Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: dlaczego chusta?

Chustofanka Awatar olivka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie dlaczego chusta?

Pytanie do was, drogie chustonoszki, które przedkładacie noszenie w chuście wiązanej nad noszenie w czym innym - dlaczego? Rozumiem, wisiadełka nie, bo złe dla dziecka, kółkowa może być zła dla kogoś z problemami z kręgosłupem, ale dlaczego chusta wiązana, a nie np. MT albo nosidło ergonomiczne?

Pytam z ciekawości, że tak powiem, socjologicznej Na początku miałam elastyka i nosiliśmy Bąbla z mężem oboje bez problemu. Bąbel wyrósł z elastyka, kupiłam wiązankę i... od tego czasu jestem jedyną noszącą w rodzinie Mąż od miesiąca nawet nie spróbował, nie zmuszam go oczywiście ani nic takiego, ale zainteresowało mnie zjawisko, więc spytałam go w końcu czemu. Na to on że jak patrzy na to, ile czasu zajmuje zakładanie, to życia mu na to szkoda, woli ten czas przeznaczyć na zabawę z dzieckiem... Ehem, no w sumie, jakaś logika w tym jest (w związku z czym sprawimy sobie MT ) Obawiam się niestety, że obserwacja nieuleczalnej perfekcjonistki w akcji uczenia się wiązania chusty może faceta zniechęcić. No bo w sumie, po co owijać się tymi 5 metrami szmaty, dociągać, rozwiązywać, poprawiać? Albo, jak czytam w niektórych wątkach, męczyć się dociąganiem plecaczka na ubrania zimowe? Masochizm?

Tylko mnie nie zabijcie proszę, ja to wszystko pół żartem piszę! Swój powód masochizmu mniej więcej znam, ciekawi mnie opinia innych

www.kamome.eu - moje pluszaki

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

Domyślnie Re: dlaczego chusta?

ja po prostu wolę chusty bo ich zamotanie zabiera mi tyle czasu ile założenie nosidła
    a w chuście jestem w stanie bardzo dokładnie dopasować wysokość na jakiej jest dziecko i dociągnięcie. No i chusty piękne są
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Chusteryczka Awatar anifloda
    Miejscowość
    Poznań

Chusta jest ładna, uniwersalna, można z niej zrobić hamak i obrus, na ogół jest tańsza niż nosidło i wyraz twarzy ludzi, którzy patrzą, jak się publicznie wiążę jest bezcenny
    Poza tym jestem mała i mam drobne dzieci, więc nosidła na mnie na ogół nie pasują.
    Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Ja w zimie w chuście nie noszę, chyba że po domku, poza tym lubię i chusty i nosidła - mam 2 MT i APLX i kilka chust Mój Mąż w chuście nosi, ale woli nosidła.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chusteryczka Awatar mayetschka
    Miejscowość
    Olsztyn

chusta bo.... wózkiem bym nie przejechała po zaspach u mnie na końcu świata
    a czemu chusta a nie nosidło... dla mnie mniej skomplikowana niż nosidło - to przecież kawał materiału a nosidła... klamerki, pas biodrowy, ramienny, regulacja i dopasowanie nosidła wydaje mi się bardziej skomplikowane...

Doradca noszenia- kurs średniozaawansowany Die Trageschule® Drezden

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Sosnowcu

nic tak dobrze mi nie leży... jak chusta

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Z racji iż Krzysiek jest na etapie wchodzenia i wychodzenia z chusty co parę minut, zwłaszcza na dworze, przedkładam nad ten 5 metrowy kawał materiału Manducę lub cudne nosidło od Oli z klamerkami, sprzączkami, itp.
    Zimą chusta długa wiązana tylko po domu

Mój mąż teraz tylko w Manducy nosi i tylko na spacerze, choć może skusi go nowy kółkowy Simonek, który wkrótce do nas przyleci

Chusteryczka Awatar bubusita
    Miejscowość
    Kraków

A ja wolę MT, może po prostu dlatego, że nie mam cierpliwości do motania się w 5m płachtę...może też dlatego, że nie jestem wprawiona i leniwa, ale MT zawiążę szybciutko, a Jeremi bardzo lubi tulić się w MT.
    Co jest najśmieszniejsze w ludziach: Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.
    *Paulo Coelho*

Chustoholiczka Awatar aniakom
    Miejscowość
    Kraków

Ja używam częściej nosideł i MT, bo nie jestem wprawną plecakową motaczką. Jest szybciej i łatwiej spełniać zachcianki samobieżnej Zosi. Maluszka z przodu to prawie wyłącznie w chustach nosiłam.
    Zimą - absolutnie nosidła! Przez ostatnie trzy dni byłam u znajomych, chodziliśmy po lasach i polach, miałam MT Kozy (szeroki i szorstki) i nienajlepiej mi się wiązało na goretexową kurtkę. Chusty sobie nie wyobrażam
    Ale i tak mam nadzieję trochę sobie jeszcze pochustować, bo ... chusty są miększe, przytulniejsze i piękniejsze
    Julka 2001, Zosia 2007

Chustofanka
    Miejscowość
    KrakĂłw

To chyba też zależy jaka chusta Dla mnie zawiązanie plecaczka z krótkich pawiszonów jest najłatwiejszym, najszybszym rozwiązaniem. I najwygodniejszym póki co. Ale fakt, teraz w zimie to na zewnątrz w zasadzie nie noszę. Młoda mocno samobieżna jest

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Jest mi w chuście najwygodniej i najszybciej. Na szybko noszę w 3,7m. Wiążę plecaczek. Dodatkowo to jest wiązanie które mi pasuje do kurtki. Generalnie MT i ergonik mi jakoś nie pasuje.Może nie miałam tego idealnego, ale nie mam napędu na testowanie, skoro mam już chustę idealną
    Asia, mama Ignacego, Tosi, Dominika, Weroniki i Maksa

Chustomanka Awatar yerba

chusty wiązane lubię najbardziej bo dają najwięcej możliwości (różne wiązania - przód, tył, bok) i są dla dziecka od urodzenia praktycznie... Poza tym chustę można dużo lepiej "uregulować" - dociągnąć, dopasować. Owszem, wymaga to pracy, umiejętności. Ale się opłaca.

Poza tym urodowo są najciekawsze.

Mam też ergonomiki i MT które sprawdzają się w sytuacjach różnych, które szybko się zakłada i są wygodne. Ale jak bym miała wybierać co JEDYNEGO ma mi zostać to - bez wątpienia - chusta.
    przychówek: Pierwszy (czerwiec 2007) i Druga (maj 2010)

http://www.pomoz-amelce.pl

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

jedna wiązanka daje mnóstwo wiązań
    no i jest dla mnie wygodniejsza,jakoś nigdy chusta nie wbijała mi się w żołądek tak jak nosidło i jego klamerki

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Przemyślałam to sobie muszę i muszę dodać szczyptę snobizmu
    Asia, mama Ignacego, Tosi, Dominika, Weroniki i Maksa

Uprawnienia umieszczania postów