Pokaż wyniki od 1 do 20 z 88

Wątek: jaka chusta dla noworodka - poradźcie przyszłej mamie!

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar mist

Domyślnie

Przeczytałam wątki o noszeniu maluchów, wiem, że najbardziej polecana jest chusta tkana. Próbowałam się zamotać pod okiem doradcy, samo wiązanie nie wydawało mi się nadmiernie skomplikowane, ale jednak 1) przyznaję bez bicia, że jestem leniem 2) te metry chust mimo wszystko nie do końca mnie przekonują W sumie pewnie skończy się tak, że kupię jakieś nosidło ergo, jak tylko dzidzia nauczy się siedzieć

Mam chustę elastyczną (udało mi się odkupić tanio chustę dobrej firmy, praktycznie jak nową), wydaje mi się praktyczna np. do samochodu albo kiedy wiem, że będę malucha wyjmować i wkładać kilka razy w ciągu krótkiego okresu czasu.

Chętnie dokupiłabym jednak na wszelki wypadek jeszcze jakąś chustę tkaną - najlepiej jak najbardziej uniwersalną. Taką, żeby pasowała na mnie (165cm, rozmiar S) i męża (175cm, rozmiar L), łatwą do wiązania i dociągania oraz niedrogą (i żeby dało się ją dorwać w miarę prosto na bazarku). Co polecacie?

Chusteryczka Awatar mist

Domyślnie

Poczytałam, pooglądałam, chyba zdecyduję się na używaną bawełnianą Nati. Na forum jest często polecana dla początkujących, a dodatkowo jest ich spory wybór i da się znaleźć coś w rozsądnej cenie - same plusy

Tylko czy one się jakoś mocno między sobą różnią kolorami? Czy to nie ma żadnego znaczenia i mogę kupić taką, jaka akurat mi się będzie bardziej podobała?

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja bym na twoim miejscu przeliczała gramaturę (waga chusty w stosunku do jej powierzchni). Nati produkowało wiele chust tego samego rodzaju w różnych gramaturach (pasiaki też), nie każda z nich jest cienka, np. są bardzo cienkie pasiaki kalahari i są grube pasiaki kalahari, to samo z innymi pasiakami (info od Natibaby). Starsze natki (z niebieską metką) są zwykle grubsze, ale jesli są dobrze złamane, to posłużą na dłużej i przyjemnie się wiążą. Moje preferencje chustowe ewoluowały od bardzo cieńkich chust do grubszych, teraz najbardziej lubię takie średnie, mięciutkie.
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Chusteryczka Awatar mist

Domyślnie

Uups, chyba myślałam, że to jednak będzie trochę prostsze, idę czytać dalej

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

mist - jesteś z Ursynowa, prawda? możesz spróbować przyjść na spotkanie tutejszych mam (w wątku ursynowskim się umawiamy, tylko czasem z nie bardzo dużym wyprzedzeniem), napisz, że chciałabyś pomacać i mniej więcej co, to przyniesiemy co tam mamy.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustonówka

Domyślnie

Cześć Dziewczyny!

Jestem laiczką w temacie chust. Spodziewam się pierwszego dziecka i mam okazję kupienia w niezłej cenie (i doskonałym stanie) chusty Nati z lnem. Przeszukałam wiele wiele wątków na temat chust, ale nie trafiłam na konkretne opinie o chustach Nati z lnem dla noworodka. Czy możecie mi poradzić, czy mogę porwać się na taką chustę? I jak ona będzie się sprawowała w dalszych etapach wzrostu dziecka? Nie ukrywam, że ma piękny wzór i trochę mnie kusi... Dziękuję za wszelkie porady.

Chustonoszka

Domyślnie

Witajcie Drogie Chustomamy

dziękuję za wszelkie Wasze wpisy. Przygotowując się w oczekiwaniu na dziecko do wyboru pierwszej chusty dużo się od Was nauczyłam. Zgodnie z Waszymi uwagami postarałam się dotrzeć do chust, by je "pomacać". Jako pierwszą macałam Girasola. Wspaniały. Chciałam jednak spróbować też innych chust. Sporo dobrego czytam o Natibaby, Lenny Lamb i Storchenwiege. Miałam okazje właśnie je dotykać. O rany! Spodziewałam się, że miękkością są zbliżone. Tymczasem te trzy ostatnie wręcz mnie wystraszyły. Przypominały mi taką piżamę wykrochmaloną Owszem, patrzyłam też na złamane chusty-i wręcz pojawiło się-jak ja dam radę je dociągnąć. I piszę do Was, by zapytać-czy takie właśnie one są-w porównaniu z dobrze złamanym Girasolem (o którym czytam same superlatywy)? Dodam, że chciałam spróbować chustę w trochę niższej półce cenowej. Dziękuję za wszelkie refleksje

Chustomanka Awatar madź.

Domyślnie

cześć

w sumie widzę że całkiem nie dawno dodano tutaj posty, ale po przeczytaniu całego wątku mam mętlik. do tego pewnie "standardy" w świecie chust prędko się zmieniają...

dlatego też proszę o pomoc w dobraniu pierwszej chusty.
    z tego co czytam i podpytuję od jakiegoś czasu, dowiedziałam się, że raczej najlepiej i najwygodniej wybrać na początek
    * chustę tkaną skośnokrzyżową w 100% bawełnianą
    * chustę w miarę miękka bądź najlepiej używaną
    * chustę w rozmiarze 4,6m (mam niecałe 170cm, mąż 185cm)...

i teraz po prostu nie wiem jaka pod wzg. firmy, rodzaju jest najlepsza... rozumiem że każda z Mam ma swoje upodobania ale poprosiłabym o doradzenie. dodam, że budżet na chustę jest ograniczony do ok. 250zł (przy czym pewnie im mniej, tym bardziej się ucieszę, albo będę mogła wybrać więcej chust )
    ...wiem też, że warto wybrać się osobiście do jakiegoś sklepu przed kupnem chusty, ale szczerze, to nie wiem gdzie w Poznaniu można znaleźć takie miejsca?! a niestety jeden z kursów chustonoszenia właśnie mnie ominął...

póki co spodobały mi się
    * Little Frog (Słoneczny) Labradoryt
    * ogólnie LennyLamb (ale nie wiem jaka jest najlepsza... doczytałam już, że nie warto na początek kupować z domieszką np. bambusa...)
    * Girasol Zunil (ale ta cena - chlip!)
    * Nati
    * i znalzałam jeszcze jakąś Almelle fioletowa tęcza

od czego tak naprawdę zależy cena skoro chusty wydają się być sobie podobne?

bardzo dziękuję!

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Część chust jest uniwersalna i wystarczy Ci do końca chustonoszenia. Część zapewne zechcesz wymienić, kiedy dziecko przekroczy, powiedzmy, 8-10 kg, ponieważ tkane są z nieco słabszej przędzy i gorzej noszą ciężary. Jeśli jednak nie wiesz, czy chustonoszenie Ci się spodoba, też będą ok. Bambusa na początek zdecydowanie nie polecam. Pisałam o tym dwa dni temu: http://www.chustodzieciaki.pl/noszen...oczatkujacych/. Rozmiar chusty zależy głównie od wiązania, w którym będziesz nosić.

Chustomanka Awatar madź.

Domyślnie

oj jeszcze sporo nauki przede mną!
    o! i chyba właśnie na Twój artykul natrafiłam odnośnie chust mieszanych
    bo wcześniej właśnie polecano mi bambusowe... ale już się odmyśliłam
    - dziękuję!

Chustomanka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madź. Zobacz posta
    wiem też, że warto wybrać się osobiście do jakiegoś sklepu przed kupnem chusty, ale szczerze, to nie wiem gdzie w Poznaniu można znaleźć takie miejsca?! a niestety jeden z kursów chustonoszenia właśnie mnie ominął...
    Chusty stacjonarnie są w Cafe Bajarka i w sklepie Świat Pieluch na Głogowskiej.
    Jeśli chodzi o warsztaty, to polecam Stowarzyszenie Poznań w chuście (ale uczestniczenie w warsztacie lepiej sobie zostawić, jak dzieciątko się urodzi), spróbuj się z dziewczynami umówić na obejrzenie chust i doradzenie.
    Jest też fejsbukowa grupa poznańska, ale ja nie fejsuję, więc nie podam Ci konkretów. Wiem jedynie, że tam dziewczyny umawiają się też na spotkania.
    H. 2013, M. 2015, P. 2016, J. 2019

Chustomanka Awatar madź.

Domyślnie

Wiolu!
    dziękuję Ci bardzo
    też nie jestem fejsbookowa więc spróbuję jakoś inaczej się odnaleźć z Mamami ze Stowarzysznia
    a po jakim czasie od narodzin najlepiej udać się na warsztaty?

Uprawnienia umieszczania postów