Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Pomocy ! Nie wiem czy moja chusta nie jest za krótka :/

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

Osobiście uważam że warto mieć dwie chusty - krótką na krótsze wiązania i gdy dziecię małe, dłuższą na chustożerne wiązania. Jak coś jest do wszystkiego to najczęściej jest do niczego. Ja nigdy nie wiąże plecaka prostego czy kangurka z długiej chusty - niewygodnie się wiąże, ogony przeszkadzają, nie lubie być obwiązana podwójnie. Kiedy miałam tylko jedną długą chustę wybierałam chostużerne wiązania nie dlatego że było mi wygodniej czy łatwiej, ale dlatego ze mi materiał przeszkadzał w małożernych wiązaniach. Jak się uprzeć 3,8 może starczyć teoretycznie na całe noszenie - z przodu kangur, biodro a potem plecak prosty. Jedynie nie pozwala na większy wybór wiązań. Gdybym musiała mieć tylko jedną chustę do wszystkiego na całe noszenie i wiązać wszystkie wiązania wzięłabym 4,2 - mam 159cm i rozmiar 40/42. Co do ogonów to jeden woli dłuższe inny krótszy - indywidualna sprawa. Rozumiem że przytrzymywanie poły dotyczyło wiązania plecaka z krzyżem - go wiążemy na wiekszym dziecku, więc wątpie żeby ktokolwiek zawiązał go z wtedy z 3,8m. Twierdze jedynie, że niski chudzielec z noworodkiem może spróbować zawiązać z tego kieszonkę (zależy jeszcze jakie skosy ma chusta i czy jest gruba, Hoppediz raptem 20cm dłuższy w rozmiarze 5, a ma kieszonkę na ogonię, która musi być poza węzłem), a na kangurka długość idealna. Co do wiązania na skosach, zdania nie zmienię, bo starszakowi kuku luzy może nie zrobią, ale rodzica kręgosłup też jest ważny, a dobrze dociągnięta chusta to odciążenie jego kręgosłupa, a przy starszaku który już sporo waży tym bardziej ma to znaczenie.

Powracając do tematu anans, zwroć uwagę na czym ćwiczysz wiązanie i czy mocno dociągasz? bo może problem twkić w zbyt słabym dociągnięciu chusty, dlatego jej brakuje. Co do elastyków. Po pierwsze dziwnie krótki ten twój elastyk, nikt nie szyje chyba tak krótki, pewnie byl skracany, ale poniewaz materiał jest elastyczny można go naciągnąć. Obecnie mało kto poleca dziś chusty elastyczne. Więcej pisałam o tym w dziale 'chusty elastyczne'.
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 22-11-2011 o 15:52
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustonówka Awatar asans
    Miejscowość
    Warszawa/Natolin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    tak. ja tak uważam. uważam, że chusta elastyczna jest pomyłką.
    takie jest moje zdanie.
    A co z elastykiem nie tak? :/ słyszałam same dobre opinie o tych chustach... więc troszkę mnie zaskoczyłaś. A powiedz mi jeszcze z ciekawości dlaczego uważasz, że nie jest fajna warto znać opinie specjalistów i ich cenne uwagi

Chustonówka Awatar asans
    Miejscowość
    Warszawa/Natolin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olapio Zobacz posta
    powiedz jaka tkana kupilas (firma i model)
    ja w rozmiarze 40mieszcze sie w niektore tkane 4,2 w kieszonce wiec 3,8 moze Ci wystarczyc
    Kupiłam girasol M tu na forum, ma ok 3,8

Chustonówka Awatar asans
    Miejscowość
    Warszawa/Natolin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mimezis Zobacz posta
    Powracając do tematu anans, zwroć uwagę na czym ćwiczysz wiązanie i czy mocno dociągasz? bo może problem twkić w zbyt słabym dociągnięciu chusty, dlatego jej brakuje. Co do elastyków. Po pierwsze dziwnie krótki ten twój elastyk, nikt nie szyje chyba tak krótki, pewnie byl skracany, ale poniewaz materiał jest elastyczny można go naciągnąć. Obecnie mało kto poleca dziś chusty elastyczne. Więcej pisałam o tym w dziale 'chusty elastyczne'.
    No tak myślę, że problem może tkwić w dociąganiu, ale też w moim wieeeelkim brzuchu Nie miałam pojęcia jaki rozmiar kupić i zrobiłam to troszkę w ciemno jako, nawet jeszcze, nie raczkująca w kwestii chust dlatego też nie miałam pojęcia, że mogła być skracana :/ sama więc nie wiem. Ale dzięki za uwagi

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asans Zobacz posta
    A co z elastykiem nie tak? :/ słyszałam same dobre opinie o tych chustach... więc troszkę mnie zaskoczyłaś. A powiedz mi jeszcze z ciekawości dlaczego uważasz, że nie jest fajna warto znać opinie specjalistów i ich cenne uwagi
    Tu dyskusja na ten temat, w poście 17tym wyszczególniłam wady elastyków: http://forum.chusty.info/forum/showt...p?t=688&page=1
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 22-11-2011 o 22:41
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

i luknij na całą dyskusje przy okazji.
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Pomijając dyskusje dot wyższości kangurka nad elastykiem czy co tam jeszcze to ja w rozm 42 z elastyka długości 4.2 się spokojnie motałam (najpierw z węzłem z tyłu, z czasem jak brzucha ubyło nawet z przodu...) więc spokojnie...

A jak już sobie urodzisz i będziesz miała żywy model do ćwiczeń, to ja proponuję wypróbować i tkaną i elastyka, z tkanej i kangurka i kieszonkę - a potem wpadnij sama powiedzieć, co Wam najbardziej odpowiada
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustonówka Awatar asans
    Miejscowość
    Warszawa/Natolin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mimezis Zobacz posta
    Tu dyskusja na ten temat, w poście 17tym wyszczególniłam wady elastyków: http://forum.chusty.info/forum/showt...p?t=688&page=1
    Bardzo dzięki

Uprawnienia umieszczania postów