Pokaż wyniki od 1 do 20 z 3783

Wątek: reakcje otoczenia na chusty i pozostale "szmaty"

Mieszany widok

Chustonoszka Awatar mymmeli
    Miejscowość
    Warszawa - Śródmieście

Domyślnie

Ja mam prawie same pozytywne reakcje - że Ali to musi dobrze być przy mamie, że fajnie tak nosić, bo ręce wolne. A jedyna mniej jednoznaczna to była starsza pani, która chciała wiedzieć, czy nie ma w ten sposób zbyt wielkiego obciążenia kręgosłupa. Wytłumaczyłam, ale nie wiem, czy przekonałam
    Alicja 27.02.2011

Chustomanka Awatar anasta
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ostatnio mam wrażenie, że nosząc dziecko w chuście wzbudzam ... trudno mi powiedzieć - litość?
    Notorycznie ktoś usiłuje mnie w sklepie przepuścić w kolejce - ze spokojnym dzieckiem w chuście - pod hasłem "Pani na pewno jest ciężko" (swoją drogą ani razu nikt mnie nie przepuścił w kolejce z ryczącym dzieckiem w wózku, chociaż byłaby to ulga nie tylko dla mnie i dziecka, ale i dla kasjerki i reszty kolejki). Zazwyczaj uprzejmie dziękuje i odmawiam, ale na poczcie jednak raz skorzystałam .
    Czuję się w takich sytuacjach jak oszustka: jest mi wygodnie, dziecko jest przy mnie, mam wolne ręce i w ogóle, idąc z małym w chuście czuję się niesamowicie wolna - a ludzie mi współczują, że tak mi ciężko, gorąco i niewygodnie. Nie wiem, czy jestem postrzegana jak matka-Polka poświęcająca się dla dziecka czy ofiara mody (ostatnio usłyszałam też taki komentarz, że jest jakaś moda na chusty)?

Domyślnie

oj tak, litosc to jest to
    wczoraj bardzo uprzejma pani w urzedzie pracy z troska w glosie "oj, a wozka Pani nie ma?"
    No tak, biedna taka, pracy szuka, dziec na reku przyniesiony (z samochodu) szaleje na dywanie. Moje tlumaczenie, ze nie potrzebuje odebrala mocno podejrzliwie

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masia Zobacz posta
    oj tak, litosc to jest to
    wczoraj bardzo uprzejma pani w urzedzie pracy z troska w glosie "oj, a wozka Pani nie ma?"
    No tak, biedna taka, pracy szuka, dziec na reku przyniesiony (z samochodu) szaleje na dywanie. Moje tlumaczenie, ze nie potrzebuje odebrala mocno podejrzliwie
    Też byłam u UP, zaraz po macieżyńskim, i to w leosiu cafe. Wszyscy byli bardzo mili, starali się pomóc, nikt nic nie mówił, tylko patrzyli z politowaniem.

Chustomanka Awatar misia83_83
    Miejscowość
    Wroclaw/Galway

Domyślnie

Mnie tez babcia na ulicy dopadla...i zaczela przytulac. Dziekowala za cudowny widok,ktory jej lata mlodosci przypomnial...(swoja droga ciekawe w jakich chustach sie wtedy nosilo). Wszyscy sie na nas ogladali. To dopiero zwrocilam na siebie uwage!!

Chustofanka Awatar Sihaya
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anasta Zobacz posta
    Nie wiem, czy jestem postrzegana jak matka-Polka poświęcająca się dla dziecka czy ofiara mody (ostatnio usłyszałam też taki komentarz, że jest jakaś moda na chusty)?
    tak tak tak sesesesseeee, też to słyszę,"taka [głupia] moda że dziecko se uwiązała". co to za moda skoro takie "modnisie" to ze 4 spotkałam w ciągu 3miesięcy ostatnich??

Chusteryczka Awatar efcia1981
    Miejscowość
    opolskie

Domyślnie

ja tam nie mogę narzekać... mieszkam na "dużej wiosce" i jak dotąd spotkałam się tylko z pozytywnymi komentarzami. Najczęściej jest to "ten to ma się dobrze" owszem, jedna czy druga pani zapyta czy się dzieć nie udusi (szczególnie kiedy mi zaśnie i głęboko schowa głowe w chustę) ale wydaje mi się,że to raczej z ciekawości niż złośliwości takie pytania. Ostatnio zaczepiła mnie babulinka (80+) która z rozrzewnieniem w głosie wspominała że kiedy ona była dzieckiem to kobiety "brały chusty, dziecko szast na plecy, i dalej na pole siano grabić" hmmm, tylko mamusie z wózkami za 3 tysiące jakoś dziwnie odwracają głowy jak przechodzę obok
    Patryk 2011, Paulinka 2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Zgodzę się z Tobą Efcia - te kobitki od tych wózków za 3 tysiączki najczęściej skręcają karki i durno komentują....... a może tak po cichu nam mamom chustującym ZAZDROSZCZĄ?!
    MAMA-Wiktorii 18.02.2007 Katarzyny 29.03.2011 Kornelii 19.05.2021

Chustomanka Awatar Aniika

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anasta Zobacz posta
    Ostatnio mam wrażenie, że nosząc dziecko w chuście wzbudzam ... trudno mi powiedzieć - litość?
    Czytalam wczoraj ten watek, pozniej wyszlam na spacer wozkiem, ale spacer byl dosyc dlugi, wiec postanowilam dzieciaka zamotac, a na wozku sie oprzec. Wracam juz do domu, zaczepila mnie pani w srednim wieku. Ach jaka pani biedna, ach jaki biedny pani kregoslup, wiec jej mowie, ze wole nosic w chuscie niz na rekach.
    Pozniej musialam wciagnac wozek (mam kombajna) po schodkach i mowie tej kobiecie- tylko prosze mi nie pomagac. Wciagam, ale czuje, ze kobita podpiera ten wozek, a pozniej mowi, ze ma chory lokiec. Wiec jej sie pytam- po co mi pani pomagala?? "Bo mnie tak pani zal sie zrobilo."

Chustonoszka Awatar Miedziana
    Miejscowość
    Warszawa

Wink

Ja dopiero od niedawna noszę, a w naszej dzielnicy chusty jeszcze mało popularne i najbardziej lubię komentarze takich a'la lekarzy "ale jemu się krzywi plecki w ten sposób, przecież powinien mieć proste"... Czasami zdarza mi się tłumaczyć, ze dziecko ma troszkę inną budowę niż my.
    Ale najczęściej jest jednak miły uśmiech - szczególnie od starszych pań i matek z równie maleńkimi dziećmi.

Uprawnienia umieszczania postów