Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 29

Wątek: Pewnie to juz było...

Chustomanka
    Miejscowość
    Sundsvall/Kraków

Domyślnie Pewnie to juz było...

witam, pewnie pytanie,które zadam padło tysiąc razy (ale nie mam siły,ani czasu zeby przejrzec wszystkie wczesniejsze posty)-dlaczego wielo sa lepsze od pampersow?
    tylko wytlumaczenie ze nie zasmiecaja srodowiska mnie nie przekona- w inny sposob staram sie ratowac swiat argument ze wychodza taniej niz pampki tez mnie nie przekonuje do chust jestem przekonana-jak MUSZE wziac wozek to mam wyrzuty sumienia ale do wielo jakos nie... pampersy maja dla mnie prawie same plusy.. ciezko mi sobie wyobrazic ze w nocy(ledwo zywa) zmieniajac pieluche musze isc cos z niej zeskrobywac. Tomaszek ma 5 miesiecy, kupek robi dalej kilka w ciagu doby i nie sa to juz takie bezwonne noworodkowe kupy jak kiedys. poza tym,niestety, widzialam odparzone pupki w wielo a Tomek ma pupcie jak niemowlak podobno tez przeciekaja.. czytalam watek o wczesniakach i wiele Mam napisalo ze zaluje ze nie uzywalo wielo od poczatku, a one chyba tnajbardziej chca dla swoich dzieci dobrze i pieluchami wielorazowymi sa zachwycone i tak mnie cos ruszylo.. prosze wytlumaczcie mi ten fenomen (ze otulaczki sa sliczne-to wiem). nie wiem czemu ale mimo ze pampersy mnie nie zawiodly to mam poczucie ze cos tracimy... ale sie rozpisalam. ps. z gory dzieki za odpowiedzi

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Było i nie raz
    ale na zachęte: kup otulacz i tetrę i spróbuj - wydatek niewielki a przekonasz się co tracisz

My od urodzenia na wielo (czyli już za miesiąc 2 lata) i niczego nei żałuję; jedynie serce mi się kraja kiedy muszę sięgnąć po ekojednorazówkę
    P. 2007, D. 2010

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

dla chlopca?
    nie przegrzewaja im sie jadra (co moze miec wplyw na bezplodnosc)
    szczegolnie latem jak zalozysz tetre plus otulacz welniany
    w pampkach sie gotuja

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

dla mnie przede wszystkim papki sa pełne chemii, toksycznych składnikow, które się odbiją na zdrowiu. A jak ciękupy tak martwią to zacznij wtedy, kiedy będzie rzadziej robił. Poza tym są precież tzw. papierki na kupę i siup do kibelka
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dobra, to skoro temat Cie nurtuje, to zapraszam raz jeszcze do mnie i przewałkuję z tobą ten temat.

Wiem ,ze widziałaś ogromną czerwoną pupę jak u pawiana ale widziałaś też idealną pupę Jaśko. Zobaczysz pupę Hani...

1. w papkach jest chemia która musi, nie ma bata, wchłaniać się przez skórę
    2. pampki podgrzewają temperaturę w gaciach, co może prowadzić do wtórnego wnętrostwa- w USA zaczyna się łączyć wzrost obniżonej męskiej płodności z rozpoczęciem stosowania pampków
    3. istnieją tzw"papierki" i wtedy nic nie tzreba zeskrobywać z pieluszki tylko wyrzucasz do wc(jak dziecko zrobi w pieluszkę kupkę, a Ty od razu to zauważysz, to nic nie trzeba zeskrobywać, bo nie jest, ze się tak wyrażę wklepane w pieluszkę )

4. Dziecko powinno kojarzyć fakt oddawania moczu i uczucie wilgoci, ułatwia to odpieluchowanie

5.Wolisz chodzić w podkoszulku z plastiku czy z bawełny?
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

[QUOTE=Wiewiórka;1629629]dla mnie przede wszystkim papki sa pełne chemii, toksycznych składnikow, które się odbiją na zdrowiu.

no włąśnie, kupa chemii, która z reklamą o oddychających pieluszkach nie ma wiele wspólnego
    ja kiedyś też nie mogłam przekonać się do wielo, a teraz nie wyobrazam sobie pieluchowania bez materiałówek powodzenia!

Chustonówka
    Miejscowość
    Skawina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirabel Zobacz posta
    Było i nie raz
    ale na zachęte: kup otulacz i tetrę i spróbuj - wydatek niewielki a przekonasz się co tracisz

My od urodzenia na wielo (czyli już za miesiąc 2 lata) i niczego nei żałuję; jedynie serce mi się kraja kiedy muszę sięgnąć po ekojednorazówkę
    Podpisuję się pod tym
    Nie ma nic tańszego niż tetra + otulacz. W ciąży zakupiłam 20 sztuk dobrej tetry koszt 50 zł i dwa otulacze Flip około 120 zł i to jest nasz arsenał do pieluchowania wielo. Taniej być nie może

Chustomanka
    Miejscowość
    Sundsvall/Kraków

Domyślnie

marta- przywiez, poogladam!!
    kurde, boje sie ze bedzie mial odparzenia!! mam mu caly czas w pieluche zagladac czy mokro, czy nie? nasze pokolenie podobno mialo caly czas odparzenia!! nawet ja, chociaz mama mowi ze dmuchala, chuchala, smarowala ale uniknac sie tego nie dalo.
    na medycynie- pediatrii- nic nam nie mowili ze pampki= bezplodnosc, albo wzrost ryzyka bezplodnosci.
    nie kloce sie z wami, tylko musze byc na 100% przekonana bo moj M mowi ze reki do tego nie przylozy. (to dobry chlopak ale eko mamy go smiesza)

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ze mne zadna eko mama

moje dzieci mialy tylko odparzenie raz, w okresie noworodkowym, zaleczone maka ziemniaczana w 1 dzien
    pozniej nic a nie smaruje zadnymi kremami

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joannazd Zobacz posta
    nasze pokolenie podobno mialo caly czas odparzenia!!
    nasze pokolenie nie było trzymane w otulaczach, tylko w ceracie

polecam eksperyment - kup/pożycz otulacz pul i ceratkę, na rękę/nogę (swoją) załóż mokrą tetrę, na to otulacz, na drugą taką samą tetrę z ceratką, potrzymaj ze 2 godziny i zdejmij, zobacz, jak wygląda skóra po takiej "kuracji" (można testować również opcję otulacz i jednorazówka - też dobre porównanie)

Chusteryczka Awatar efcia1981
    Miejscowość
    opolskie

Domyślnie

bo moj M mowi ze reki do tego nie przylozy. (to dobry chlopak ale eko mamy go smiesza)
    mój też tak mówił ja po wielo sięgnełam gdzieś po 2 miesiącu, gdy nie było kupy co 15 minut i tak sobie przewijałam, przewijałam, ja w wielo, mąż w pampki - aż pewnego dnia sam poprosił pokaż jak to robisz niania też wielo zakłada.
    ot, przyznaję się, w dzień zakładam wielo, na noc pampka. I wyrzutów sumienia nie mam.
    Patryk 2011, Paulinka 2012

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

To nieprawda, że nasze pokolenie było cały czas odparzone. Mi już kilku pediatrów powiedziało - i czytałam też gdzieś, ale nie podlinkuję, nie pamiętam - że właśnie od kiedy weszły pampki, mamy lawinę odpieluszkowego zapalenia skóry. Bo dziecko w pampersie leży najczęsciej dłuuugo, dużo dłużej, niż kiedyś w tetrze i ceratce. Nasze mamy zmieniały nam pieluchy non stop, nie dlatego, że tak chciały, tylko dlatego, że wszystko to przeciekało i wolały prać same pieluchy, niż pieluchy i jeszcze do tego ciuchy.

Wejdź na którąkolwiek stronę sklepu z pieluszkami, zawsze w którejś zakładce dokładnie jest wyłuszczone, dlaczego wielo są zdrowsze. Chociażby u Ani na ekobaby.pl

Chusteryczka
    Miejscowość
    Kraków \ śląsk

Domyślnie

Tymon od początku na wielo. W nocy też.
    Póki co pupa idealna .

Na wyjazdach na pampersach i pampki mi okrutnie śmierdzą.
    Ja nie zaglądam cały czas do pieluchy, jak T robi się niespokojny i wierzga nogami to znaczy,że trzeba zmienić
    P(III 2008), T(XI 2011), R(*III 2014), B (III 2018)

Chustomanka
    Miejscowość
    Sundsvall/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez efcia1981 Zobacz posta
    mój też tak mówił ja po wielo sięgnełam gdzieś po 2 miesiącu, gdy nie było kupy co 15 minut i tak sobie przewijałam, przewijałam, ja w wielo, mąż w pampki - aż pewnego dnia sam poprosił pokaż jak to robisz niania też wielo zakłada.
    ot, przyznaję się, w dzień zakładam wielo, na noc pampka. I wyrzutów sumienia nie mam.
    i to byloby dobre rozwiazanie. nie bede skrobala, prala w nocy..

Chustomanka
    Miejscowość
    Sundsvall/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez machma Zobacz posta
    Tymon od początku na wielo. W nocy też.
    Póki co pupa idealna .

Na wyjazdach na pampersach i pampki mi okrutnie śmierdzą.
    Ja nie zaglądam cały czas do pieluchy, jak T robi się niespokojny i wierzga nogami to znaczy,że trzeba zmienić
    Ty mi to jeszcze na spacerach wytlumaczysz.. i skrzynke sobie wyczysc
    pogoda przez najblizsze dni do bani niestety

Chusteryczka
    Miejscowość
    Kraków \ śląsk

Domyślnie

pogoda przez najblizsze dni do bani niestety
    Wiem bo też sobie codziennie sprawdzam
    P(III 2008), T(XI 2011), R(*III 2014), B (III 2018)

Chustomanka
    Miejscowość
    Sundsvall/Kraków

Domyślnie

i fioletowo ja nawet na mapki nie patrze tylko na te 3 lokalizacje i jak jest dostateczna to ide. bo u nas lepiej niz w hucie czy alejach
    Cytat Zamieszczone przez machma Zobacz posta
    Wiem bo też sobie codziennie sprawdzam

Chustomanka
    Miejscowość
    Sundsvall/Kraków

Domyślnie

a teraz od innej strony, czy jest tu jakas Mama ktora probowala wielo i okazalo sie ze to "niewypal"?

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Są takie, tylko trzeba by sie zastanowić z jakim podejściem sie startuje- wszystko dla ludzi

hehe mnie też śmieszą eko mamy- spódnica na gumce etc
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Uprawnienia umieszczania postów