-
Chustopaleozoik
Re: za duży na kołyskę?
Na zdjęciach my jak Ignac miał coś koło rou i 4 miesięcy
-zrób sobie 2x ale zewnętrzną połę zsuń na bok, rozsuniesz ja na samym końcu
-wewnętrzną połę od razu złóż na pół tworząc z niej wygodną kołyskę
-2x ma byc nieco luźniejszy niż do noszenia w pionie ale tylko nieco-wyobraź sobie gdzie będzie pupa dziecka po wsunięciu go do wewnętrznej poły (mabyc nad Twoim pępkiem), jak za luźno od razu ściągnij poprawki kołyski z dzieckiem w środku sa bardzo trudne
-włóż dziecko trzymając na ręku pod plecy i pupę. Trzymasz dziecko na przeciwnej rece niż wewnętrzna poła, czyli jak maluch będzie miał głowe w Twoje lewo i na lewym ramieniu jest wewnętrzna poła wkładasz je prawą ręką. IMO będzie Ci łatwiej niz robiac to reką od strony główki, choć oczywiście możesz robić jak Ci wygodniej. Umieszczasz najpierw plecy/pupę prawidłowo ciut w Twoją stronę, potem po plecach wysuwasz rękę w strone pupy i nóżek korygując ustawienie dziecka. Rączki dziecka niech będą jak mu wygodnie. Przed chwilą wpakowałam najmłodszego do kołyski żeby zweryfikowac swój opis i mały zapragnął mieć rękę na której leżał prosto nad głowę.
Nogami kompletnie się nie przejmujesz-zwisają sobie jak chcą, tylko trzeba pamietac żeby były podparte do dołów podkolanowych, czyli jak już wyjmiesz rękę dosuń brzeg chusty pod kolanka. Teraz dopracowujesz stronę główki - układając ją żeby była w linii z kregosłupem, żeby broda nie była za bardzo przygięta - tak jak do karmienia. Jak dziecko jest za nisko (zwisa za bardzo w dół lub jest zsunięte za bardzo w dół poły) główka gorzej się układa. Trzeba ew. dopracowac miejsce, w kórym ma wypadac pupa/głowa - oczywiście im większe dziecko to będą to inne miejsca.
W tym momencie możesz spróbować ciut dociągnąć połę, ale jak pisałam to nie jest łatwe
-rozciągasz zewnętrzną połę od podkolanek przez całe plecy do karczku - ta poła stabilizuje i podtrzymuje, ale nie zapewnia prawidłowego ułożenia które powinno byc dopracowane wcześniej
-możesz ciut ściągnąć zewnętrzną połe, wyłożyć drugi brzeg na ramię
-no już koniec

Uprawnienia umieszczania postów