Pokaż wyniki od 1 do 20 z 302

Wątek: PIELUSZKI WIELORAZOWE - PORADNIK

Mieszany widok

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maksia Zobacz posta
    No właśnie mam nadzieję, że mogę z ubrankami, bo znajoma która używa - u niej zresztą się w tych pieluszkach zakochałam - mówiła że nie można z ubrankami

Czyli rozumiem, że mogę wcześniej namoczyć wkłady zwykłą wodą z kranu i do pralki, razem z ubrankami - do prania użyć jakiegoś dziecięcego proszku typu locela, biały jeleń tak?

Słyszałam też o proszku nappy fresh - powinnam się w niego zaopatrzyć?

Nie mogę doczekać się już tych ślicznych pieluszek
    namaczanie odradzam, gromadza się wtedy bakterie
    nie ma potrzeby namaczania
    można prać jak najbardziej z ubrankami, nie wiem kto takie głupoty wygaduje
    do prania można uzywac i lovelę i białego jelenia i dzidziusia, oczywiscie połowę zalecanej dawki plus nappy fresh lub inny dodatek o podobnych funkcjach (np. miofresh)

Chustonoszka Awatar Fiolka
    Miejscowość
    Małopolska

Domyślnie

Wiewiórka nie chodzi o moczenie i aby leżało
    tylko tuż przed wrzuceniem do pralki zamoczyć w wodzie

Ja po kilku dniach wiem że już nie założę mu tych okropnych pampersów

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fiolka Zobacz posta
    Wiewiórka nie chodzi o moczenie i aby leżało
    tylko tuż przed wrzuceniem do pralki zamoczyć w wodzie
    tego też nie rozumiem. Nie lepiej włączyć dodatkowe płukanie?

Miejscowość
    Małopolska

Domyślnie

Ale maksia pisze czy da się bez tego prania wstępnego aby oszczędzić

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fiolka Zobacz posta
    Ale maksia pisze czy da się bez tego prania wstępnego aby oszczędzić
    To brzmi jakby chodziło o oszczędność finansową, a przecież nie o tym mowa. Nieważne, doszłam do wniosku, że zużycie większej ilości wody jest bardziej eko niż mnóstwo jednorazówek na wysypisku

No i tak czy siak nie mam opcji prania wstępnego, tylko mogę dodatkowe płukanie załączyć...

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    namaczanie odradzam, gromadza się wtedy bakterie
    nie ma potrzeby namaczania
    można prać jak najbardziej z ubrankami, nie wiem kto takie głupoty wygaduje
    do prania można uzywac i lovelę i białego jelenia i dzidziusia, oczywiscie połowę zalecanej dawki plus nappy fresh lub inny dodatek o podobnych funkcjach (np. miofresh)
    Hmmmm a jeśli nie mam możliwości płukania w pralce przed praniem to miałoby sens opłukać wodą z kranu z siuśków przed wrzuceniem do pralki aby ubranka w moczu się nie prały?

Zastanawia mnie jeszcze czy jeśli te pieluszki sobie leżą z zasiusianymi wkładami i czekają na pranie to nie gromadzą się tam wtedy bakterie? Bo o ile dobrze zrozumiałam to zasiusianą pieluszkę wrzucam do pojemnika w pokrywką i ona tam mokra czeka na pranie, tak? Czy można robić pranie co 3 dni? to nie zaszkodzi tym wkładom i co z bakteriami? Proszek nappy fresh załatwi sprawę? w końcu ma działanie bakteriobójcze więc domyślam się, że tak, ale wolę się u Was doświadczonych upewnić

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maksia Zobacz posta
    Hmmmm a jeśli nie mam możliwości płukania w pralce przed praniem to miałoby sens opłukać wodą z kranu z siuśków przed wrzuceniem do pralki aby ubranka w moczu się nie prały?

Zastanawia mnie jeszcze czy jeśli te pieluszki sobie leżą z zasiusianymi wkładami i czekają na pranie to nie gromadzą się tam wtedy bakterie? Bo o ile dobrze zrozumiałam to zasiusianą pieluszkę wrzucam do pojemnika w pokrywką i ona tam mokra czeka na pranie, tak? Czy można robić pranie co 3 dni? to nie zaszkodzi tym wkładom i co z bakteriami? Proszek nappy fresh załatwi sprawę? w końcu ma działanie bakteriobójcze więc domyślam się, że tak, ale wolę się u Was doświadczonych upewnić
    do wiaderka na pieluchy kropi sie olejkiem herbacianym który ma działanie bakteriobójcze. Pieluchy są tyle mokre w wiaderku na ile dziecko nasiurało, nawet trochę podsychają

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    do wiaderka na pieluchy kropi sie olejkiem herbacianym który ma działanie bakteriobójcze. Pieluchy są tyle mokre w wiaderku na ile dziecko nasiurało, nawet trochę podsychają

Te kropelki to na dno wiadreka pustego czy jak są pieluszki to kropi się na pieluszki już?

Chustonówka

Domyślnie

Jeszcze zastanawia mnie kwestia czym prać - proszek czy płyn? Oczywiście dziecięce i delikatna, tylko co?
    Niestety różne miejsca podają rozbieżne info na ten temat, dotychczas uważałam, że proszek jest lepszy (może na tym forum była taka informacja, albo na innym), a dziś szukając informacji o pieluszkach znalazłam, że zdecydowanie lepsze są płyny uwielbiam takie masło maślane hehe

Wszyscy są zgodni co do tego by użyć połowy zalecanej ilości proszku/płynu więc tu jest jasność

Macie jakieś obserwacje że w proszku/płynie było lepiej/gorzej?

Chustomanka Awatar slomka81
    Miejscowość
    Jawiszowice

Domyślnie

Gdzieś czytałam, że płyn zapycha pieluchy, więc lepiej chyba w proszku
    Marta mama Werci (9lat), Juli (5 lat) i Kubusia (marzec 2017....)...spełnionych marzeń
    .....bo jest w nas miłość czasem...o jakiej się nie śniło....

Miejscowość
    Małopolska

Domyślnie

Na dno kilka kropel olejku A piorę w proszku choć znajome płynu używają

Uprawnienia umieszczania postów