Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 48

Wątek: Pierwsza Dama Francji, torba na dziecko i wożenie bez fotelika

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hajda Zobacz posta
    a może we Francji są inne przepisy

ciekawe, czy byłybyśmy tak krytyczne wobec piewszej z brzegu napotkanej mamy wychodzącej z porodówki ...... to bardzo trudny okres w życiu prawie każdej kobiety, bądźmy wyrozumiałe,

życzę Pierwszej Damie, tak jak i wszystkim początkującym udanego noszenia, gratuluję, że będąc w takiej sytuacji zdecydowała się tulić dziecko, zamiast nosić je w jakichś fotelikach, czy innych ustrojstwach
    We Francji TEŻ wozi się dzieci w fotelikach, inna jest tylko górna granica wieku (10 lat) i obowiązuje całkowity zakaz wożenia na przednim siedzeniu dzieci do lat 10, za wyjątkiem odwróconych tyłem do kierunku ruchu fotelików dla niemowląt.

Krytyczna byłabym w stosunku do każdej osoby, która tak lekkomyślnie olałaby fotelik, ja sama często się nasłuchałam od rodziny, że jestem walniętą fanatyczką, bo nie chcę wsiąść z dziećmi do samochodu i pojechać tylko 3 ulice dalej
    "zdecydowała się tulić dziecko, zamiast nosić je w jakichś fotelikach, czy innych ustrojstwach" - ale to tak serio?

Chustoguru Awatar pati291
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Ja się zastanawiam czy tam naprawdę było dziecko.
    Mąż z nią był?
    Patrycja - mama Damiana 08.08.08, Hanny 04.12.09, Emilii 01.03.14
    Chcieć to móc

Chustomanka

Domyślnie

rozumiem, że noworodka nie da się włożyć i zapiąć w jadącej limuzynie, czy tak?
    da się, ale już jest za późno. Najpierw zapinamy dziecko, potem ruszamy.

Może by jej przypomnieć, że i ważnym osobistościom zdarzało się zginąć w trakcie ucieczki przed paparazzi....

Chustoholiczka Awatar Filippa
    Miejscowość
    Opole/Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez figa84 Zobacz posta
    Może by jej przypomnieć, że i ważnym osobistościom zdarzało się zginąć w trakcie ucieczki przed paparazzi....
    W dodatku w Paryżu
    Roch 09.07.2010, Leon 20.05.2013 i Tola 05.01.2015

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

jedyne na jej obronę, że to nie ona ruszyła tym samochodem, a szofer... Co nie zmienia faktu, że dziecko powinno być przypięte w foteliku w czasie jazdy.

Jak byłam w szpitalu dziecięcym na sali noworodkowej, jedna z mam przyjechała z Ostrowii do Warszawy z dzieckiem na kolanach, bo stwierdziła, że fotelik nie bardzo na taką daleką drogę... Bardzośmy długo jej tłumaczyły, żeby jednak mąż przywiózł fotelik na drogę powrotną i że to na prawdę jest skonstruowane i dla noworodków i bezpieczniejsze i w ogóle... Niestety cały czas świadomość fotelikowa mizerna jest w społeczeństwie. Z tego, co mi wiadomo, we Francji jeszcze niedawno (nie wiem, jak dziś) można było wozić w aucie niemowlę w takich gondolkach na płasko.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

ciekawe, czy byłybyśmy tak krytyczne wobec piewszej z brzegu napotkanej mamy wychodzącej z porodówki ...... to bardzo trudny okres w życiu prawie każdej kobiety, bądźmy wyrozumiałe,

życzę Pierwszej Damie, tak jak i wszystkim początkującym udanego noszenia, gratuluję, że będąc w takiej sytuacji zdecydowała się tulić dziecko, zamiast nosić je w jakichś fotelikach, czy innych ustrojstwach
    hajda, ta matka tez sie na tuulenie zdecydowała: http://www.youtube.com/watch?v=otgH6sFECoM

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

da się, da
    tyle że zanim zdążysz dziecko zapiąć, ta jadąca limuzyna już może mieć wypadek
    dla mnie zachowanie bez wyobraźni.
    2 + 7 (2005-2018)

Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

no chyba jednak hajdzie chodziło o noszenie przytulonego dziecka, a nie wożenie...
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    no chyba jednak hajdzie chodziło o noszenie przytulonego dziecka, a nie wożenie...
    no, nie wiem, wg mnie pisze wyraźnie o wożeniu... no bo chyba nie chodzi o inne przepisy noszenia?

2 + 7 (2005-2018)

Chusteryczka Awatar matysia
    Miejscowość
    Jabłonna

Domyślnie

Ja myślę, że żona prezydenta kraju może sobie na to pozwolić. Ochroniarze zatrzymują ruch i samochód jedzie właściwie pustymi ulicami z dowolna np bardzo wolną predkością. Takie są zalety władzy. Takiemu samochodowi nie grozi zderzenie z innym uczestnikiem ruchu , bo żadnego ruchu na ulicach nie ma. Ogladałam takie obrazki w Warszawie wiele razy z okazji przejazdów na lotnisko naszych premierów albo prezydentów.

Maciek 1987,Marta 1989,Mateusz 1993,Michał 1995, Matylda 2005,(*)2006, Benjamin 2008, Franuś 2010,
    Nikt z nas nie jest ideałem.
    Choruje, mało mnie na forum

Domyślnie

Matysiu, ale ochrona nie zatrzyma wbiegającego na ulicę psa czy kota? I kierowca daje odruchowo po hamulcach?

a dwa, ze właśnie pierwsza dama powinna dawać przykład (o czym pisałam już wcześniej).

a trzy, że pokazywać, ze się lekceważy przepisy drogowe... ? No chyba, że jest w Kodeksie paragraf, że osoby ze świecznika nie muszą zapinać pasów, ale gdy zdawałam na prawko, nie widziałam takiego zapisu
    Ostatnio edytowane przez Karusek ; 27-10-2011 o 19:31
    2 + 7 (2005-2018)

Miejscowość
    Jabłonna

Domyślnie

W Paryżu nie sadzę żeby jakis pies albo kot bezpański sie plątał. A jesli chodzi o VIPów to nie oszukujmy sie ich nie obowiązują przepisy , nie tylko drogowe. Co do przykładu to pewnie powinna, choć ja bym w tym przypadku jednak bardziej chroniła prywatność.

Maciek 1987,Marta 1989,Mateusz 1993,Michał 1995, Matylda 2005,(*)2006, Benjamin 2008, Franuś 2010,

Chustoguru Awatar mamaslon
    Miejscowość
    WLKP

Domyślnie

[QUOTE=matysia;1469133]W Paryżu nie sadzę żeby jakis pies albo kot bezpański sie plątał. QUOTE]
    nie no, serio
    a co to jakiś inny świat jest
    Ostatnio edytowane przez mamaslon ; 27-10-2011 o 19:59
    Kruszynka 2010
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci
    LULAMY Akademia Chustonoszenia
    Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór), Certyfikowany uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley.
    BabyLedWeaning
    oraz Stowarzyszenie Poznań w Chuście
    moje zwierzaki i

Chustomanka

Domyślnie

Matysia przypomniała mi się historia jak w orszak podczas uroczystości próbował wjechać jednak ktoś autem....

brak bezpańskich kotów też mnie nie przekonuje....

Jak rodziłam to i odemnie z sali wychodziła dziewczyna bez fotelika i wg. jej matki ja krzywdziłam małą bo ładowałam do fotelika.... Cóż niektórych rzeczy nie zmienimy.

A wracają do tematu. Czy to coś w czym niosła córkę można faktycznie poprawnie założyć?

Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

rzeczywiście, raczej bezpański szczur

Nie sądzę, żeby dla przejazdu prezydentowej z prezydentówną zatrzymywano ruch samochodowy Nawet u nas się to robi tylko w przypadku oficjalnych dużych i b. ważnych delegacji.
    żona TEGO Jaśka

Miejscowość
    Jabłonna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    rzeczywiście, raczej bezpański szczur

Nie sądzę, żeby dla przejazdu prezydentowej z prezydentówną zatrzymywano ruch samochodowy Nawet u nas się to robi tylko w przypadku oficjalnych dużych i b. ważnych delegacji.
    To coś dużo jest tych delegacji, bo pracuję po drodze z lotniska i co najmniej dwa trzy razy w tygodniu, widzę takie obrazki. Panowie policyjni sterczą już przy ustrojstwie od sterowania światłami i na każdym z dwóch skrzyżowań , które widzę dobre pół godziny wcześniej.

Chustoholiczka Awatar Filippa
    Miejscowość
    Opole/Katowice

Domyślnie

Wątek rozszerzył się o wożenie w fotelikach, więc zmieniam trochę tytuł.
    Roch 09.07.2010, Leon 20.05.2013 i Tola 05.01.2015

Chustomanka Awatar hajda
    Miejscowość
    Nowy Targ

Domyślnie

no to zawrzało ..............

dyskutowałyśmy o WYNOSZENIU DZIECKA ZE SZPITALA i tego dotyczyła moja wypowiedź o tuleniu, co słusznie wyłapała Jul

Pierwsza Dama, tak jak i pozostałe osoby ze świecznika powinny dawać przykład, i nigdzie nie napisałam, że popieram, to co zrobiła. Apelowałam jedynie o wyrozumiałość, bo przede wszystkim NIE WIEMY, CZY ZAPIĘŁA TO DZIECKO W FOTELIKU, CZY TEŻ NIE. Zakładając, że zrobiła to tuż po odjeździe samochodu, jak zauważyły dziewczyny UPRZYWILEJOWANEGO samochodu, ryzyko dla dziecka było minimalne.

Całych ulic to się i może u nas nie zamyka na przejazdy VIP-ów ale całe pasy ruchu to już owszem. Kawalkady, czy nawet pojedyncze samochody jeżdżą z obstawą, na sygnale i wszyscy się muszą podporządkować tak samo jakby jechała karetka. Obserwowałam tę sytuację regularnie na ul. Połczyńskiej.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

A ja jeszcze na moment wrócę do tematu torby na dziecko- fuuuj!

Gdyby nie zetknięcie z takim ustrojstwem- dzięki, panie Zawitkowski !- pewnie pierwsze noszenia Ali to by nie były wtedy, gdy się Młody pojawił .

Porównując temperamenty swych Dzieci, stwierdzam, że Ala byłaby wdzięczniejszym i bardziej chętnym do współpracy chuściochem niż Jej brat- torpeda.

Jeżeli Carla Bruni poprzestanie na takim doświadczeniu z chustowaniem, długo ono nie potrwa .

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustomanka Awatar hajda
    Miejscowość
    Nowy Targ

Domyślnie

a mamy pewność, że to była torba na dziecko?

Uprawnienia umieszczania postów