Pokaż wyniki od 1 do 20 z 196

Wątek: Czytanie roczniakowi

Mieszany widok

Chustomanka Awatar aneczka78
    Miejscowość
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

Dziewczyny dzięki Wam Hania polubiła czytanie! Odkąd kupiłam polecane przez Was książeczki, czyli Maksa z Zakamarków i wiersze Tuwima (hitem jest Lokomotywa!), Hania ciągle je przynosi i każe czytać
    Hanulka 07.2010; Lenka 01.2013; Oleńka 07.2016
    Prosimy o 1% dla naszej Lenki: http://www.chusty.info/forum/showthr...a-naszej-Lenki

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aneczka78 Zobacz posta
    Dziewczyny dzięki Wam Hania polubiła czytanie! Odkąd kupiłam polecane przez Was książeczki, czyli Maksa z Zakamarków i wiersze Tuwima (hitem jest Lokomotywa!), Hania ciągle je przynosi i każe czytać
    Tego Maksa nie znam, ale na wierszach Tuwima sama się wychowałam i moje córki też. Dlaczego są świetne? - myślę, że przez idealny rytm i proste, odpowiednie dla dzieci słownictwo. Po prostu dzieciom to samo w ucho wpada, a rodzicom- aż przyjemnie się czyta. Również dobre są wiersze Brzechwy, Ewy Szelburg- Zarembiny i oczywiście Konopnickiej. Nieco zapomniana autorka, z tego co wiem pierwsza w Polsce zaczęła pisać dla dzieci i to prawdziwe arcydzieła. Już dla trochę starszych polecam "Na jagody" i "O Janku Wędrowniczku"- był czas że moja starsza córka codziennie przy nich zasypiała. Moim zdaniem (nie chwaląc się znam się odrobinę na poezji) - to są arcydzieła porównywalne z "Panem Tadeuszem" - tyle, że dla dzieci. Mamy oczywiście też wierszyki współczesnych autorów i stwierdzam, że to już nie to- brakuje rytmu, sporo "za ciężkich" słów.
    Chudzinka- Ufoludek - 2001, Krasnoludek - 2009, Pimpuś -2012

Chustomanka Awatar aneczka78
    Miejscowość
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

Hania po kilkukrotnym przeczytaniu jej Lokomotywy chodzi i powtarza różne słowa i zwroty i sprawia jej to dużą radość
    Hanulka 07.2010; Lenka 01.2013; Oleńka 07.2016
    Prosimy o 1% dla naszej Lenki: http://www.chusty.info/forum/showthr...a-naszej-Lenki

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aneczka78 Zobacz posta
    Hania po kilkukrotnym przeczytaniu jej Lokomotywy chodzi i powtarza różne słowa i zwroty i sprawia jej to dużą radość
    Właśnie o to chodzi - to łatwo "wpada w ucho" czy jak tam powiedzieć.
    Chudzinka- Ufoludek - 2001, Krasnoludek - 2009, Pimpuś -2012

Uprawnienia umieszczania postów