Dziewczyny ja mam podobne dylematy, tyle tylko,iż mój synek ma juz 9 miesiecy i waży ponad 10kg, jest bardzo ruchliwy. Jaka byłaby dobra chusta dla początkujacej? A jednoczesnie tania i dobrze nośna?
Dziewczyny ja mam podobne dylematy, tyle tylko,iż mój synek ma juz 9 miesiecy i waży ponad 10kg, jest bardzo ruchliwy. Jaka byłaby dobra chusta dla początkujacej? A jednoczesnie tania i dobrze nośna?
marglena: szukaj grubszej bawełny, ew. z dodatkiem wełenki lub lnu (ale jak len to rzeczywiście raczej złamany), ale ja bym obstawała za 100% bawełną do nauki. Tak naprawdę nie dodatek ale dobre dociągnięcie gwarantuje dobrą nośność chusty, więc ważne żeby łatwo się dociągała i nie była zbyt cienka. W twoim przypadku najpierw pożyczyłabym na tydzień chustę na próbę z chustowypożyczalni albo dobrej duszyczki, bo jeśli maluch nie był dotąd noszony, może niekoniecznie akceptować taką formę transportu. 9cio miesięczniak to ruchliwy bardzo typ, niekoniecznie może chcieć współpracować, a skrepowanie do którego nie jest przyzwyczajony może go początkowo denerwować - oswajaj z chustą stopniowo. Jeśli chusta zadziała - super i ruszaj na zakupy. Jeśli nie, spróbuj mt lub nosidełko ergonomiczne. Twój maluch jest już wystarczająco duży do nich, a szybciej się je zakłada (szybciej założysz gdy dziecko marudzi w trakcie zakładania) i daje ciut większą swobodę maluchowi.
cotynato: odchodzi się od polecania elastyków, więc kilka pozycji masz już z głowyNie kieruj się ceną, ale jakością, bo dobra chusta to inwestycja - nie trudno będzie ją odsprzedać, a kiepska jakość odbije się zarówno na trudności w motaniu (zniechęci cie do noszenia), jak i komforcie noszenia (będziesz odczuwać bardziej ciężar dziecka), szybko się zeszmaci i nikt jej nie zechce, więc odrzuć Womara
Nie polecałabym ci też hopka w wersji light, szybko zacznie ci się wrzynać w ramiona, dużo lepsze są standardowe. Szukaj na początek pasiaka 100% bawełny, ważne by ci się podobał. Nie kupuj tylko za dużego rozmiaru, bo często rozmiary podane są na wyrost a im mniej materiału do ogarnięcia tym łatwiej. Ja mam 160 wzrostu i rozmiar 40/42 i z 4,2m wszystko zawiąże. Większość marek jest miękka już od pierwszego prania, więc niekoniecznie lepsza używana. Lenny Lamb jest początkowo sztywniejsza, ale Natki, Hopki, Girasole, Neobulle szybko miękną. Udanych zakupów. I pytaj o dokładną szerokość chusty. Przy takim maluchu lepsza węższa 60-70cm to jest max a wiem ze niektóre Nati były po 75cm - szyte z zapasem na wypadek gdyby się w praniu skurczyły. Babylonia też są szerokie.
Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 30-10-2011 o 00:32
Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis
Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
Doradca Akademii Noszenia Dzieci
Zaczynałam z Leo Storchenwiege. Miałam pożyczoną używaną. Była mięciutka, bardzo się zachęciłam. Myślę że można leosie dodać do listy dla początkujących. Używane oczywiście, bo nie wiem, jak się nówki zachowują.
Leosie też są fajne, fajnie się wiążą, dość szybko miękną. Mają znaczone krawędzie jak w Hopkach co początkowo może ułatwiać naukę. Są dość cienkie, ale moje 12 kg jeszcze poniosło w miarę. W ogóle storchenwiege to bardzo dobra marka. Chusty służą naprawdę latami, zwłaszcza pasiaki. Nowsze edycje nie są już tak sztywne jak kiedyś. Leosie przy starszakach moze nie są az tak fajne ale przy maluszkach świetnie się sprawdzają. Ja jedynie nie przepadam za tymi z nadrukiem Louis bio, te są sztywniejsze, trudniejsze do łamania.
Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 30-10-2011 o 00:41
Dziękuję bardzo za radyNie sądziłam, że dostanę ich tak wiele i tak szybko
Co do marki powyżej znalazłam na allegro tylko 3 aukcje i to w kolorach do mnie nie trafiających- a jednak chciałabym żeby kolorystycznie mi też trochę podeszła. Chyba narazie zdecyduję się na Nati, jakoś ona mi szczególnie chodzi po głowie. Mam nadzieję że nie będę żałowała wyboru![]()
Na bazarku wiszą niedrogie Nati, poszukaj, wczoraj widziałam Grecję za 140. O tu http://chusty.info/forum/showthread.php?t=67928 ale poszperaj, bo okazje się często zdarzają.
Wydaje mi się że kupienie tu od forumki jest bardziej pewne niż od kogoś z allegro - wiadomo że kitu Ci tu raczej nikt nie wciśnie, a na all róznie bywa... Powodzenia!
Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)
myślę, że Nati to dobry wybór. ja też jestem nowa w temacie i na początek kupiłam nowego pasiaka Nati bawełnianego. był mięciutki od początku, ale najważniejsze przy pierwszych próbach motania okazało się to, że ma różnokolorowe krawędzie. dzięki temu udało mi się szybko opanować sztukę wiązaniabez tych różnych krawędzi nie wiem czy bym sobie poradziła
![]()
mimezis i karusek dzięki dziewczyny za pomoc; Mój synek od 4 miesiąca życia jest noszony w nosidle ono natural - z przodu, z tyłu próbuje wychodzić, więc wolę zmienić nosidło na chustę, która bardziej przylega do ciała. Na początku byliśmy na warsztatach, próbowaliśmy z chustami wiązanymi, ale nam nie przypadły do gustu, synek wyrywał się i płakał. Po kilku miesiacach jednak chciałabym wrócić do tematu i zobaczyć jak będzie i czy nam sie uda. Dlatego właśnie chcę cos znaleźć praktycznego w dobrej cenie![]()
a to inna bajkapowodzenia!