Strona 108 z 190 PierwszyPierwszy ... 85898100101102103104105106107108109110111112113114115116118158 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2,141 do 2,160 z 3783

Wątek: reakcje otoczenia na chusty i pozostale "szmaty"

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agna Zobacz posta
    Wczoraj u znajomych, którzy właśnie czwarte dziecko wprowadzają w arkana "zimnego wychowu" usłyszałam: A ty dalej w tej chuście Zośkę nosisz?? No tak... W górach jakaś kobieta niosła, przewróciła się i dziecko w ciężkim stanie w szpitalu, ledwie przeżyło Wiecie coś?

Ja na to oczywiście do mojego m. że to bez różnicy, czy się człowiek przewraca na górskiej ścieżce, czy na twardej podłodze, czy schodach przez jego różne rzeczy zostawiane na środku przejścia....
    Kiedyś słyszałam o wózku potrąconym na ulicy, bo kobiecie się z ręki wyzulował niechcący. Tu było współczucie dla poszkodowanych, ale żeby z chustą się przewrócić - nie ma litości...
    Dobre z tym "dalej", zważywszy na Twoją sygnaturkę, z której wynika, że Zosia ma raptem 4 miesiące .

Chustofanka Awatar marzen@
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

Oj widzę, że wszyscy maja te same odczucia. Jak mi dzidzia w wózku beczy to jest ok i pół rodziny chce ja bujać, żeby się uspokoiła, a ja ja wtedy myk do chusty i nim sie uspokoi to patrzą na mnie jak na wyrodna matkę. Tak dziecko ściska. Pewnie myślą, że przestało płakać bo mu tchu brakuje . I to rodzina, a obcy nie lepsi...

Chustofanka Awatar DuzaMi
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie

Dokładnie mam to samo, szczególnie jak wkładam małego do chusty to on czasem się trochę buntuje, chociaż w większości na widok chusty wręcz się cieszy, ale jednak czasami płacze, to reakcje, szczególnie rodziny zazwyczaj są takie: "nie męcz go daj do wózka" a w wózku jeszcze większy płacz, ale od razu jest: "ciiii, cichutko, popatrz kotek, piesek itp."
    Jednak jak do wózka dziecko się wkłada to prawie zawsze jest niezadowolone, ale to norma więc nikt się nie przejmuje, a jak dwa razy kwęknie przy wkładaniu do chusty od razu politowanie i współczucie ...ech... czy kiedyś się to zmieni?
    Cieszę się, że nie jestem sama

EDIT: a tak w temacie, to mój starszy ukochał sobie rowerek, ale spacerek z wózkiem i rowerkiem to abstrakcja, a chusta czy MT sprawdzają się cudownie. Wchodzimy do sklepu na soczek, uśmiech o ucha do ucha (wszyscy), a tu pani ekspedientka "ależ Pani musi być ciężko", a ja jej na to, że wręcz przeciwnie, wygoda na 100%, nie wiem czy uwierzyła
    Ostatnio edytowane przez DuzaMi ; 08-08-2011 o 23:07
    mama wcześniaczków Filipa (23.07.2007 r. -- ur. w 30 hbd) i Karola (28.04.2010 r. -- ur. w 25 hbd)

Chusteryczka Awatar mamaLiKa
    Miejscowość
    sercem na Ursynowie ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DuzaMi Zobacz posta
    a tu pani ekspedientka "ależ Pani musi być ciężko", a ja jej na to, że wręcz przeciwnie, wygoda na 100%, nie wiem czy uwierzyła
    Mi się wczoraj głupio w metrze zrobiło. Wsiadłam i do przejechania miałam dwa przystanki, więc stanęłam sobie wygodnie w kącie. Było kilka miejsc wolnych, ale nie chciałam siadać, bo po pierwsze zaraz miałam wysiadać, a po drugie mała czasami jak siadam, próbuje się odpychać nóżkami od moich, zaczyna się wiercić w chuście etc. No i jak sobie stanęłam, jakiś facet w wieku 35-40 się zerwał z miejsca i zaproponował, żebym usiadła. Odmówiłam grzecznie, że nie dziękuję postoję, ale tak jakoś się zmieszał przy mojej odmowie, że mi się głupio zrobiło. Pewnie pomyślał, że jakaś wyempancypowana feministka jestem lub coś w tym rodzaju. Szkoda, facet pewnie chciał dobrze. Tylko dlaczego jak byłam w 8 miesiącu ciąży i jeździłam zimą do pracy, z wielkim brzuchem to nikt mi miejsca nie ustępował i musiałam się ściskać, a teraz niektórzy myślą, że mi ciężko

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

U mnie zwykle się oglądają za mną w chuście. Kilka dioświadczeń z ostatniego tygodnia: stare babki ok. 60-70 lat przestały mi mówić"dzień dobry" mimo że zawsze mowiły. Sprzedawczyni w warzywniaku zaczęła marudzić, że dziecko gniotę i jest mu niewygodnie. Ja na to pół żartem pół serio, że gniotłam go 9 miesięcy w brzuchu i było mu dobrze a teraz nie? A ona na to,ze teraz to już nie muszę, a ja na to, że syn to bardzo lubi. I o tym, że w wózku wrzeszczy jak opętany. Nic nie powiedziała, na odchodne gadała, co to producenci nie wymyślą,żeby wyciągnąć od rodziców jak najwięcej kasy Innym razem już w czasie przystanku Woodstock idę sobie do bankomatu na dworcu, zaczepiła mnie konduktorka (?) i się zdziwiła, że przyjechałam na Woodstock z takim maluszkiem. Skojarzyła chustę z "dziwnymi" ludźmi ludźmi przyjeżdżającymi na Woodstock. Nie przyszło jej do głowy, że ja w tym mieście mogę mieszkać. Zdarzyły się też miłe momenty: na poczcie zaczepiła mnie pewna mamusia z noworodkiem i pytała od kiedy można dziecko w chuście nosić, ja na to, że od urodzenia. Pogadałyśmy o tym, jak to dzieci nam nie dają nic zrobić (mi w chuście Maciek daje zrobić, ale po wyjęciu już nie), o tym że łatwo jest wiązać, choć wygląda to na strasznie trudne. Dziewczyna chce kupic chustę, może się jeszcze spotkamy? Wczoraj byłam w sklepie z bielizną, pani powiedziała, że jak gustownie obwiązałam się taką piękną szarfą (BB ananas) i zachwycała się słodko śpiącym Maciusiem.
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chusteryczka Awatar hexi
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

moje slonko mniejsze ostatnio zaczelo duzo mowic
    pare dni temu w kolejce do kasy w rossmanie siedzial mi grzecznie na plecach w nosidle - dopoki nie zaczelo mu sie nudzic
    wyciagnal raczki w strone najblizszej babci i na caly glos zaczal wolac "ratunku!!! pomocy!!!"
    mina wszystkich wokolo -bezcenna
    a ja sie zaczelam dusic ze smiechu wiec tylko kilka spojzen mnie spopielilo - nikt nie osmielil sie dyskutowac

DB PBC

Chusteryczka Awatar Agna
    Miejscowość
    Reda

Domyślnie

I NIKT go nie próbował ratować??????
    Taki przemądrzały ten ogół a jak dziecko w opałach, to nikt się ruszy........
    www.zufizo.pl

Zuzia 09.1999. Filip 05.2001. Zosia 04.2011.

Chusteryczka Awatar Kamila
    Miejscowość
    Sztokholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hexi Zobacz posta
    pare dni temu w kolejce do kasy w rossmanie siedzial mi grzecznie na plecach w nosidle - dopoki nie zaczelo mu sie nudzic
    wyciagnal raczki w strone najblizszej babci i na caly glos zaczal wolac "ratunku!!! pomocy!!!"
    Haaaa ha ha ha ha - jak dobrze jest miec przy sobie dziecko z poczuciem humoru

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Jeszcze społeczeństwo z poczuciem humoru przydałoby się

Chusteryczka Awatar hexi
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

bo moje dzieci to tak ogolnie lubia mame wkopac
    (ciut wczesniej starszy blagal(!) mnie zebym mu pozwolila szampon kupic bo on chcialby miec czyste wloski )
    a spoleczenstwo...coz dobrze ze na policje nikt niedzwonil

DB PBC

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

usmialam sieaz sie boje co moja wymysli jak zacznie mowic
    Ania (30.01.2011)

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Prawda?

Chusteryczka Awatar Kamila
    Miejscowość
    Sztokholm

Domyślnie

bo moje dzieci to tak ogolnie lubia mame wkopac
    (ciut wczesniej starszy blagal(!) mnie zebym mu pozwolila szampon kupic bo on chcialby miec czyste wloski )
    a spoleczenstwo...coz dobrze ze na policje nikt niedzwonil

Chustofanka Awatar cinkowa
    Miejscowość
    okolice Grodziska Maz.

Domyślnie

mina wszystkich wokolo -bezcenna
    a ja sie zaczelam dusic ze smiechu wiec tylko kilka spojzen mnie spopielilo - nikt nie osmielil sie dyskutowac
    boski synek

Chustoholiczka Awatar Dorocie
    Miejscowość
    było Warszawa, teraz Żyrardów

Domyślnie

hexi, super tekst synka!
    może był za mało przekonujący że nie zaczęli ratować?
    Różyczka'10 Anielka'13 (*) Jaś'15

Chustopróchno Awatar Andzia
    Miejscowość
    Walia/ UK

Domyślnie

Hexi ,brawa dla synka.
    Aż sie popłakałam jak sobie wyobraziłam tą scenkę.

ulala.v
    Guest

Domyślnie

ok 2,5-3 letnia dziewczynka do swojej mamy:
    "mamo, pats pani niesie dzidzię na balanu"

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Wczoraj poszłam z Basią w plecaku do apteki. W kolejce zostałam przepuszczona przez dwie starsze panie, które czekały na swoją kolej na krzesełku przy oknie. Kiedy ja robiłam zakupy słyszałam jak między sobą rozmawiają "patrz, ma w czymś dziecko, w jakiejś chuście, jak murzynka... a ono nie wypadnie? to trzeba umieć wiązać, ale to bardzo zdrowo dla dziecka, blisko mamy, ciepło...." Miło mi się zrobiło, bo zazwyczaj takie osoby są raczej nieprzychylne
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chustofanka Awatar mama lucki
    Miejscowość
    gdańsk

Domyślnie

a mnie dziś babka przepuściła w kolejce mała nie płakała tylko się rozglądała. miło. w ciąży nie przepuszczali to teraz sobie odbijam

Chustomanka Awatar Elanna
    Miejscowość
    Kraków :-)

Domyślnie

Dziś jeden pan w sklepie próbował namówić małego, żeby mu pozwolił też sobie tak w chuście posiedzieć. Hmmm...

Ale potem bardzo fajnie pokazywał małemu wszystkie kolorowe warzywa i owoce jakie znalazł - mały jest na etapie głębokiej fascynacji pomidorami i śliwkami

[edit]: Wczorajsze spotkanie bliskiego stopnia muszę Wam opowiedzieć chociaż dotyczy raczej nie-noszenia
    Otóż, pierwszy raz od trzech miesięcy wyszłam z małym w wózku (chciałam owoców nakupić i nie chciało mi się nosić i jego i siatek, leniwa jestem). Mały nawet przeżył, nie buntował się, więc byłam cała szczęśliwa. Do czasu.. W bramie mojego bloku zobaczył mnie pan ochroniarz, taki miły pan koło siedemdziesiątki. Wypatrzył się na nas i pyta: "A co to się stało, że to biedactwo w wózku?". Nic nie zdążyłam powiedzieć, a pan dalej: "Bo ja to przepraszam, że się pani wtrącam, ale państwo tak z mężem sobie nosicie i to dzieciątko takie szczęśliwe przy sercu, a ten wózek w porównaniu to wie pani, tak jakoś smutno wygląda... No dzieciątko grzeczne, ale to nie to. To może niech pani nosi, co?".

Pierwszy w moim życiu przypadek takiego zbesztania za nienoszenie
    Ostatnio edytowane przez Elanna ; 12-08-2011 o 20:53

Uprawnienia umieszczania postów