Strona 65 z 190 PierwszyPierwszy ... 1555575859606162636465666768697071727375115165 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,281 do 1,300 z 3783

Wątek: reakcje otoczenia na chusty i pozostale "szmaty"

Chustofanka Awatar sylabelle
    Miejscowość
    Poznań/Luboń

Domyślnie

Ja ostatnio minęłam się ze starszą panią na osiedlu, która nie omieszkała ugłośnić swoich myśli: "Się jeszcze główka zaraz oberwie..." i "poraziła" mnie swoim bazyliszkowym wzrokiem... Małą miałam zamotaną pod kurtką więc rzeczywiście wystawała tylko główka, ale dobre 5 minut zajęło mi myślenie nad tym, JAK według pomysłu tej pani głowa mogłaby się oberwać dziecku... Hę???
    A tak poza tym, to spotyamy się raczej z pozytywnymi komentarzami - że miło, "oj jak dobrze maluszkowi!", że napewno ciepło itp. Już czekam na wiosnę co byśmy mogły się w całej okazałości nosić po osiedlu, hi hi...
    Julka (VII 2009), Kornelia (V 2013), Konstanty (IX 2014)

Mój blog szydełkowy: sylabelle.blogspot.com
    FB: https://www.facebook.com/sylabellesylabelle

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylabelle Zobacz posta
    ...dobre 5 minut zajęło mi myślenie nad tym, JAK według pomysłu tej pani głowa mogłaby się oberwać dziecku... Hę???
    Ale chociaż wymyśliłaś?

słoneczny_blask
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JoShiMa Zobacz posta
    A ja dziś usłyszałam "o jaki fajny kangurek"
    A ta usłyszałam dziś matkę mówiącą do 3-latki: "zobacz, kochanie, ta pani jest kangurem."

Domyślnie

Hi hi hi. Przypomniało mi się, że chyba w weekend zrobiłam niechcący problem córce kuzynki. Jej dwuletni synek, kiedy zobaczył jak motam córkę w chustę przed wyjściem na spacer, oświadczył, że on też chce być tak zawinięty w szmatkę. Córka kuzynki nie zabiła mnie wzrokiem, ale nie chcę wiedzieć co pomyślała.

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

Dzisiaj na spacerze jedna pani zawołała: "udusi pani to dzieciątko" - nie wiem nawet co o tym myslec czy smiac sie czy wkurzać
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Dziś w sklepie jedna pani zachwycała się Baśką w chuście i nawet przepuściła nas w kolejce
    Truskafka, ten gobelin mnie rozłożył
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Miejscowość
    Poznań/Luboń

Domyślnie

Ale chociaż wymyśliłaś?
    No właśnie nie... Chyba aż tak zdolna nie jestem, by memu dziecku głowę urwać... jakkolwiek bym się nie starała

Chustonoszka Awatar cass82
    Miejscowość
    jasło

Domyślnie

Idę z mała w chuście pod kurtką, idzie ciężko podchmielony pan, jak nas zobaczył, stanął i mocno chwiejąc się na nogach wpatruje się w nas i mówi głośno „o kur……”
    Przeszłyśmy a on dalej tak stał i się patrzył
    Ciekawie co pomyślał jak wytrzeźwiał zjawa pijacka

Miejscowość
    Poznań/Luboń

Domyślnie

dobreeee...

Domyślnie

A ja dziś na portierni w bloku w którym jest klub malucha usłyszałam od pani portierki i pani sprzątaczki serię zachwytów: "O jak fajnie, jak wygodnie, jak ciepło i blisko mamy." "Ale niech pani popatrzy jakie to sprytne jest". Ponieważ byłyśmy już w budynku nie omieszkałam pokazać jak ta chusta idzie (2X) i powiedzieć, że to wygodne, że się lekko nosi i wcale nie tak trudno wiąże.

Chustomanka Awatar neverendingstory
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

a ja dziś stałam 2 godziny na stoisku mojej firmy na targach budowlanych, mąż chodził po targach z małą w 2X, jak mała sobie przysnęła to przyszedł do mnie na stoisko na kawkę... promowaliśmy różne rzeczy, ale najczęstszym pytaniem było: a gdzie można dostać taką chustę? nawet jednemu starszemu panu napisałam adres strony nati (bo akurat mała w japanie siedziała...) bardzo fajnie

a refleksja moja z wczorajszej wyprawy do marketu - pierwszy raz motałam małą w plecak poza domem! no i stwierdziłam, że o ile noszenie dziecka w chuście z przodu budzi duże emocje, to noszenie dziecka w chuście NA PLECACH wzbudza ogólną sensację! co chwilę słyszałam: "patrz ale sobie fajnie siedzi...", "ale słodzak..." i takie tam same pozytywy no i jak motałam to jedna babeczka do mnie podleciała z lekką paniką w głosie: "matko boska, może pani pomogę!"
    moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neverendingstory Zobacz posta
    stwierdziłam, że o ile noszenie dziecka w chuście z przodu budzi duże emocje, to noszenie dziecka w chuście NA PLECACH wzbudza ogólną sensację!
    Masz rację. Ja dziś wracałam z kościoła z Małą w MT. Chłodno było to jeszcze poncho zarzuciłam, jedna pani, która nas wyprzedzała na rowerze, o mało się nie wywaliła. Najwyraźniej próbowała zrozumieć jak Mała jest zainstalowana.

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Winoroslinka Zobacz posta
    Dzisiaj na spacerze jedna pani zawołała: "udusi pani to dzieciątko" - nie wiem nawet co o tym myslec czy smiac sie czy wkurzać
    Powiedzieć "już udusiłam, idę zakopać"
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

słoneczny_blask
    Guest

Domyślnie

... Najwyraźniej próbowała zrozumieć jak Mała jest zainstalowana.
    Jak to jak? Oczywiście w kurtce są specjalne pasy do noszenia pod kurtką dziecka. Mnie się już o nie 2 razy pytano. Nie wiem, skad to ludziom do głowy przychodzi.

Chusteryczka Awatar anqa
    Miejscowość
    Gdańsk / Sopot / Warszawa

Domyślnie

mnie pytali czy mam szelki, czy jakiś worek do kurtki doszyty - a może luzem i się tylko mnie dzieciak trzyma (na barana siedzi)...... Albo pytają czy ta kurtka to specjalnie ma dziurę na plecach wyciętą...

Chustonoszka Awatar Alix

Domyślnie

Zazwyczaj wzbudzam sensację, nawet w Warszawie i to nie na jakims zakuprzu Nie ukrywam, że czasem mnie to denerwuje... Bo ciągle ktoś coś...

Spotykam różne reakcje, zazwyczaj pozytywne. Np. kiedyś starszy pan zatrzymał się, wlepił w nas wzrok i powiedział z zachwytem: pięęękneeee, ależ przepięęękną rzecz widzę

Ludzie mnie mijają i słyszę często: o matko!!! widziałaś??? Jaki słooodkiiii...
    Maciuś ma kombinezon do chusty, ciemnobrązowy, trochę włochaty z uszami. I często słyszę: O matko, myślałam, że to piesek
    A kiedyś szłam ulicą, jakaś kobieta zatrzymała się naprzeciwko mnie z rozdziawioną buzią, minęłam ją, a ona z autentyczną ulgą: o matko, myślałam, że pani prawdziwego niedź wiedzia niesie

Słyszałam też:
    O, tobołeczek!
    Patrz, ma dziecko za pazuchą
    O jak mu dooobrze przy mamuni

Zimą, kiedy używałam polarowej narzuty ludzie mówili: ale fajne to nosidełko, takie ciepłe, z polaru widze a wygodne?
    A jemu wygodnie? A czy mu ciepło?

Oczywiście w malym miescie, z którego pochodzę wzbudzam nie mniejszą
    Ale też zazwyczaj reakcje są pozytywne: fajnie nosisz, pewnie mu ciepło i dobrze

Ale usłyszałam też, że nigdy się od niego nie odczepię jak będę tak nosić, a jedna sąsiadka zapytała mojej rodziny dyskretnie czy my nie mamy na wózek...

Chusteryczka Awatar anqa
    Miejscowość
    Gdańsk / Sopot / Warszawa

Domyślnie

dziś usłyszałam pierwszy negatyw - że może to i dobre, może nawet wygodne, ale cytuje 'obrzydliwie wygląda', szczególnie jak 2jkę naraz sie nosi (przód +tył) jak można mówić że noszenie w chuście wygląda obrzydliwie?? I to matka 2jki dzieci - malucha ok. 8 mies i starszaka ok. 7 lat.....

Chustonoszka
    Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

to nie widziała koleżanka jeszcze mnie - wielbłąda dwugarbnego jak się starsza zmęczy i nie chcę, żeby się darła na całą klatkę to wrzucam ją na barana i tak suniemy na górę

ale ja ostatnio zauważyłam coraz więcej spojrzeń i komentarzy przychylnych
    i coraz więcej osób wie, co to chusta
    jeszcze niedawno słyszałam od przechodniów omatkoboska! a teraz coraz częściej: o, chusta!

Chustofanka Awatar usia
    Miejscowość
    Sierpuchowo ;-)

Domyślnie

Ostatnio jak szłam z Lenką zamotaną w MT na plecach szłysze za sobą komentarz dwuch kolesi od kieliszka idą i
    -zobacz jak niesie
    -no i nie boi się że zgubi
    -e tam zobacz jakie ma pasy grube i jak to solidie zrobione
    -ta siedzi bliziutko mamy i mu tak dobrze
    (*) 15.10.2007r (9tc)

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kareia Zobacz posta
    to nie widziała koleżanka jeszcze mnie - wielbłąda dwugarbnego jak się starsza zmęczy i nie chcę, żeby się darła na całą klatkę to wrzucam ją na barana i tak suniemy na górę

ale ja ostatnio zauważyłam coraz więcej spojrzeń i komentarzy przychylnych
    i coraz więcej osób wie, co to chusta
    jeszcze niedawno słyszałam od przechodniów omatkoboska! a teraz coraz częściej: o, chusta!
    może cie poprostu z matka boską mylą a teraz przywykli ze im matkaboska tam pomyka i chuste zauważyl;i
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Uprawnienia umieszczania postów