Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 40

Wątek: Pierwsza chusta i wielki dylemat. Znajdę pomocną duszę :)?

Chustonówka

Domyślnie Pierwsza chusta i wielki dylemat. Znajdę pomocną duszę :)?

Witam.
    Jako, że moje dzieciątko ( 6tygodni) potrzebuje wiecznej uwagi a ja sama czasami wolnych rąk stwierdziłam, że zakupię chustę. I tu zaczął się problem. Od wczoraj siedzę i buszuję tu na forum- jednak kiedy decyduję sie na jedną, zaraz wchodzę na inny wątek i zmieniam zdanie.
    Tak więc chciałabym was- doświadczone już mamy poprosić o pomoc w doborze tej pierwszej chusty.

Elastyczna czy tkana? Biorąc pod uwagę że chciałabym ją trochę poużywać a mój mały ma 6 tygodni.
    To co znalazłam w miarę przyjemnych dla mnie cenach.
    http://allegro.pl/nati-najwyzej-ocen...894592154.html

http://allegro.pl/chusta-elastyczna-...898521799.html

http://allegro.pl/chusta-tkana-natib...897461904.html

oraz bez linków :
    -Nati grecja
    -Chusta Natibaby tkana bawełniana Kolor Rodos
    -LennyLamb malachit elestyczna
    -LennyLamb błekitny poranek tkana
    -Chusta Womar Be Close
    oraz
    -Hoppediz Dublin light ultra.

A może coś innego? Chciałabym ją nabyć jak najszybciej więc byłabym bardzo, bardzo wdzięczna za pomoc i przepraszam za brak ładu i składu, ale mały marudzi u taty na rękach i trzeba szykować stołówkę

Chustoguru Awatar Agulinka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Witaj na forum
    Jak sama zauważyłaś, decyzja jest trudna. Z doświadczenia Ci powiem, że nikt Ci tu konkretnie nie wskaże co kupić, każdy ma swoich faworytów. Specjalistką nie jestem, ale z tego co się orientuję chusty przez Ciebie wybrane prawie wszystie są ok (Womar ma niepochlebne opinie ale nie wiem czemu)
    Ja mam i elastyka i grecję tkaną i mimo że dla maluszków i nówek polecają niektórzy elastyka, tysiąc razy bardziej wolę tkaną, łatwiej mi ją zawiązać, a i na dłużej wystarczy.
    Polecam pobuszować na bazarku forumowym, no chyba że chcesz nowiutką chustę. Ale używane zazwyczaj łatwiej się wiążą, bo są już złamane.
    Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)

Chusteryczka Awatar Kilerek_81
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Zdecydowanie tkana. Kolor to już indywidualna preferencja. Moim zdaniem na początek bawełna Nati będzie ok.

Chustonówka

Domyślnie

kolory podałam, ponieważ może są jakieś nowsze/sarsze modele i da się to poznać po nazwach (?)

dziekuje, jestem wdzięczna za każdą radę

Chustofanka Awatar zawsze_zielona
    Miejscowość
    Dania

Domyślnie

Stalam przed taki dylematem prawie pol roku temu. Zdecydowalam sie na Zare ellevil, duzo pozniej dowiedzialam sie, ze to trudna chusta na poczatek. Ale wlasnie na niej uczylam sie wiazac i poszlo calkiem niezle. Dlatego ja radze kupic taka chuste, jak Cie sie podoba, bo od tego zalezy, czy bedziesz chciala motac i nosic dziecko. Najlepiej uzywana, bo zlamana i tansza
    Sylwia, mama Celinki

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

Elastyczna starczy Ci na pewien czas tylko (gdy dziecko dobije do ok. 8kg robi się w niej niewygodnie). Chusty tkane nati, Lenny Lamb czy Hoppediz starczą Ci zdecydowanie na dłużej.
    Szukasz chusty na allegro czy u nas na straganie? Zwykłe bawełenki (czyli te chusty, które wymieniłaś) są tańsze używane Popatrz na chustostraganie, może uda Ci się zaoszczędzić na wydatku a przy okazji spytaj właścicielki, czy to odpowiednia chusta na poczatek Waszej przygody
    2 + 7 (2005-2018)

Chustonówka

Domyślnie

Przeglądałam wstępnie,ale albo kolor albo cena mi nie podeszły a na allegro czy tablicy te ceny są całkiem znośne. Max 150 zł, więc wydaje mi się,że ok(?).
    Miałam kiedyś styczność z Hoppediz tkaną i pamiętam że była taka "ciężka" i trochę boję się tego jak to ogarnę przy takim maluszku.
    Chyba że pierw nabędę elastyczną ( widziałam jedną lannyLamb za 60-80zł) i dopiero później tkaną. Myślicie, że takie wyjście będzie wygodniejsze czy lepiej nie kombinować i od razu nabyć tkaną? Ah pewnie to też sprawa indywidualna, aaa ciężko być zielonym w temacie .

demona
    Guest

Domyślnie

Na pewno NIE:
    elastyk - szkoda kasy, za chwile i tak tkana kupisz
    Womar, nie ufam im za grosz
    Nati Rodos - fajna dla starszego dziecka, przy takim maluszku i do nauki może być za gruba i za szeroka

TAK
    Nati pasiaki różne
    Nati grecja - moja pierwsza chysta, bardzo fajna do nauki
    Hopki cienkie, lenny

Chustomanka Awatar marglena
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie A co dla starszego dziecka juz ponad 10 kg?

Dziewczyny ja mam podobne dylematy, tyle tylko,iż mój synek ma juz 9 miesiecy i waży ponad 10kg, jest bardzo ruchliwy. Jaka byłaby dobra chusta dla początkujacej? A jednoczesnie tania i dobrze nośna?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marglena Zobacz posta
    Dziewczyny ja mam podobne dylematy, tyle tylko,iż mój synek ma juz 9 miesiecy i waży ponad 10kg, jest bardzo ruchliwy. Jaka byłaby dobra chusta dla początkujacej? A jednoczesnie tania i dobrze nośna?
    generalnie z dodatkiem lnu lub wełny. Ale najlepiej wybierz, co ci się podoba i wtedy pytaj
    Jeśli len to używany, to nowe bywają sztywne.
    Storchenwiege też noszą dobrze, ale też musiałyby byc używane
    albo spróbuj z nosidłami
    2 + 7 (2005-2018)

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

marglena: szukaj grubszej bawełny, ew. z dodatkiem wełenki lub lnu (ale jak len to rzeczywiście raczej złamany), ale ja bym obstawała za 100% bawełną do nauki. Tak naprawdę nie dodatek ale dobre dociągnięcie gwarantuje dobrą nośność chusty, więc ważne żeby łatwo się dociągała i nie była zbyt cienka. W twoim przypadku najpierw pożyczyłabym na tydzień chustę na próbę z chustowypożyczalni albo dobrej duszyczki, bo jeśli maluch nie był dotąd noszony, może niekoniecznie akceptować taką formę transportu. 9cio miesięczniak to ruchliwy bardzo typ, niekoniecznie może chcieć współpracować, a skrepowanie do którego nie jest przyzwyczajony może go początkowo denerwować - oswajaj z chustą stopniowo. Jeśli chusta zadziała - super i ruszaj na zakupy. Jeśli nie, spróbuj mt lub nosidełko ergonomiczne. Twój maluch jest już wystarczająco duży do nich, a szybciej się je zakłada (szybciej założysz gdy dziecko marudzi w trakcie zakładania) i daje ciut większą swobodę maluchowi.

cotynato: odchodzi się od polecania elastyków, więc kilka pozycji masz już z głowy Nie kieruj się ceną, ale jakością, bo dobra chusta to inwestycja - nie trudno będzie ją odsprzedać, a kiepska jakość odbije się zarówno na trudności w motaniu (zniechęci cie do noszenia), jak i komforcie noszenia (będziesz odczuwać bardziej ciężar dziecka), szybko się zeszmaci i nikt jej nie zechce, więc odrzuć Womara Nie polecałabym ci też hopka w wersji light, szybko zacznie ci się wrzynać w ramiona, dużo lepsze są standardowe. Szukaj na początek pasiaka 100% bawełny, ważne by ci się podobał. Nie kupuj tylko za dużego rozmiaru, bo często rozmiary podane są na wyrost a im mniej materiału do ogarnięcia tym łatwiej. Ja mam 160 wzrostu i rozmiar 40/42 i z 4,2m wszystko zawiąże. Większość marek jest miękka już od pierwszego prania, więc niekoniecznie lepsza używana. Lenny Lamb jest początkowo sztywniejsza, ale Natki, Hopki, Girasole, Neobulle szybko miękną. Udanych zakupów. I pytaj o dokładną szerokość chusty. Przy takim maluchu lepsza węższa 60-70cm to jest max a wiem ze niektóre Nati były po 75cm - szyte z zapasem na wypadek gdyby się w praniu skurczyły. Babylonia też są szerokie.
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 30-10-2011 o 00:32
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka Awatar modrooczka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Zaczynałam z Leo Storchenwiege. Miałam pożyczoną używaną. Była mięciutka, bardzo się zachęciłam. Myślę że można leosie dodać do listy dla początkujących. Używane oczywiście, bo nie wiem, jak się nówki zachowują.

Miejscowość

Domyślnie

Leosie też są fajne, fajnie się wiążą, dość szybko miękną. Mają znaczone krawędzie jak w Hopkach co początkowo może ułatwiać naukę. Są dość cienkie, ale moje 12 kg jeszcze poniosło w miarę. W ogóle storchenwiege to bardzo dobra marka. Chusty służą naprawdę latami, zwłaszcza pasiaki. Nowsze edycje nie są już tak sztywne jak kiedyś. Leosie przy starszakach moze nie są az tak fajne ale przy maluszkach świetnie się sprawdzają. Ja jedynie nie przepadam za tymi z nadrukiem Louis bio, te są sztywniejsze, trudniejsze do łamania.
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 30-10-2011 o 00:41

Chustonówka

Domyślnie

Dziękuję bardzo za rady Nie sądziłam, że dostanę ich tak wiele i tak szybko

Co do marki powyżej znalazłam na allegro tylko 3 aukcje i to w kolorach do mnie nie trafiających- a jednak chciałabym żeby kolorystycznie mi też trochę podeszła. Chyba narazie zdecyduję się na Nati, jakoś ona mi szczególnie chodzi po głowie. Mam nadzieję że nie będę żałowała wyboru

Chustoguru Awatar Agulinka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cotynato Zobacz posta
    Dziękuję bardzo za rady Nie sądziłam, że dostanę ich tak wiele i tak szybko

Co do marki powyżej znalazłam na allegro tylko 3 aukcje i to w kolorach do mnie nie trafiających- a jednak chciałabym żeby kolorystycznie mi też trochę podeszła. Chyba narazie zdecyduję się na Nati, jakoś ona mi szczególnie chodzi po głowie. Mam nadzieję że nie będę żałowała wyboru
    Na bazarku wiszą niedrogie Nati, poszukaj, wczoraj widziałam Grecję za 140. O tu http://chusty.info/forum/showthread.php?t=67928 ale poszperaj, bo okazje się często zdarzają.
    Wydaje mi się że kupienie tu od forumki jest bardziej pewne niż od kogoś z allegro - wiadomo że kitu Ci tu raczej nikt nie wciśnie, a na all róznie bywa... Powodzenia!
    Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)

Chustofanka Awatar kks
    Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

myślę, że Nati to dobry wybór. ja też jestem nowa w temacie i na początek kupiłam nowego pasiaka Nati bawełnianego. był mięciutki od początku, ale najważniejsze przy pierwszych próbach motania okazało się to, że ma różnokolorowe krawędzie. dzięki temu udało mi się szybko opanować sztukę wiązania bez tych różnych krawędzi nie wiem czy bym sobie poradziła

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agulinka Zobacz posta
    Na bazarku wiszą niedrogie Nati, poszukaj, wczoraj widziałam Grecję za 140. O tu http://chusty.info/forum/showthread.php?t=67928 ale poszperaj, bo okazje się często zdarzają.
    Wydaje mi się że kupienie tu od forumki jest bardziej pewne niż od kogoś z allegro - wiadomo że kitu Ci tu raczej nikt nie wciśnie, a na all róznie bywa... Powodzenia!
    eee ja na bazarku widzę używane mocno chusty i to od drugiego właściciela po 150zeta za Natki. W tej cenie na allegro kupisz nówkę, albo przymierzoną tylko. Na allegro ludzie nie wiedzą często po ile chodzą chusty i czasem mozna utrafić fajną okazję. Kupowałam chyba tak już 3 razy i nigdy się nie naciełam. Jedynie pytać trzeba o szerokość i realną długość bo z opisem tych rzeczy gorzej tam. No i nie kupuj niczego co jest polecane a ci nie leży. To ze chusta ma ci się podobać jest priorytetem W Natkach naprawdę pytaj o rzeczywistą szerokość, bo Nati eksperymentowało z szerokością, długością i grubością chusty i natka natce nierówna. Dlatego też odradzano ci tu Rodos, ale myślę że tu nie o model chodzi, ale kiedy była utkana. Te różnice nie były w żaden sposób oznaczane. Zwłaszcza te nowe edycje są szersze i cieńsze, ale pytaj, bo może nie każda. Jak chusta ci się bardzo podoba, amasz kogoś kto umie szyć bez problemu moze ci też zwęzić chustę, jeśli okaze się ze po praniu szerokość jest nadal większa niż 70 i trudno ci ogarnąć tyle materiału podczas motania maluszka. Wszystko zależy jak drobre jest dziecko.
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 30-10-2011 o 08:45

Domyślnie

tutaj masz bardzo taniego a fajnego pasiaka nati: http://chusty.info/forum/showthread....7129&highlight=

mimezis - ja się akurat kilka razy nacięłam na allegro, bo okazuje się, że dla przeciętnego użytkownika plama na chuście nie jest istotna, ale przy odsprzedaży u nas na bazarku już tak Kupiłam też na allegro girasolka z okropniastymi babolami, o których nie było słowa na aukcji...
    no i na kilka chust kupionych na allegro, wyprane były DWIE, pozostałe z plamami np. po ulewaniu itp. Na bazarku mi się to zdarzyło raptem raz na znacznie więcej kupionych chust
    Ostatnio edytowane przez Karusek ; 30-10-2011 o 08:57
    2 + 7 (2005-2018)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

ja jeszcze dodam, że dla chustonówek dobre będą też girasole

Miejscowość

Domyślnie

Dlatego ja bardzo rzadko kupuje chusty używane, stan bdb stanowi bdb nie równy, najbardziej lubię polować na nietrafione przymierzone lub nawet nie prezenty

Uprawnienia umieszczania postów