Pokaż wyniki od 1 do 20 z 176

Wątek: Czy kupowanie na bazarku jest bezpieczne?

Mieszany widok

Chusteryczka

Domyślnie

Gdzieś to wyczytałam, nie pamietam gdzie
    i faktycznie jak piore na 40 stopni to pieluchy są czystsze niz jak prałam na 60! Ewentualnie piore na 60 i mocze na noc w letniej wodzie.
    a w domu mam tylko opakowanie miofresha.
    Ostatnio edytowane przez klusiecka ; 09-12-2011 o 20:31

Chustofanka Awatar alphax

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klusiecka Zobacz posta
    Gdzieś to wyczytałam, nie pamietam gdzie
    i faktycznie jak piore na 40 stopni to pieluchy są czystsze niz jak prałam na 60! Ewentualnie piore na 60 i mocze na noc w letniej wodzie.
    a w domu mam tylko opakowanie miofresha.
    Ale przecież nappy fresh nie wpływa na czystość pieluch tylko na ich odkażenie

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alphax Zobacz posta
    Ale przecież nappy fresh nie wpływa na czystość pieluch tylko na ich odkażenie
    Na czystośc wpywa jak njabardziej - zawierają wybielacze (np wspomnianą sode) i nie nalezy stosowac do kolorowych rzeczy.
    Uzywam mio fresh w roli wybielacza - dziala bardzo dobrze
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Domyślnie

a mi świta, że na jakieś stronie z pieluchami było napisane że dodatek antybakteryjny dajemy przy 40 stopniach, a w 60 nie że słabiej działa ale jest niepotrzebne bo to temp która zabija bakterie....ale nie wiem czy tak jest, bo piorę zawsze w 60 i zawsze z dodatkiem.

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawiareczka Zobacz posta
    a mi świta, że na jakieś stronie z pieluchami było napisane że dodatek antybakteryjny dajemy przy 40 stopniach, a w 60 nie że słabiej działa ale jest niepotrzebne bo to temp która zabija bakterie....ale nie wiem czy tak jest, bo piorę zawsze w 60 i zawsze z dodatkiem.
    Moze tak być. Na opakowaniu jest napisane , że działa od 40 stopni. Naprawde nie pamiętam gdzie wyczytałam o lepszej skuteczności w 40 stopniachi może nie byc to prawda.
    Faktem natomiast jest, że jak rozdzieliłam uzywanie nappy i prania na 60 stopni to automatycznie pozbyłam sie zapaszku pieluch i ewentualnych plam.

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wlaszczka Zobacz posta
    ja zapytam w prost - używasz cudze majtki? Ja nie... Dla mnie więc odpowiedź jest prosta.
    ja też mam takie podejście. w sumie oboje mamy. więc nie kupuję.

no i już parę razy czytałam/słyszałam o tym w jakim stanie dziewczyny dostawały pieluchy "jak nowe" - jednak standardy prania są tak bardzo różne, że chyba bym się nie odważyła

Chusteryczka Awatar cynthia

Domyślnie

a mnie nie było stać na zestaw nowych pieluch więc kieszonki początkowo kupowałam na bazarku - i pierwsze pranie zawsze 90st wszystko i z sodą bądź kwaskiem...
    i co jakiś czas jak Maria kupę jeszcze do pieluch waliła to gotowałam wszystko raz na ileś prań bo mnie temperatura bardziej przekonuje niż proszek antybakteryjny...
    Poznań w chuście zaprasza!!!

Chustomanka Awatar Wlaszczka
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

ja zapytam w prost - używasz cudze majtki? Ja nie... Dla mnie więc odpowiedź jest prosta.

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

piorę pule w 60, jak jest potrzeba to w 90 (ale baaaardzo rzadko, wkładki/formowanki raz na jakiś czas) i nic im nie jest, nawet tym używanym niemal od roku, natomiast nie suszę puli w suszarce, choć np metka IB zezwola na to.

a że pieluchy qmpeeli w świetnym stanie, to mogę potwierdzić (w każdym razie ta, co do mnie dotarła )
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustonówka Awatar Muchomorka
    Miejscowość
    co. Sligo, Irlandia

Domyślnie

A jakie pule pierzecie w 90st? macie moze z Babyland? Lub Bambino Mio? Wlasnie pralam w 40st z ubrankami i juz nie wygladaja za "swiezo".

Qmeela, kawsek zwykly cytrynowy??? Musze sprobowac. lepszy niz soda.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawiareczka Zobacz posta
    I to by się zgadzało, ale ja także daję nappy fresh na 60 st. I cały czas piorę pule w tej temp. (zarówno IB jak i chińskie kieszonki).
    Bazarkowe pieluchy płuczę, następnie zalewam wrzątkiem z NF i kwaskiem -aż się kotłuje wszystko Zostawiam na noc. No i potem piorę normalnie (60st.) i jest ok.

Chusteryczka Awatar taniuka
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

dla mnie też...dokładnie tak samo myślę (porównanie z majtkami) i od samego początku tak było! jedynie otulacz mogłabym kupić używany
    marzec 2010 i kwiecień 2013

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Myślę, ze jest bezpieczniejsze niż kupowanie na allegro czy szukanie w secondhandach.

Generalnie moje pule przeżyły nie raz 90st i nic im się nigdy żadnemu nie stało.
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

podpisuję się pod Tobą w całym brzmieniu i na 200%!

Chustoholiczka Awatar qmpeela
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Ja wszystkie pieluchy piorę w 60stopniach, nigdy z żadną nic się nie stało. Wkłady raz na jakiś czas w 90 z kwaskiem. Do tego stripping i odtłuszczanie puli. Prane na 40 stopni jak dla mnie szybciej szarzeją i niestety nie dopierają się super dokładnie. Kieszonek nie odważyłam się jeszcze włączyć na 90stopni, ale coraz częściej o tym myślę.

Edit: przypomniało mi się dodatkowo jak dostałam z wymianki dwie pieluchy z plamami na wkładach, obie były sio, właścicielka twierdziła, że plamy nie schodzą, nie wiem jak prała i w ilu stopniach, ale u mnie po pierwszym praniu w 90 (wkłady) z kwaskiem plamy były już prawie nie zauważalne, po drugim z sodą zniknęły całkowicie.
    Ostatnio edytowane przez qmpeela ; 09-12-2011 o 21:47
    Lena '07Nina '10 Blanka '12 Gabriel '16 Matilda ‘18
    A. 06.14 (*)

https://m.facebook.com/thetwoowls/ -dzieciecy handmejd
    Mój świat fotografii - fejsbukowy fanpejdż, zapraszam!

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Wszystkie pieluchy piorę (prałam w sumie) zawsze w 60 stopniach i z dodatkiem bioD, pule działają, kolory są kolorowe

Uprawnienia umieszczania postów