Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 160 z 3783

Wątek: reakcje otoczenia na chusty i pozostale "szmaty"

Mieszany widok

Chustonówka

Domyślnie

Mieszkam na osiedlu, gdzie jest pokolenie starszych ludzi. I to oni zawsze reagują bardzo pozytywnie
    "O jak fajnie", "Ale temu maluszkowi tam ciepło i dobrze", "Strasznie mi się podoba jak Pani nosi te swoje dziecko".
    Ale odkąd noszę moją młodszą (ok 2 m-ce), to nie nazbierałam tylu pozytywnych komentarzy, co mój mąż, który dumnie wyruszył wczoraj na swoją pierwszą wyprawę do parku - Mała w chuście, Duża na biegówce.
    Mówił, że praktycznie nie było osoby, która by Go nie zaczepiła lub skomentowała, uśmiechnęła się Bardzo się cieszę, bo często upiera się, żeby iść na spacer z gondolą, a i tak się kończy - Mała u mnie zamotana, a Tatuś prowadzi wózek - co mnie strasznie wkurza. (Upiera się, bo myśli, że mi taaaaak ciężko nosić).
    A teraz już wiem, że nie tylko ja będę nosiła Zaczynam się rozglądać nad czymś dla Tatusia...

Chustofanka Awatar euphory88
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez llilly Zobacz posta
    Mieszkam na osiedlu, gdzie jest pokolenie starszych ludzi. I to oni zawsze reagują bardzo pozytywnie
    "O jak fajnie", "Ale temu maluszkowi tam ciepło i dobrze", "Strasznie mi się podoba jak Pani nosi te swoje dziecko".
    Ale odkąd noszę moją młodszą (ok 2 m-ce), to nie nazbierałam tylu pozytywnych komentarzy, co mój mąż, który dumnie wyruszył wczoraj na swoją pierwszą wyprawę do parku - Mała w chuście, Duża na biegówce.
    Mówił, że praktycznie nie było osoby, która by Go nie zaczepiła lub skomentowała, uśmiechnęła się Bardzo się cieszę, bo często upiera się, żeby iść na spacer z gondolą, a i tak się kończy - Mała u mnie zamotana, a Tatuś prowadzi wózek - co mnie strasznie wkurza. (Upiera się, bo myśli, że mi taaaaak ciężko nosić).
    A teraz już wiem, że nie tylko ja będę nosiła Zaczynam się rozglądać nad czymś dla Tatusia...

Pięknie U nas nie ma tego problemu, bo nie mamy gondoli ;p Ja dziś odbieram chustę dla Męża.

Chustoholiczka

Domyślnie

Odbierając Krzysia ze szkoły, jakaś dziewuszka na oko 5-6klasa
    - Tej a ta co? Wózka nie ma?

Chustoholiczka Awatar martaj
    Miejscowość
    POZ

Domyślnie

ja w niedzielę usłyszałam, że mam piłkę na plecach
    Asieńka (2011) Justysia (2014) Czaruś (2017)

Chustomanka Awatar Madzia_180
    Miejscowość
    Brzeg

Domyślnie

To i ja się dziś wypowiem dzisiaj mieliśmy wspólny wyjazd do Wrocławia pociągiem i Młody był w chuście. Konduktor do konduktora: patrz ale to fajnie wygląda

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
    Szymonek 07/11/2009 i Filipek 31/03/2014

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Ostatnio jeździmy autobusami niezwiązane i wrzucam dziecko na plecy na przystanku po wyjściu z autobusu. Dziś trafił się nam przystanek tłumnie oblegany. Położyłam torbę na ławce zajętej przez jakąś starszą panią i zajęłam się motaniem.
    pani: Przecież pani trzeba pomóc! Niech pani ktoś pomoże!
    ja: nie, nie trzeba, dziękuję
    pani: Sama bym pani pomogła ale mam rękę po złamaniu
    ja: dziękuję bardzo, naprawdę nie trzeba mi pomagać
    pani: Halo! Ludzie! Pomóżcie tej pani!
    ja zaczynam od pani powoli uciekać dociągając plecak
    pani: Co za ludzie! Idą i widzą, że trzeba pomóc a nie pomagają!
    ja jestem już kawałek dalej, odprowadzana wzrokiem przez tłum na przystanku zdziwiony co ja robię. Jak już zawiązałam węzeł dwie kobiety nie wytrzymały i przybiegły do mnie:
    panie: bo pani jej tu jedną rączkę pod to zawiązała!
    ja: wiem, nie szkodzi.
    panie: ale ja ją wyjmę!
    ja: nie, nie trzeba.
    panie i tak wyjęły
    a po chwili Pelasia i tak ją schowała

Miejscowość
    Brzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HoliPoli Zobacz posta
    Ostatnio jeździmy autobusami niezwiązane i wrzucam dziecko na plecy na przystanku po wyjściu z autobusu. Dziś trafił się nam przystanek tłumnie oblegany. Położyłam torbę na ławce zajętej przez jakąś starszą panią i zajęłam się motaniem.
    pani: Przecież pani trzeba pomóc! Niech pani ktoś pomoże!
    ja: nie, nie trzeba, dziękuję
    pani: Sama bym pani pomogła ale mam rękę po złamaniu
    ja: dziękuję bardzo, naprawdę nie trzeba mi pomagać
    pani: Halo! Ludzie! Pomóżcie tej pani!
    ja zaczynam od pani powoli uciekać dociągając plecak
    pani: Co za ludzie! Idą i widzą, że trzeba pomóc a nie pomagają!
    ja jestem już kawałek dalej, odprowadzana wzrokiem przez tłum na przystanku zdziwiony co ja robię. Jak już zawiązałam węzeł dwie kobiety nie wytrzymały i przybiegły do mnie:
    panie: bo pani jej tu jedną rączkę pod to zawiązała!
    ja: wiem, nie szkodzi.
    panie: ale ja ją wyjmę!
    ja: nie, nie trzeba.
    panie i tak wyjęły
    a po chwili Pelasia i tak ją schowała
    HoliPoli ale przyznaj, że z jednej strony to urocze U nas tak było w przychodni, a motalam Fifika w kangurka

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madzia_180 Zobacz posta
    HoliPoli ale przyznaj, że z jednej strony to urocze U nas tak było w przychodni, a motalam Fifika w kangurka

ależ absolutnie nie mam im nic za złe, to było nawet dosyć miłe

moi własni dziadkowie jak kiedyś motałam Pelasię to podbiegli i mi ją trzymali z dwóch stron pod tyłek 'bo wypadnie' (przez co nie czułam czy dobrze dociągam i zaraz po wyjściu od nich musiałam wiązać raz jeszcze)

reakcje ludzi na noszenie dzieci na plecach są niesamowite

Chusteryczka Awatar huskymama
    Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie

o raju jak ja tego nie znoszę jak mi ktoś chce pomagać a często się tacy znajdują mimo, że teraz noszę w tuli i wrzucenie młodej na plecy to ok 5 sekund roboty.....poprawiają ubranko, podają pasy naramienne a ja i tak muszę wszystko poprawiać potem wiem że to tak z dobrego serca i troski ale mnie to mierzi niezmiernie

Chustonoszka Awatar blueann
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

No właśnie, ja też takiej pomocy nie lubię. Raz wrzucałam Adasia do nosidła na plecy i nagle przerażona poczułam, że wymyka mi się spod kontroli. Po chwili usłyszałam jakiś głos zza pleców: "Bo... bo ja tutaj... przytrzymam... pomogę...". Jakaś kobieta mnie tam zaszła od tyłu i bez pytania zaczęła mi go podtrzymywać. Ta sekunda, kiedy przestałam czuć ciężar Adasia i myślałam, że spada, była okropna.

Być może miłe by było pytanie, czy można mi jakoś pomóc, ale jak ktoś słyszy że nie trzeba, a i tak próbuje pomagać albo co gorsza zaczyna pomagać bez ostrzeżenia, to ja się boję.
    Noszę Adama (maj 2012) i Marka (czerwiec 2014)

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

A ja mam scenkę z wczoraj:

Idziemy sobie zamotane. Starsza Pani:
    - Boże, jaki świat jest piękny! Jakie ona ma cudne oczy! I kształtny łepek! Karmi pani piersią?
    - Oczywiście!
    - Ach, to dlatego taka piękna!
    - Długo byłam za granicą, tam też noszą, ale na plecach i tak się zastanawiam jak lepiej... Ale z przodu chyba, bo dzieciątko słyszy bicie serca mamy.

To jeszcze dodałam do kompletu, że 'domowa'.

I z przedwczoraj:
    - A nie ciężko pani? A plecki nie za bardzo wygięte?
    - Nie.
    Chwila ciszy, ale widzę, że się sympatycznie kobieta uśmiecha, to po krótce wyjaśniłam co i jak.
    - Kiedyś to było nie do pomyślenia, żeby tak w chuście nosić.
    - Kiedyś to wózków nie było i tylko się w chustach nosiło
    - No tak, prawda, ja mówię o czasach moich wnuczek, bo mam dwie, już duże, do szkoły chodzą.

Ach, i jeszcze wczoraj otwieram zachustowana drzwi właścicielowi mieszkania:
    - O, widzę, że słucha pani najnowszych zaleceń. Ponoć bardzo dobrze i zdrowo tak nosić?
    (Gość w wieku moich rodziców).
    Pogadaliśmy trochę na temat chust, aż w końcu on pyta (musiało go zastanowić coś, co powiedziałam):
    - Ale na spacery to z wózkiem, prawda?
    - W ogóle nie mamy wózka.

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Wszystko mija pomyśl, za rok o tej porze będziesz mieć dziecko uciekające z chusty a potem przylepionego do mamy półtorarocznika, pędzącego przed siebie dwulatka itd... Ja mojego starszaka muszę łapać i szybko przytulać bo mówi że jest już prawie dorosły
    Mały B: 2009
    Mała T: 2012

Miejscowość
    Brzeg

Domyślnie

My wczoraj przechodzilismy koło takiej babulenki ok 90-letniej. Uśmiech jej do nas był bezcenny, aż mi się miło na sercu zrobiło ♥

Chustomanka Awatar mudiwa

Domyślnie

Ja dzis byłam u fryzjera z Masimba w chuscie, pani najpierw sie zdziwiła, ze nie mam ze sobą wózka, a potem sie nie mogła nadziwić, ze on taki spokojny i co chwile wszystkim mowila, ze on jest spokojny, bo ja go od siebie nie odseparowuje taka młoda babeczka, dzieci jeszcze nie ma, może sie skusi na chusty jak przyjdzie pora

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Masimba - 03/14 Mia - 12/10

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Heh reakcja najbliższego otoczenia (mąż) na szmatę w kratę:
    Musiałam przejść z Małą spory kawałek gruntową drogą. Nóżki Małej sie zmęczyły wiec wzięłam ją na plecy a żeby się wygodniej niosło - zrobiłam z flanelowej koszuli cos w rodzaju Wrappy. Całkiem dobrze niosła.
    Mąż zobaczył nas i orzekł z uznaniem:
    Będziesz mistrzynią świata jak ją przyniesiesz w stringach!
    Mały B: 2009
    Mała T: 2012

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostroszyc Zobacz posta
    Musiałam przejść z Małą spory kawałek gruntową drogą. Nóżki Małej sie zmęczyły wiec wzięłam ją na plecy a żeby się wygodniej niosło - zrobiłam z flanelowej koszuli cos w rodzaju Wrappy. Całkiem dobrze niosła.
    Cypisek - [maj 2012], Żabka - [czerwiec 2015]
    Żona, matka, Certyfikowana Doula, Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, CDL

Chustonówka Awatar sanrioo
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

wtedy koniecznie wrzuć nam zdjęcie!

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Fajny Mąż

Chustoholiczka Awatar Pomarańcza
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ostroszyc, mówią, że ćwiczenia czynią mistrza, więc do dzieła z tymi stringami !
    Moje chłopaki :
    Mały - 25.04.14, Duży - 12.10.12
    Zapraszam do mnie: http://www.chusty.info/forum/showthr...BCno%C5%9Bci-)

Chusteryczka Awatar ewula
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Ja się generalnie spotykam z samymi pozytywnymi opiniami, pytaniami o wiek dziecka i prawie zawsze jest jak jej dobrze przy mamie itp. Ale raz chowając się przed deszczem pod wiatą przystanku starsza babka zaczęła opowiadać, że jej (córki, synowe?) też nosiły i na nie pyszczyła (czy jakoś tak), że już lepiej żeby nosidełek używały, a dziecko nie powinno być takie zgniecione tylko mieć swobodę ruchów, przynajmniej przez pierwsze 3 miesiące życia. Dobrze, ze mi w rodzinie nikt tak nie gada...
    Adaś - 22.IV.2012 i Ania - 08.III.2014

Uprawnienia umieszczania postów