Pokaż wyniki od 1 do 20 z 302

Wątek: PIELUSZKI WIELORAZOWE - PORADNIK

Mieszany widok

Chustonówka

Domyślnie

Dzięki, teoretyk na razie ze mnie. Tak naprawdę to nie myślałam, że wywóz tych śmieci jest tak drogi , bo mój brat wszystkie pieluchy palił w piecu, nawet w lato. Najwięcej ludzi tak robi jak może, chociaż strasznie się piec i komin zasyfia, więc wypadało by doliczyć kominiarza 2 razy w roku. Koszt jednorazówek łatwiej jest policzyć, bo w googlach się wyszuka czego ile komu średnio idzie. Z wielorazowymi będzie mi dużo trudniej, będzie to zarys, bo nie mam pojęcia ile tak naprawdę kupię potem po wypróbowaniu tych pieluch tzn. kieszonek, AIO, formowanych, otulaczy. Trochę już zamówiłam, kilka mam jeszcze na oku, myślę, że 1 opcja to taka gdzie więcej różnych One Size a 2 to rozmiarówki, 3 mieszana, czyli taka jak moja zapewne. A ile pieluch One Size wchodzi do pralki 5 kg? Bo nie mam pojęcia, please, niech ktoś powie
    Właśnie o tym kremie i chusteczkach to wiem, chodzi o zakup zestawu pieluch, jutro podam bo dziś już padam, buziaki
    P.S. Kasa na te śmieci to jedno, ale widziałyście ile to jest sztuk? ok. 5 tysięcy, o maj gud jaka to musi być sterta, na YT się przeraziłam. Mąż też popiera Eko. Tylko będę musiała zamówić trochę więcej AIO/kieszonek żeby nie mógł się wymigać od zmieniania )
    Ostatnio edytowane przez annka ; 12-01-2010 o 00:06

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Do wyliczenia kosztów wielorazówek trzeba podejść z trochę innej strony.
    To znaczy koszty samych pieluch zostawić sobie na koniec, bo różne mamy wydają naprawdę różne kwoty.

Myślę, że trzeba zacząć od częstotliwości prania. Gdzieś tu na forum jest ankieta. Z tego co pamiętam, to większość pierze pieluchy co drugi dzień (często też z dodatkiem ciuchów).
    Najłatwiej chyba wyliczyć koszt jednego prania i wtedy każdy mógłby sobie pomnożyć i dopasować do siebie.
    W instrukcji pralki powinno być napisane ile prądu i wody zużywa się na jeden cykl. Wystarczy to pomnożyc przez koszty prądu i wody, dodać cenę za proszek i już.

Wracając do samych pieluch, to jeden ma 40 tetr i trzy otulacze, inny 20 kieszonek plus 20 formowanek za 40zł każda, a jeszcze inny całą szafę wypasionych pieluch własnej roboty. Także tego nawet nie można porównywać.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustomanka

Domyślnie

Jakby doliczyc kominiarza, to może i zużycie pieca? Mam w rodzinie fachowca od piecy. I powiem tylko tyle, że coraz to wiecej piecy nie nadaje się do palenia czegokolwiek innego, poza tym do czego stworzone zostały. A moim zdaniem i stare piece te pieluchy rujnują...

Przy wielorazówkach to faktycznie kremy do pupy odpadają. Ja mam w domu trochę alantanu i mini opakowanie sudocremu (próbka szpitalna) i stoją wogóle nie używane. U mnie zaczerwienia pojawiają się tylko przy problemach z brzuszkiem.

To tylko trzeba by wzór stworzyć do wielo, co by sobie każdy mógł własne dane wstawić.

Wiecie co. Te koszty jednorazówek, to mi humor poprawiły Mogę sobie poszaleć z pieluchami skoro jedno tak drogo wychodzą

Chustonówka

Domyślnie

No z tym piecem to oczywiście żartowałam Tak samo uważam, że nie ma sensu amortyzować pralki, średnio dobra pralka żyje max. 10 lat, jak się jej b.rzadko używa to się psuje od samego stania. Serio, moja mama przywiązana do Frani no i w domu tylko 2 osoby i mało sie pierze i już 2 pralka stanęła dęba po 3 latach. A jak się dużo pierze to łożyska siadają. Na jedno prawie na to samo wychodzi. No i chyba z żelazkiem tak samo, zresztą pieluchy to i tak max. prasować do 3 m-ca.
    Właśnie liczę koszty prania, a kto ile w pieluchy zainwestował to sam wie. Raczej tak dla tych co dopiero teoretycznie zaczynają i chcą wiedzieć co i jak...ile średnio pieluszki wielo różnego rodzaju (bo chyba każdy różne kupuje na wypróbowanie, potem się dokupuje ulubione?). Moja mama jak usłyszała ile taka AIO/kieszonka kosztuje to się za głowę złapała Fakt, cena 50-70zł/szt. i mnie początkowo mocno przeraziła, tym bardziej,że na początek szykuje mi się z min.1000zł na same pieluchy. A pampersy kupujesz po malutku, po cichutku raz po 40zł. Mniej się wydaje nie?

Chustomanka

Domyślnie

Ja bym polemizowała z tą amortyzacją pralki. U mnie pralka chodziła średnio 2 razy w tygodniu. A teraz do tego dochodzi pranie pieluch co drugi dzień, więc żywotność pralki się skróci, a na jedno pralka by nie ucierpiała.
    Co do prasowania, to ja nie prasuje. Tetrę 2 razy przeprasowała i rzuciłam tym. Rozciągam zanim dam na suszarkę i jest ok A do innych pieluch nawet nie próbowałam z żelazkiem podchodzić.

Chustonówka

Domyślnie

Pieluchy wielorazowe: zestaw .............
    Koszty dodatkowe= pranie i prasowanie=650-675zł
    Chusteczki nawilżane do mycia= 30 - 72
    Zgodnie z byciem2 x Eko: ekologicznie i ekonomicznie, tylko w wyjątkowych sytuacjach: spacery, podróże i wizyty, jak mąż/inne osoby przewijają żeby się nie zniechęciły i w nocy gdy nie widzimy na oczy
    Babydream Sensitive op. 80szt/5zł;
    duo-pack 9zł/160szt.- paczka na 3 m-ce
    24/3 x 9zł=72zł
    PRANIE =640zł
    Koszt 1 cyklu prania z dodatkowym płukaniem=1,60zł
    ·Energia 1kWh/0,65zł (to akurat wiem na 100%, bo pracuję)=0,62zł
    Zużycie energii na 1 cykl prania klasa energet. A/A+ 0,85kWh-1 kWh; 0,95 kWh=0,62zł
    400 x 0,62=
    ·Woda i ścieki=0,30zł
    Średnia cena wody i ścieków w Polsce to 6zł/1m3; Cykl prania z dodatkowym płukaniem 50l.1m3/50l=20 prań
    6zł/20=0,30zł
    ·Środki piorące=0,68zł
    Proszek antybakteryjny do prania pieluch przez 1 m-c, potem co jakiś czas dla dezynfekcji
    Potion 1kg/30zł, 2 łyżki=30ml=30g/pranie; 1kg=30 prań; 1 cykl=1zł; niech będzie że pójdzie ze 2 op.=60zł
    Płyn do prania otulacza wełnianego np. Urlich 1l/23zł + lanolina z apteki na receptę=40zł
    Proszek do prania dla dzieci Bobas/Dzidziuś 3kg/30zł; 50g/pranie; 3kg/60prań ; 1cykl=0,50zł
    Ilość prań średnio 3-4/tydzień; 400 cykli prania=270zł
    60 cykli x1zł=60zł
    340 cykli x 0,50zł=170zł
    270zł / 400 cykli = 0,68zł
    1 pranie 30szt. pieluch składanych - 1,60/30=0,053zł za 1 szt.np. tetry
    10- 15szt.? AIO/kieszonek/formowanych - 1,60zł/10 lub 15 szt.= 0,16-0,10 zł
    Pranie różnych pieluch/ ubranek razem = ok. 0,06zł/1 szt.
    Prasowanie pieluch tetrowych przez 1-3 m-ce=11,50 - 35zł (energia)
    1 m-c to 16 prań; wyprasowanie 30szt. tetry - 0,5h; 0,5h x 4 prasowania/tydz.=2h/tydz.
    Moc żelazka 2,2 kWh x 0,65zł/1kWh=1 godz. Prasowania=1,43zł
    1,43zł x 8 h = 11,45 zł / m-c

Jak ktođ chce niech dolicyz kosyt amortzyacji pralki, bo ja juz nie mam sily
    Amortyzacja pralki=200-250zł
    Obecnie czas życia dużego AGD – pralek, zmywarek do naczyń i lodówek – jest projektowany na 10 lat. Zatem odejmujemy 2 lata.
    Cena pralki (opcja średnio tania, ja taką mam i 6 lat śmiga bez zażutu, a piorę 4x/tydz.) 1000-1200złzł/10=200-250zł
    Ostatnio edytowane przez annka ; 12-01-2010 o 10:13

Uprawnienia umieszczania postów