjścia i jest git.
A na kupy to są papierki. Poza tym trudno o lepszą motywację do odpieluchowania...
![]()
Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014![]()
Witek -Wielka Niespodzianka 06.08.2018
napiszcie jakie pieluchy zakładacie na upały bo chyba te z polarem i pulem to pupcie ugotują w lecie![]()
polar i pul i tak są cieńsze niż zwykły pampers
a w temacie: po domu tetra i wełniany otulacz
na dworze kieszonka, nie zaobserwowałam jakiegoś przegrzanie, a zeszłoroczny lipiec był bardzo upalny
tetra i welna a po domu sama formowanka cieniutka lub na golasa
a jak duze dziecko?
zreszta gdzies juz bylo duzo na ten temat
Maja 16.08.2009
Pola i Lena 04.06.2013
synek ma 18 miesiecy po domu to pewnie na golasa bo bedziemy sie uczyli siku na nocnik ale na spacer w upały to pewnie najlepsza tetra plus otulacz![]()
Synek 28.05.2003
Córunia 09.05.2010
http://cudanakijuicudawianki.blogspot.com/ jak spędzam wolny czas
w kieszonce też mu nic nie będzie
tetra na wyjścia jest problematyczna, dużo jej potrzeba..
wszystko z wielo się sprawdzi, tylko lepiej czesciej przebierac, bo wiadomo : siki + upał = smrodek
lato 2008, jesień 2010, zima 2013... i jesieniozima 2022
--------------------------------
doradca Akademii Noszenia Dzieci od 2010
instruktor Masażu Shantala od 2013
Dla nas PUL na ciepłe dni odpada, pupka się zaparza. Tetra+gatki wełniane lub nawet sama formowanka.
Doświadczenie w wielo nie mam dużego więc potrzebna mi rada. Co najlepiej się sprawdza w okresie letnim? Jakie pieluchy, jakie wkłady itp.
Przy okazji pytanie jakie wkłady są najbardziej chłonne? Jakoś nie odważyłam się jeszcze na noc wielo założyć bo obawiam się przeciekuchoć w dzień nam się to nie zdarza. Tylko, że w dzień zmieniam często a w nocy jak mały się nie obudzi to ja też nie wstanę
![]()