Pokaż wyniki od 1 do 20 z 176

Wątek: Czy kupowanie na bazarku jest bezpieczne?

Mieszany widok

dianek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez besia Zobacz posta
    Nie była bym taka ufna, jonizacja ma jakiś wpływ jasne ale to nie jest imo żadna praktykowana metoda dezynfekcji
    jest praktykowana
    stosuje się do szerokopojętego odgrzybiania (akurat znam od strony budownictwa i remontów), dezynfekcji pomieszczeń (zwłaszcza np. po tym jak ktoś w danym pomieszczeniu umarł i sobie leżał przez dłuższy czas), dezynfekcji odzieży używanej (to z racji tego, że tym handluję i trochę zagłębiłam teat żeby sobie syfu do domu nie nanieść) i w wielu innych przypadkach

oczywiście jakość jonizacji przeprowadzanej przez pralkę może być różna - więc trzeba to brać pod uwagę

Chustomanka
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dianek Zobacz posta
    jest praktykowana
    stosuje się do szerokopojętego odgrzybiania (akurat znam od strony budownictwa i remontów), dezynfekcji pomieszczeń (zwłaszcza np. po tym jak ktoś w danym pomieszczeniu umarł i sobie leżał przez dłuższy czas), dezynfekcji odzieży używanej (to z racji tego, że tym handluję i trochę zagłębiłam teat żeby sobie syfu do domu nie nanieść) i w wielu innych przypadkach

oczywiście jakość jonizacji przeprowadzanej przez pralkę może być różna - więc trzeba to brać pod uwagę
    aż się douczyłam znaczy skłoniłaś mnie do poszerzenia horyzontów to bez złośliwości mówię
    z mojej wiedzy wynika że częściej wykorzystuje się jednak promieniowanie UV, a jonizacja w pralce hmm dla mnie pic na wodę
    W(2002) H(2010) Z(2012)

Domyślnie

odkopałam wątek sprzed roku po to żeby napisać że już nigdy więcej nie kupię pieluszek używanych. Powody są takie:
    po pierwsze: moja córeczka już kilkakrotnie miała zaczerwienienie na pupie, z przodu, i parę razy krostki czerwone. Lekarze raz mówią że to zapalenie sromu, raz że jakaś opryszczka. Oczywiście nie wiem czy to od kilku pieluszek kupionych na bazarku, ale zawsze mi się wydaje, że właśnie tak. Na przyszłość wolę mieć czyste sumienie i nie fundować dziecku chorób.
    po drugie: moim zdaniem okolice intymne są strefami tak delikatnymi i narażonymi na infekcje, że powinno się szczególnie dbać o ich higienę. Piszę to w odniesieniu do wcześniejszych postów gdzie była mowa o brudnych zabawkach itp.
    po trzecie: wiem że wiele mam stara się w ten sposób zaoszczędzić pieniądze ale...stan wielu pieluch na bazarku naprawdę pozostawia wiele do życzenia, czasem przeglądam i aż brak mi słów jakie 'za przeproszeniem' ściery tam ludzie sprzedają. Aż szkoda to dziecku zakładać na tyłek, już nie mówiąc o pokazaniu ich "pampersowym" znajomym, byłoby. Nie wiem, może niektórym sprzedającym wydaje się, że pieluchy są nieśmiertalne???
    po czwarte: ekologia też ma swoje granice.
    Na koniec dodam, że mojemu młodszemu synkowi zakładam niektóre pieluchy po siostrze,(w bardzo dobrym stanie) i to wydaje mi się w porządku. Ubranka też mam od rodziny.
    Ja żałuje że kupowałam używane pieluchy, myślę że delikatna skóra dziecka potrzebuje nowych i świeżych pieluszek.
    Nie chcę nikogo obrazić moim postem, raczej przekonać młode mamy, żeby się dobrze zastanowiły zanim coś kupią.

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Wow. no jak ja widzę nieciekawą pieluchę to jej nie kupuję

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Są też wątki na temat temperatury prania, również polecam

Uprawnienia umieszczania postów