Pokaż wyniki od 1 do 20 z 302

Wątek: PIELUSZKI WIELORAZOWE - PORADNIK

Mieszany widok

Chustonówka Awatar Muchomorka
    Miejscowość
    co. Sligo, Irlandia

Domyślnie Nowa

Czesc dziewczyny

bardzo spodobal mi sie wasz watek. Przeczytalam caly. Jestem w ciazy i juz niedlugo powitam Marthe jeszcze ok. 5 tygodnii.
    Juz zakupilam pieluszki na ebay. Mam wklady z microfibry i bambusowe.
    Do tego majteczki z ceratki i pieluszki recznikowe.
    Teraz czekam na pieluszki z Bambino Mio dla noworodka.

Nie jestem az tak bardzo za ekologia, chociaz sterta jednorazowek od kazdej rodziny mnie przeraza. Za to ta cala chemia w pieluchach i chusteczkach jest nie do wytrzymania. Zdrowy maluszek to najwazniejsze.

Zadna z was nie policzyla dojazdu na zakupy pieluszek jednorazowych, bo na pewno raz na jakis czas sie zdarzy, ze nagle zabraknie i trzeba chocby w srodku nocy kupic. A to tez kosztuje

Mam nadzieje, ze dam sobie rade i bede zadowolona z dokonanego wyboru

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Cześć dziewczyny. Dzięki za wątek, który pomógł mi uporządkować wiedzę na temat pieluch wielorazowych. Przy pierwszym dziecku używałam jednorazówek. Gdzieś dam docierały do mnie informacje o pieluchach wielorazowych, ale temat mnie raczej przerażał, więc się nie zagłębiałam.

Teraz mam jeszcze około 5 m-cy na zagłębianie i już nie mówię nie, choć nie jestem zdecydowana. Jeszcze trochę poczytam i wtedy zdecyduję.

W każdym razie, zrobiłyście kawał dobrej roboty, i nawet jeśli zrezygnuję, to przynajmniej tym razem będę wiedziała z czego.

Domyślnie

Cześć dziewczyny
    Super że są już fora gdzie można się dowiedzieć tylu fajnych rzeczy o tych pieluszkach
    Od jakiegoś czasu przeszukuje internet żeby skompletować wyprawkę dla mojego czerwcowego maluszka i już chyba wszystko mam na początek ale może lukniecie fachowym okiem, bo mówię to są moje początki pierwszy bąbelek i 1 raz porwałam się na takiego rodzaju pieluszki a więc dla małego noworodka zdecydowałam się na komplet: OTULACZ + PREFOLD
    i mam zamiar kupic 4 szt. z czego dwa rozmiarowę i 2 one size. te rozmiarowe będę używać na samym początku, bo zależy mi żeby na maluszku leżało dobrze i żeby mu było wygodnie a spodziewam się dość małego dziecka ( u mnie w rodzinie to norma ja sama urodziłam się z wagą 2600;D) więc myślę że to dobry pomysł.
    Troszkę później wejdą w ruch kieszonki i te otulacze one size a mianowicie narazie będe testować dwie firmy: Mio unico i LittlePenguin i potem zobacze które mi będą bardziej pasować na początek po dwie sztuki z każdej firmy.
    Jeżeli chodzi o Prefoldy to najbardziej spodobały mi się te z pieluszkarni w 6 rozmiarach i chciałabym kupić
    15 sztuk rozm. Newborn
    10 sztuk rozm infant
    5 sztuk rozm Premie

I mam jeszcze 1 pytanie troche nie z tej beczki możecie mi powiedzieć od kiedy można używać tych papierków jednorazowych do pieluszek? bo wyczytałam że na te początkowe rzadkie kupki raczej nie podziałaja dopiero na te bardziej ścisłe.
    Widziałam na stronie mio unico takie wkładki sucha pielucha z weluru i mikorpolary i myśle że może takie coś kupić na początek zamiast tych papierków? Jak sądzicie?

Była bym bardzo bardzo wdzięczna za jakieś opinie wiem że przy naszej drugiej dzidzi już będę bardziej poinformowana ale narazię muszę poprosić was koleżanki o pomoc

Chustomanka Awatar sharkah
    Miejscowość
    pod Warszawą

Domyślnie

Jeśli spodziewasz się, że Twoje maleństwo będzie naprawdę małe, to polecam otulacze S-XS, pewnie z 3-4 sztuki na początek Ci się przydadzą, bo przy mlecznych kupach łatwo o wpadkę i otulacz do prania (chyba, ze używasz małych formowanek, to wtedy ryzyko wycieków zminimalizowane). Mi się nieźle sprawdzają otulacze polarkowe od Sylviontka, bo one są takie milusie Nie wiem ile potrzeba prefoldów, bo używam ich razem z tetrą, ale wydaje mi się, że jeśli będziesz prać codziennie i awaryjnie będziesz miała jednorazówki albo tetrę, to 15 sztuk powinno starczyć.

Tu jest wątek, gdzie znajdziesz rady nt. pieluchowania noworodka:
    http://chusty.info/forum/showthread....anie+noworodka

Domyślnie

Dzieki za odpowiedz
    A w jakiej cenie są te otulacze polarkowe o których mówisz?
    Jeżeli chodzi o prefoldy to bede miala 15 sztuk takich dla noworodka 10 sztuk takich troche wiekszych i 5 jeszcze troszke wiekszych;D gdzieś wyczytałąm że żeby prać co 2 dni to trzeba mieć 40-50 sztuk hihi ale to może troszke przesada?
    plus jest taki ze dzidzia przyjdzie na swiat w lato wiec z praniem i suszeniem nie bedzie raczej problemów
    A jak sobie radzisz ze zmywaniem kupki z tetry? normalnie tak jak sie robi z kieszonkami? czyli splukac zimna woda i potem do wiadra?

Uprawnienia umieszczania postów