Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Dziura w chuście :(

Chusteryczka Awatar Behemot
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie Dziura w chuście :(

Tutaj umieszczam wątek aczkolwiek nie wiem czy dobrze.
    "Zrobiła" mi się dziura w chuście (grecji)-jak reperujecie takie sprawy? Zacerować,maszynowo czy jakoś na ciepło (termo taśmy czy cuś)?

dobrze,że jest w miejscu, które nie przeszkadza w noszeniu
    Nikodem-12.01.2009-Skarb mój największy
    Karmiłam piersią 3 lata 3 tygodnie i 2 dni

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

a może cerowanie artystyczne? tylko cena takiej przyjemności pewnie powalająca..

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ja to bym grecję cerowała,znaczy dała komuś znającemu się na cerowaniu,bo ona jest dość rzadka,po zszyciu na szwie mogłaby się wyciągać,nie wiem jak to nazwać,no naciągasz chustę przy wiązaniu a tam na szwie sie takie dziwadła robią i potem może się uszkadzac,dzięki cerowaniu nadal tam będzie luźna i wszystkie nitki złapane,przynajmniej tak myślę

Chusteryczka Awatar Behemot
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

kiedyś w chorzowie babka rajstopy cerowała może jeszcze jest ten punkt-to by było rozwiązanie bo tak jak Magda piszesz-rzadka ona
    Nikodem-12.01.2009-Skarb mój największy
    Karmiłam piersią 3 lata 3 tygodnie i 2 dni

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

mozna też po sąsiadkach jakichś pochodzić i popytać,większosc starszych kobiet umie cerować,może ktoś się znajdzie co za parę złotych by zrobił.mnie tak udało sie znaleźć kobietkę do zacerowania takiej specjalnej narzuty,wszystkim naokoło łącznie w sklepie gadałam o tej dziurze i tak po nitce do kłębka ktoś mi pomógł.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta
    mozna też po sąsiadkach jakichś pochodzić i popytać,większosc starszych kobiet umie cerować,może ktoś się znajdzie co za parę złotych by zrobił.mnie tak udało sie znaleźć kobietkę do zacerowania takiej specjalnej narzuty,wszystkim naokoło łącznie w sklepie gadałam o tej dziurze i tak po nitce do kłębka ktoś mi pomógł.
    ... a ja właśnie sobie myślałam, że jakby mnie taki problem się zdarzył (tfu!tfu!), to w życiu bym nikogo do takiej sztuki nie znalazła.

Cerowania uczyłam się na zpt; dennie mi szło ...

Behemocie, trzymam kciuki za powodzenie akcji naprawczej!

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustopróchno Awatar magnus

Domyślnie

W pasmanteriach popytaj o kontakt do kogoś. Czasem panie emerytki, które są klientkami zostawiają namiary, żeby zarobić kilka groszy przy okazji.

Chustopróchno Awatar Soul
    Miejscowość
    Toruń*Magic*City

Domyślnie

Ja bym zacerowała, bez dwóch zdań. Żadna łatka, czy zszycie - takie ze ściśnięciem brzegów - nie da takiego efektu jak zacerowanie. To jest proste, kurcze, może babci jakiejś swojej daj?

Ja już kilka koców znajomym cerowałam, wiadomo, zawsze będzie widać, że była tam ingerencja, bo nie da rady dobrać identycznych nici, no i to widać, jest inna grubość w tym miejscu itd, ale ja lubię to, czuję jakiś sentyment do cerowanych miejsc, że są takie reaktywowane, że ktoś poświęcił im czas..

Popytaj w rodzinie, mam nadzieję, że się uda
    Mikołaj 2007, Ignaś 2010, Jasiulek 2015, Mieszko 2018

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dirk5 Zobacz posta
    ... a ja właśnie sobie myślałam, że jakby mnie taki problem się zdarzył (tfu!tfu!), to w życiu bym nikogo do takiej sztuki nie znalazła.

Cerowania uczyłam się na zpt; dennie mi szło ...
    większość kobiet starszych umie cerować,bo przecież kiedyś musiały cerować,skarpety to mały pikuś,ale przecież rajstopy cienkie sobie cerowały nawet,bo nie mogły kupić ot tak,a zacerowanie takich rajstop to już sztuka,część umie bardzo prosto,część zapomniała,a część ceruje mega fachowo do dziś.poza tym teraz jest modna reaktywacja takich umiejętności,tak zwane "eko" to jest
    a! magnus świetny namiar dała,w moim mieście jest jedna taka pasmanteria, w której od ręki właścicielka naprawia różne rzeczy i wie która ze stałych klientek co potrafi,można takiej kartkę zostawić,że się szuka kogoś cerującego,może u Ciebie też tak można?

Chusteryczka Awatar nautika
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie

Podbijami, bo mi się lniana Natka rozwarstwiła i zrobiła się dziura taka 2x2 cm.Na samym środku, pod metką jakieś 10 cm
    Czy jak to zaceruję, to mogę dalej w niej nosić ?

Chyba się popłaczę, jak na to patrzę

A jeśłi nie to co ja mam z tym zrobić? Na szmatki do pupy pociąć?
    Ostatnio edytowane przez nautika ; 01-03-2013 o 18:05
    Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
    Kacper 2016 - Paskud
    Maksymilina 2019 - Gustlik

Uprawnienia umieszczania postów