Bezsennośc już też spotkałam
Ale nie offtopujmy![]()
Mnie starsze panie podziwiają za pomysłowość ( ??? ) dodając po chwili, że Je tak mamy nosiły. Wiedziały co dobre. Panie w średnim wieku przeważnie krytykują za zbyt dużo noszenia, że sobie potem nie poradzę. Pytam z czym? Przecież już mam chustę?!? A co najważniejsze dwie ręce wolne.
gpo3 mam podobnie. Obserwuję coś takiego właśnie - "nie noś, bo się przyzwyczai", tak jakby noszenie dziecka było czymś złym. Sęk w tym, że ja chcę młodą nosić i w ten sposób pokazywać jej świat.
Mały offtop- cześć passionfruit i Kasiu.234. Ależ ten świat mały.
witajcie, mnie i męża który to zwykle nosi spotykały same pozytywne reakcje do czasu kiedy kupowaliśmy lody, mąż miał Gosie zachustowaną rok i 6 miesięcy spokojnie była wtulona, az tu nagle: litości, dziecko nie mogą tak nóżki wisieć , policzki ścisnięte czy coś (to było jakieś 2 miesiące temu) ja na to spokojnie jak byłoby jej źle to dziecko od razu płacze odp. a ma jakiś wybór przyzwyczajona itp. jeszcze sie pochwaliła ze ona rehabilitantką jest. brrry
w tym dniu chusta nas uratowała i Gosia spokojnie przespała całą msze ,,unieruchomiona"
Nas generalnie traktują jak jakiś eksponat w muzeum-oglądają i pokazują palcami,pytają jak to zawiązane itp.-ale to pozytywnie.Starsze panie mówią ,że je nosiły tak własne mamyJednak też się spotkałam z tym,że dziecku niewygodnie i dzieje mu się krzywda bo takie pogięte.
W moim małaym maisteczku same pozytywne reakcjeCzęsto panie w sklepach wypytują co i jak, ale generalnie na plus. Dziwię się, że jeszcze pytają bo parę mam chustowych tu jest...
A tak na marginesie to przeczytałam wszystkie 47 stron! uwielbiam długie wątki![]()
Idusia grudzień 2008, Jasinek luty 2011, Lelo kwiecień 2014
o mnie legendy na mieście już krążą
kilka razy się spotkałam z reakcją typu "córka mi mówiła, że jest ktoś kto tak nosi dziecko no w końcu sama zobaczyłam"
albo
"moja koleżanka jest Pani sąsiadką i mi opowiadała o Pani i dziecku"
itp itd
jestem normalnie popularna
może w jakichś wyborach wystartuję?![]()
A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci
chustomama.pl
Musze to napisać po prostu musze bo użekło mnie to stwierdzenie na maxsa
Wczoraj byłam chrzestną matka i w tygodniu musiłam iśc do spowiedzi żeby podpisać karteczkeNiestety przed mszą i w jej trakcie nie było księdza w konfesjonale a przy ołtarzu trzech
Młody troche niedospany i w wózku nie chciał usiedzieć nawet minuty... Załadowałam go do chusty i za chwile dziecia nie było
Wtulony zpał słodziutko
Po mszy poszłam do zakrysti poprosić o spowiedz oczywiście z chuściochem
Starszy ksiądz jak nas zobacył aż się rozpływaż z zachwytu jacy my piekni a jak cudnie maleństwo śpi wtulone... Achów i ochów buło sporo aż skwitował wszystko że NOSZE DZIECIĄTKO JAK MATKA BOSKA JEZUSKA i wybłogosławił nas za 1000 krotnie
No a spowiedz była "zamotana"![]()
Małgorzatka 7 lipiec 2004
Tomaszek 13 maja 2008
Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka,
byłoby ciemno i mroczno,
ciemniej i mroczniej
niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej -
mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów.
Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie."
(Julian Ejsmon)
na osiedlu gdzie mieszkam i robie zakupy chyba przybyło usmiechnietych ludzi, tak mi sie wydaje odkad spacerujemy w chuście.
Pani sklpowa z usmiechem na twarzy stwierdziła mówiąc do kurczaka - ale Ci dobrze tak przy mamusi...
Jedna pani stwierdziła że fajna ta moda na te chusty..Trudno mi jednak stwierdzic że to moda, bo modne jest raczej coś co istnieje - a u mnie w miescie na chusty posucha - jest nas naprawde niewiele..albo dobrze sie ukrywamy jedna przed drugą....
![]()
Ludzie z zachwytu nad chustowaniem, zaczęli mówić do mnie wierszem... Starszy Pan dorwał nas na porannym spacerze i powiada
"Coż to za cudna mamusia
Co nosi przy sercu dzidzusia?!"
Tak byłam zaskoczona, że zabrakło mi inwencji na równie sympatyczną i artystyczną odpowiedź, więc tylko się radośnie roześmiałam
słodkie![]()
Ja mam coraz większe podejrzenia, że mój DOminik do psa podobny. Ostatnio spacerowaliśmy po lesie i spotkaliśmy panią z psem, która na nasz widok założyła psu szybko smycz, a po chwili wybałuszyła (tak, tak inne słowo będzie nieadekwatne) oczy i mówi: a ja myślałam, ze pani psa pod kurtką schowała, żeby się nie pogryzły, a pani ma dziecko![]()
A mnie w Gdyni same pozytywne reakcje spotykajądziś jedna pani za mną chodziła - dosłownie, bo ja akurat gadałam przez telefon tak sobie niespiesznie spacerując tam i z powrotem, a kobieta z wózkiem za mną
a ja bezczelnie raz w te, raz we wtę
jak skończyłam rozmowę - podeszła i spytała, gdzie takie mozna kupic, bo ona dla córki potrzebuje - czyli domysliłam się, ze dla wnuka
a potem miła pani w sklepie chciala nam zakupy spakowaća to nam sie akurat prawie zawsze zdarza - ciekawe, jak idę z wózkiem to nikt mi nie chce zakupów pomóc spakować
(chociaż czasem w kolejce przepuszczają)
Nasz pierwszy spacer - chciałam sobie skrócić drogę i iść przez targ. Teraz już unikam tego miejsca...
Mnóstwo zaciekawionych spojrzeń, mnóstwo nieprzychylnych komentarzy. Że czemu tak dziecko męczę, "biedne dziecko", skrzywię go, blebleble...
Za to moja rodzina zachwycona, achów i ochów![]()
Ja spotkałam się głównie z pozytywnymi reakcjami, nawet starszych ludzi, czasem bardzo miłymi. A ostatnio: reakcja przedszkolaka, który szedł z mamą.
Idę ja sobie z moim śpiącym królewiczem, zamotanym w 2x:
- Jacuś: oooo, ale brzuch...!
- Mama: Jacusiu, tam jest dzidziuś.
< Pinio
Ja raczej spotykam się z pozytywnymi reakcjami, uśmiechem
Dzisiaj spotkałam się ze średnio pozytywną reakcją młodej dziewczyny, ale mnie w sumie rozśmieszyła
-dziewczę do chłopaka w tonie lekko wyśmiewającym: Patrz, dziecko w firanie!
-ja (odpowiadając): Raczej w zasłonie
I niezmiennie podobają mi się spojrzenia rodziców wciągających wózki w górę wydm po piachu ku wyjściu z pół-dzikiej plaży na jaką jeździmyLekki szok, kiedy ich radośnie mijam z Damiankiem w chuście, Bartkiem za rękę, wyprzedzam i już nas nie ma
![]()
B 2004. D 2008. M 2010. J 2012
moje fotografiehttps://www.facebook.com/Martasframes/
Miejsce w sieci https://martasframes.com/