Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Wątek: Chusta elastyczna BOBA

Widok wątkowy

Chustofanka Awatar MamaHani
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

No to i ja w końcu napiszę.

Tylko zaznaczam, był to nasz pierwszy kontakt z chustą elastyczną, nosimy się od niemal pół roku w tkanej, więc ciężko mi może być ocenić obiektywnie chustę elastyczną.

Kolorek super, chusta mięciutka i miła. Jakość materiału też wydaje się bardzo dobra ("macałam" wcześniej chustę elastyczną pentelkową -ta wydała się o niebo lepsza gatunkowo). Chusta dotarła do nas praktycznie nowa, ciężko ocenić jak będzie po kilku praniach, no ale pierwsze wrażenie dotykowo/ estetyczne -na duży plus

W wiązaniu -o niebo prościej niż przy tkanej, aż byłam zaskoczona. To też in plus. Wygodne jest to, że wiąże się najpierw chustę, a potem wkłada dziecko, co może zaoszczędzić sporo stresu początkującym w temacie rodzicom. Chusta rzeczywiście jest dość długa, jednak mi to akurat nie przeszkadzało, owinęłam się dodatkowo i tyle. Zresztą im bliżej do końca tym węższy pas materiału, może dlatego łatwo sobie poradzić z tym co zostanie jako "ogon". Metka na ogonie to jednak kompletny niewypał -duża i brzydka, choć intencje dobre (ostrzeżenie jak nie nosić). Na nasz rynek instrukcja powinna być w języku polskim.

Gorzej z nośnością. Co prawda w pierwszej chwili wydaje się, że chusta rzeczywiście odejmuje kilogramów, nie czuje się dziecka, to jednak przy dłuższym noszeniu już tak nie jest. Moja Hania jest naprawdę drobniutka na swoje 6 m-cy - w momencie testowania około 6,5 kg, a już po jakimś czasie noszenia jakby opadała, zwisała co raz niżej. O ile kilka minut po domu było ok, to jednak jak wybrałam się z nią do urzędu pracy -po ok 3 godz miałam wrażenie, że ledwo idę, a dziecię majta mi się na wysokości kolan. Mimo, że w międzyczasie była wyjmowana i próbowałam bardziej naciągać chustę. Zresztą wiązałam ją dość wysoko i starałam się dość ciasno. Na opakowaniu opis, że chusta przeznaczona do 18 m-ca, szczerze nie wyobrażam sobie tego.

Także wszystko pięknie, ale wydaje mi się że to chusta najlepsza na początki chustowania dla najmłodszych chuścioszków. Po pierwsze -łatwiejsza w obsłudze dla mamy czy taty, po drugie miła i wygodna dla dzieciątka, które nie waży jeszcze za dużo.
    Gdybym miała wcześniej kontakt z taką chustą, na pewno kupiłabym na początek dla noworodka

Ostatnio edytowane przez MamaHani ; 08-02-2012 o 10:27

Uprawnienia umieszczania postów