Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 40

Wątek: Pierwsza chusta i wielki dylemat. Znajdę pomocną duszę :)?

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

a ja bym polecila na poczatek Ellevill, jakąś Zarę. uzywkę z bazarku,bo będzie zlamana super (a to przy starych z poprzedniej tkalni dosc istotne), albo nowkę z nowej tkalni,bo one sa od razu miekkie jak puch.

moja pierwsza chusta byla Casablanca Hoppka (i to bylo dosc ciezkie, fakt...) oraz moment pozniej wlasnie Ellevill. zaluje ze nie zaczelam od ellevillowskiej Zary od razu!

Chustofanka Awatar Apulina
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Ja zaczęłam od bawełnianego pasiaka Lennylamb - trochę sztywny był wtedy nie wiedziałam, że niektóre chusty trzeba łamać teraz poluję na używanego Storcha... myślę, że dla początkujących właściwe dociąganie może być problemem, dlatego warto wziąć pod uwagę miękkość chusty. Powodzenia!

Chustonówka

Domyślnie

http://allegro.pl/nati-najwyzej-ocen...894592154.html

tutaj po 160zł ,czyli bardzo zblizońa cena do niektórych używanych. M (długość ok. 470 cm) .
    Tez wlasnie troche boje sie niespodzianek na uzywanych

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

Elevile przez to ze nie mają podwijanych krawędzi trudno dociągnąć właśnie na krawędziach, a dobre dociągnięcie okolic karczku przy niemowlaku nietrzymającym głowy to podstawa, ogony długie, bardzo skośne ( rozmiar 4,2 est prawie długości 4,7) raczej tylko utrudniają naukę wiązań. Ja bardzo lubie Ellevile, piękne są, ale nie dla początkujących z noworodkiem moim zdaniem, ale kazdy ma swoje preference . Jeden lubi cieńsze inny grubsze chusty, jeden ślickie inny szorstkie - sprawa indywidualna. No i cenowo nie są najtańsze, a zwykle przy pierwszej chuście liczymy każdą złotówkę, potem już cena nas nie dziwi

cotynato: no właśnie takie pasiaczki naczęściej są kupowane na początek. To jest aukcja prosto od producenta ale są to chusty z okazji cenowych, z małymi defektami w tkaniu. Na stronie natibaby będziesz miała wybór rozmiarów. Tam tez masz dział okazje cenowe w różnych rozmiarach. Chusty tańsze z malusienkimi defektami nie przeszkadzającym noszeniu, często niezauwazalne, jak ci się chusta spodoba wyślij im maila z zapytaniem o zdjęcie i opis wady tej konkretnie chusty taki a taki model. Napisz też może jaki nosisz rozmiar i swój wzrost, a jeśli tata też chce nosić to i jego gabaryty, jak duży jest twój maluch (wzrost + kg) to podpowiemy ci rozmiar . Te tabele są często na wyrost. Trochę tak jak z mitem że większość kobiet nosi stanik 75B Wiele osób kupuje 4,6 dla siebie 5,2 dla faceta, a potem się okazuje że facetowi 4,7 wystarcza a nam 4,2.. A w niektórych małozernych wiazaniach jak kangurek biodro czy plecaczek prosty, które są często stosowane to w ogóle wycieramy podłogi ogonami.
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 30-10-2011 o 11:20
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustonówka

Domyślnie

O, dziękuję Ja 176 i takie m/l a tato 184 i tez takie m/l . Dobrze że zwróciłaś mi uwagę na tę wzmiankę o defeach bo jak zwykle w całym tym zaaferowaniu nie doczytałam.

Chustonówka

Domyślnie

A może jest jakaś mama z wrocławia która chce się pozbyć Nati? Idę popatrzę na tarfowisko też pod tym kątem

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cotynato Zobacz posta
    O, dziękuję Ja 176 i takie m/l a tato 184 i tez takie m/l . Dobrze że zwróciłaś mi uwagę na tę wzmiankę o defeach bo jak zwykle w całym tym zaaferowaniu nie doczytałam.
    M/L u ciebie to 42/44?? Jeśli tak to dla ciebie 4,7 powinno byc w sam raz aby zrealizować wszystkie wiązania, z krótszej chuście zawiążesz kangurka z przodu, na biodrze i plecak prosty, ale na kieszonkę, 2x czy plecak z krzyzem braknie materiału. Tacie przydałoby się jednak 5,2 (ale nie wiem co znaczy dokładnie m/l). Jeśli głównie miałabyś nosić ty a tato czasami, ja bym celowała w rozmiar 4,7. Na teraz główne wiązania dla was to kangurek i kieszonka. Wtedy jeśli tata nie da rady zawiązać kieszonki to nie ma wyboru i musi nauczyć się kangurka, a Ty masz wybór Warto wziąć pod uwagę, ze Nati kroi chusty często z zapasem i czasem pomimo prania rozmiar 4,7 rzeczywiście jest np. 4,85 Możesz też kupić 5,2 i tobie zostaną dłuższe ogony a w niektórych wiązaniach bedziesz musiała po zawiązaniu węzła jeszcze owinąć się chustą wokół bioder.

Jakbyś znalazła mamę z Wrocławia z chustą super byłoby się spotkać i przymierzyć do rozmiaru, wtedy będziesz mieć pewność 100% jaki rozmiar jest dla Was najodpowiedniejszy. Polecam też warsztaty i konsultacje wiązania z doradca w twoim mieście - masz wtedy mozliwość nie tylko zdobyć wiedze na temat jak nosić i nauczyć się dobrze dociągać, ale także pomacać na żywo chusty różnych marek, potestować w czym najlepiej wam się wiąże i w jakim rozmiarze.

Udanych zakupów i miłego noszenia

Chustonówka

Domyślnie

38/40 przynajmniej tak to wypada w rozmiarówce ciuchowej .

Dzięki i warsztaty też przeglądałam ale dopiero 6.11 są a ja potrzebuję chusty na gwałt

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

38/40 przynajmniej tak to wypada w rozmiarówce ciuchowej .

Dzięki i warsztaty też przeglądałam ale dopiero 6.11 są a ja potrzebuję chusty na gwałt
    to za tydzień tylko

Chustonówka

Domyślnie

Ja wiem, ale teraz mały ma jakieś "gorsze" dni i większość doby przy cycku albo na rękach i te 7 dni to wieczność się wydaje Tym bardziej kiedy wiem że przez te dni będę znowu trochę unieruchomiona

Miejscowość

Domyślnie

A to 4,7 z ciut zapasem być powinno, ale 4,2 mogłaby być za krótka zwłaszcza jak maluch urośnie i będziecie motać się na grubsze ubrania.

A macie tam klub kangura? Mozna tam wypozyczyć chustę, chustujesz się tydzień, idziesz na warsztaty a po nich robisz zakupy. Ja bym tak zrobiła Warto jest popróbować z chustą przed warsztatami zeby wiedzieć co sprawia trudność, o co konkretnego dopytać. Ja tak żałuję że dopiero po 1,5 roku poszłam się szkolić a przecież miałam kontakt z chustomamami i forum! Czasu nie cofnę, ale załuję.. No cóż, kolejne dziecię będę nosić prawidłowo już od samego początku

demona
    Guest

Domyślnie

Cotynato, a z jakiej części Wrocławia jesteś?

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

mimezis, nowe Elleville maja podszyte krawedzie, poza tym sa bardziej "puchate" od starszych "sztywniakow", miekkie od nowosci, no a dla mnie osobiscie dlugie, cienkie ogony byly bardzo pomocne przy nauce wiazania-latwiej mi sie z nimi motalo.

ale fakt ze najtansze nie sa, ot taka tylko moja dygresja byla

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta
    mimezis, nowe Elleville maja podszyte krawedzie...
    Serio??? Od kiedy mniej wiecej? Niedawno dolaczyłam do grupy ellevilowej na facebooku i jestem nie w temacie! Ale u nas na bazarku jeszcze nie spotkałam się z ani jedną taką, więc chyba od niedawna. Ty fanka wielka ellevilów, pewnie nowe jedwabie do ciebie takie przyszły? To po kolejnej zmianie tkalni? Czemu zmienili sposób tkania - nie wiesz? Bardzo jestem ciekawa. Przepraszam za offtopic, ale news jest to dla mnie spory. Znikam szukać czy jest jakiś wątek na ten temat, jeśli nie warto założyć.
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 30-10-2011 o 20:54

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    Cotynato, a z jakiej części Wrocławia jesteś?
    Stare miasto

demona
    Guest

Domyślnie

Stare miasto
    jakby Ci się chciało na Żerniki podjechać to szybki kurs motania mogłybyśmy zrobić

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mimezis Zobacz posta
    Serio??? Od kiedy mniej wiecej? Niedawno dolaczyłam do grupy ellevilowej na facebooku i jestem nie w temacie! Ale u nas na bazarku jeszcze nie spotkałam się z ani jedną taką, więc chyba od niedawna. Ty fanka wielka ellevilów, pewnie nowe jedwabie do ciebie takie przyszły? To po kolejnej zmianie tkalni? Czemu zmienili sposób tkania - nie wiesz? Bardzo jestem ciekawa. Przepraszam za offtopic, ale news jest to dla mnie spory. Znikam szukać czy jest jakiś wątek na ten temat, jeśli nie warto założyć.
    na bazarku sprzedalam wlasnie nową Tri-Sugar, zobacz sobie w watku o wakacyjnych nowosciach ellevillowskich zdjecia, pokazalam tez krawedzie i opisalam co i jak
    naprawde warto sie zakochac na nowow w Ellevillach!

fabryke zmienili w tym roku, od wakacji wszystkie chusty sa podszyte i mieciutkie jak kaczuchy
    zmienili, bo stara byla do d..y, same babole wychodzily, i afery od ludzi.

a, nowego silka tez mam, (i tez jest watek osobny), niebieskiego, a rozowy wlasnie idzie, chyba wyjechal z Norwegii przedwczoraj.
    nowe silki sa grubiutkie i przyjemnie bardzo!

ok, koniec OT!
    Ostatnio edytowane przez green_naranja ; 30-10-2011 o 22:11

Miejscowość

Domyślnie

nie chce otować więc green_naranja pisze do ciebie pw!

Chustomanka Awatar marglena
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

mimezis i karusek dzięki dziewczyny za pomoc; Mój synek od 4 miesiąca życia jest noszony w nosidle ono natural - z przodu, z tyłu próbuje wychodzić, więc wolę zmienić nosidło na chustę, która bardziej przylega do ciała. Na początku byliśmy na warsztatach, próbowaliśmy z chustami wiązanymi, ale nam nie przypadły do gustu, synek wyrywał się i płakał. Po kilku miesiacach jednak chciałabym wrócić do tematu i zobaczyć jak będzie i czy nam sie uda. Dlatego właśnie chcę cos znaleźć praktycznego w dobrej cenie

Miejscowość

Domyślnie

a to inna bajka powodzenia!

Uprawnienia umieszczania postów