Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 38

Wątek: bondo nie wyrabia, na co się przesiąść?

Chustomanka Awatar kerstin200
    Miejscowość
    Poznań/Islandia

Domyślnie bondo nie wyrabia, na co się przesiąść?

Dziecię dobiło do 9kg. mój facet nosi go i nie narzeka zbytnio, za to ja już nie wyrabiam. jeśli chodzi o plecy, jestem dość wrażliwa. dodam, że dziwi mnie brak narzekania z jego strony, może dociągamy nie za dobrze, ale i na nim nosidło "obwiesza się" pod ciężarem dziecięcia.
    Podobno Manduca niezła, ale z wyglądu zupełnie bezpłciowa jak dla mnie. Co powiecie na NubiGo? zwracam uwagę zarówno na walory estetyczne, jak i użytkowe. bondo używamy baardzo czesto, także podczas wycieczek w góry, w domu, do miasta...
    pytanie być może juz się pojawiło, ale muszę się usprawiedliwić koszmarnie działającym internetem. zupełnie nie daję rady przeglądać wątków, wyszukiwarka ledwo zipie.
    będę bardziej niż wdzięczna za pomoc!

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Jesli Bondolino nie wyrabia to bedziecie mieli to samo z kazdym nosidem. Bardzo prawdopodobne, ze zle dociagacie (IMO nie ma jak obwisac w bondo, bo dosyc grube jest), albo, ze czas na plecy dziecia przerzucic

Miejscowość
    Poznań/Islandia

Domyślnie

kiedy on na plecach obwisa już od dawna nosimy go na plecach.
    właśnie się podłamałam...

Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

wklej zdjecie tego "obwisania" to Ci powiemy, czy dobrze dociagacie

Miejscowość
    Poznań/Islandia

Domyślnie

ok, oczywiscie nie mam, postaram się zatem jakies wyprodukowac!

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Nigdy nie nosiłam w bondku ani w mei-taiu żadnym, ale w żadnym klamerkowym nosidle (a kilka się przewinęło) nigdy nie miałam problemu z obwieszaniem się nosidła, zdziwiła mnie w ogóle taka możliwość, zwłaszcza przy stosunkowo lekkim dziecku - problemem bywa raczej wielkość (a konkretniej małość ), tudzież wrzynanie się pasów, czy to biodrowego, czy naramiennych.

A jeśli chodzi o konkretne nosidła, to swoje dzieci (ponad 11 i ponad 12 kg) nosimy w mei favorite (większa wersja) i 7panel, oba są dosyć solidne.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Miejscowość
    Poznań/Islandia

Domyślnie

w przypadku mojego faceta strasznie sie obwiesza. w moim mniej, co nie zmienia faktu, ze jest mi bardzo niewygodnie (na co z kolei on wcale nie narzeka, choc dzidzius dynda jak w worze po ziemniakach prawie) - mam obciążone ramiona i nadwerężone plecy. myślałam, że po prostu wyrośliśmy z nosidła....
    (zdjęć nadal nie mam, bede miala sporo klopotu z nimi, bo aparatem dysponuje bardzo rzadko i to wtedy, kiedy Ignaś juz spi)

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

najlepiej wklej fotkę

jak już dziewczyny pisały, źle dociągacie i teraz prawdopodobnie będzie to samo z kolejnym nosidłem

Jeśli chodzi o nubigo, to ja się nie dogadałam jakoś z nim, wygrywają moje miecie ale mąż lubi w nim nosic

w takim razie czekamy na foteczki, może się jakoś uda

a jak z szerokością panela u Was? i może pas biodrowy zapniecie wyżej na sobie, może to pomoże
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

mru
    Guest

Domyślnie

Może spróbuj mocniej dociągnąć pasy, Bondolino to solidne nosidło. Noszę w nim teraz ponad 11 kg dziecia i nic się nie obwiesza. Problemem jest ten odsuwany panel, tzn. ono nie otula dziecka tak do końca, jeśli jest już duże. Ale przy 9-kg szkrabie nie powinnaś mieć problemu.

Miejscowość
    Poznań/Islandia

Domyślnie

dziewczyny, sama muszę sprawdzić, jak bondziak wygląda na mnie, ale na moim L - wór na ziemniaki. kiedy noszę, mam wrażenie, że nosidło robi się cięższe, ramiona mi odpadają, stąd to określenie "obwieszania". zresztą denerwuje mnie to, że najchętniej przebywam w nim w pozycji kobiety neandertalskiej, żeby zniwelować to niemiłe uczucie. no i dlatego pomysł, żeby przesiąśc się na coś lepszego. problemy z kręgosłupem mam od zawsze, kiedyś takiego dyskomfortu w bondo nie miałam, teraz nie jestem w stanie na spacer pójść a w kółkowej daleko nie zajdę

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

czasem nosimy awaryjnie w bondolino Franka, ktory to ma jakies 15 kilo zywej wagi (i metr wzrostu) i nie mam wrazenia, zeby nam cos "obwisalo"...

zdjecia, zdjecia!!
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Miejscowość
    Poznań/Islandia

Domyślnie

zdjęci to gigantyczny problem, bo nie mam ich czym zrobić, jako że mój L używa aparatu non stop, a wraca po nocy. może mi się udac dopiero w weekend, ale bądźmy dobrej myśli.
    a co z noszeniem większych dzieci i szerokością panela? wpływa ta szerokość (niewielka w zasadzie) na komfort?

Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kerstin200 Zobacz posta
    a co z noszeniem większych dzieci i szerokością panela? wpływa ta szerokość (niewielka w zasadzie) na komfort?
    nie sądze, zeby w tym tkwił problem.

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

9kg, 13mczne dziecko powinno być ok w bondolino jeszcze. Wklej fotki. Możliwe ze problem twi w dociągnięciu pasów naramiennych - przy cięższym dziecku trzeba bardzo mocno ciągnąć pasy i podnieść nieco dziecko do góry ręką, bo inaczej nie dociągniemy dobrze i wtedy odczuwamy ciężar (jeśli nosimy z przodu, czujemy że dziecko ciąży nam, ciągnie do dołu). Łatwiej wtedy dociągnąć pasy w ergonomiku na klamry. Ale fotki dawaj, bo bez nich trudno pomóc.
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Miejscowość
    Poznań/Islandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jasnie Pani :) Zobacz posta
    nie sądze, zeby w tym tkwił problem.
    nie, nie, to pytanie poboczne, w ramach zastanawiania sie nad zmianą tak czy owak...

Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kerstin200 Zobacz posta
    nie, nie, to pytanie poboczne, w ramach zastanawiania sie nad zmianą tak czy owak...
    aha no to jesli dzicko samo juz siedzi to szerokosc nie musi byc dobierana "na styk". Lepiej mniej niz wiecej, zeby w szpagacie nie siedzial

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

jeśli się zdecydujecie na zmianę jednak to nubigo, nic innego mam dla mojego starszaka prawie trzylatka i jest rewelacja...

Miejscowość
    Poznań/Islandia

Domyślnie

magnolia, dobrze wiedzieć
    mam fotki, kiepskie, ale tylko takie dałam rade. oto link https://picasaweb.google.com/1035473...7929809/Bondo#
    1. ja po załozeniu, 2. ja po drzemce ignasia, kompletnie zgięta 3. L po zalozeniu 4. L po 5-10min noszenia

mru
    Guest

Domyślnie

Link nie działa, niestety.

Uprawnienia umieszczania postów