Pokaż wyniki od 1 do 20 z 302

Wątek: PIELUSZKI WIELORAZOWE - PORADNIK

Mieszany widok

Chustoguru

Domyślnie

Ja tylko wg własnego doświadczenia na ponad 3kg maluchu i później starszym używanie bambino mio otulaczy i prefoldów nie sprawdziło się zupełnie, podobnie formowanki ll zawsze za grube i z otulaczem też się nie dogadałam.
    Za dziewczynami nie kupuj tylko jednego rodzaju w dużej ilości, zawsze lepiej dokupić niż się rozczarować.
    Tetra/muśliny ale uważaj by nie były zbyt duże (bo np. w ecopi 100 to takiego 2,5kg malca to chyba całego zawiniesz- chyba, że potniesz) powinny być ok do tego kilka wkładek bambusowych by zwiększyć chłonność w razie potrzeby, kilka wkładek sucha pupa (jeśli maluszki nie będą tolerowały wilgoci) z 6 małych (rozmiarowych otulaczy najlepiej też różnych firm) do tego jak masz możliwości to jakieś sztuki kieszonek i formowanek też małych (do sprawdzenia co i jak wam pasuje). I jednorazówki żeby się nimi wspomagać i nie myśleć starczy nie starczy/ nie mam siły a kupiłam i poszło tyle kasy/ wyschły czy nie - po prostu luz. A bez stresu zawsze łatwiej.
    Proszki i odkażacze/olejki do prania, wiadro byle duże i szczelne.

Chustomanka
    Miejscowość
    South East England

Domyślnie

czyli otulacze BM moga byc bo wypadaja male a co w srodek? BM ma prefoldy i wklady rozm 1 innej opcji nie widzialam
    pieluchy moge skladac- dam rade tyle ze tutaj musliny jak dla mnie sa jak firanka...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez husky Zobacz posta
    czyli otulacze BM moga byc bo wypadaja male a co w srodek? BM ma prefoldy i wklady rozm 1 innej opcji nie widzialam
    pieluchy moge skladac- dam rade tyle ze tutaj musliny jak dla mnie sa jak firanka...
    No to tak:
    Bambino Mio to najmniejszy otulacz jaki widziałam i na moją kruszynkę (2800g przy urodzeniu) był dobry od samego początku. W innych, nawet podobnie małych, jeśli nie miały falbanek, zdarzały się przecieki bokiem (zbyt chude udka).
    Do otulaczy bambino mio do środka pasują wkłady o wymiarach 10 cm na szerokość, a na długość ok. 26 cm (30 cm już wystaje). Szukaj wkładek bambusowych (lub innych, tych podpaskowyach) o takich wymiarach (np. ecodidi chyba takie ma). Możesz też używać wkładów składanych do takich wymiarów - ja używam najzwyklejszej tetry przeciętej na dwie części, cała tetra się nie mieści. Niestety prefoldy (i grube składane wkłady, np. na cztery a nie na trzy), nawet jeśli na długość i szerokość pasują to nie da rady ich użyć, bo są zbyt grube po złożeniu, wypychają małe otulacze na tyle, że gumeczki nie przylegają do nóżek. Świetne są za to do otulaczy większych, od 5kg. Tetra składana to na początek też kiepski pomysł, owinięte dziecko nią jest w pasie dookoła bardzo grubo, a robi tylko kleksa przy pupie, imo nie warto na początek.
    Szkoła Noszenia ClauWi®
    Doradca Noszenia ClauWi® (kurs podstawowy)
    Warszawa/Bełchatów

Chustomanka Awatar rodzynka007
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

hmmm... przeanalizowalam sobie kosztorys wielorazowego pieluszkowania i mam pytanie czy w lacznym podsumowaniu nie ma przypadkiem bledu ?

bo

jesli laczny koszt miesieczny pieluchowania wyszedl

"PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 45,78 zł"

to czemu potem jak jest obliczenie na 23 miesiace wychodzi tylko

"PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 631,70 zł"

według mnei powinno być więcej gdyż
    łączny koszt miesiąca (45,78)* 23 miesiące wychodzi = 1052,94 zł
    ni w zaden sposób nie chce mi wyjsc kwota
    "PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 631,70 zł"
    czy coś źle liczę ??

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Nie wiem, ale w tym drugim obliczeniu też jest jakby taki błąd, może autorka wyjaśni?

"PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 13,20 zł
    PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) 182,16zł"

13,20 x 23 = 303,60

"PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) 143,88 zł
    PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) 3075,43 zł"

143,88 x 23 = 3309,24

Więc nie tylko koszty pieluchowania wielorazowego są zaniżone Nie ogarniam sposobu faktycznie. Ja wyliczałam sobie sama, bo 1) nie kupowałam pieluszki używane, bądź szyłam, tylko kilka mam nowych, 2) brałam pod uwagę ile w Krakowie płacę za wodę, i ile mi pralka zżera prądu, 3) i ogólnie przeliczałam na swoje realia no
    Ostatnio edytowane przez melodi ; 22-08-2013 o 10:01
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Jest cos nad czym sie zastanawiam w kwestii prania pieluszek i chciałabym usłyszeć Wasza opinie Widziałam w sklepach z pieluszkami cos co sie nazywa worki do prania pieluch (tu przykład http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Siate...-Tots-Bots/554)

Czy one sa potrzebne? Czy ich używacie? Czy czymś taki worek rozni sie od zwyklych woreczkow do prania bielizny z ikei? http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50219063/

Chustomanka Awatar gosica502

Domyślnie

ja nie uzywam takich workow Wydaje mi sie ze on sie niczym nie rozni od tych z ikei, jedynie tym ze go latwiej na kosz zalozyc bo ma sznurek zamiast suwaka i inny ksztalt. Jak tak mysle to moze byc przydatny w sytuacji gdy nie chcesz dotykac pieluch przy ladowaniu prania tylko prosto z kosza do pralki wrzucasz i sie piorą No ale moze niech sie wypowie jeszcze ktos kto używa

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

kornflejka, wydaje mi się, że się niczym nie różni. Ja nie mam i nie odczuwam potrzeby posiadania

Uprawnienia umieszczania postów