Strona 70 z 190 PierwszyPierwszy ... 2060626364656667686970717273747576777880120170 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,381 do 1,400 z 3783

Wątek: reakcje otoczenia na chusty i pozostale "szmaty"

Chustofanka Awatar zyta
    Miejscowość
    Września

Domyślnie

W moim mieście nie spotkałam nikogo z chustą i zazwyczaj mijają nas serdeczne uśmiechy i słowa "takiemu to dobrze, tak blisko mamy". Ale raz usłyszałam "to teraz tak cyganki dzieci noszą" (ja cyganką nie jestem w gwoli ścisłości ).

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Jako, że w święta i czas okołoświąteczny nabraliśmy odwagi i rozpoczęliśmy spacery pozadomowe w chuście - z zaskoczeniem odkryliśmy, że mało kto przechodzi obojętnie obok rodziców i chusty.
    I co? Spotkaliśmy się zatem z wieloma "obróconymi głowami" jedną zadziwiającą reakcją z wytykaniem palcem i nakazem "patrz, patrz!" (chyba niezbyt przyjaznym) - płynącym z ust pani w wieku mojej mamy, a skierowanym do towarzyszącego jej pana. I tu się zawahałam - czy ta ani nie zdawała sobie sprawy, że ja TO WIDZĘ?
    Natomiast wiele ciepłych słów - właśnie typu "takiemu to dobrze", "genialne", "to jest rewelacyjne", "jak on słodko śpi", "jakie to fajne - za moich czasów były tylko takie niefajne sztywne nosidełka" itd - zebraliśmy podczas spotkania ze sporą grupą znajomych w wieku przeróżnym.

Zaś tak najbardziej chcę Wam opowiedzieć o reakcji kobiety zupełnie starszej, o imponującym doświadczeniu pedagogicznym, która widząc śpiącego w chuście Kajetana pokręciła głową (już się bałam...) i powiedziała - "gdyby wszystkie dzieci były tak noszone, to na świecie nie byłoby wojen" piękne, prawda?

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

Ja zwykle sie spotykam z samymi przyjaznymi komentarzami typu: "temu to dobrze, tak blisko mamy".
    Ale ostatnio byl chlodny dzien i mialam zapieta na sobie i maluchu za duza bluze tak ze tylko glowka wystawala i nozki. No i jakis facet mnie ostrzegl: "niech pani nie nosi dziecka pod swetrem bo wypadnie".

Chustoguru Awatar pati291
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Wczoraj w aptece pani farmaceutka " To ono śpi w chuście???"

W święta przyjaciel rodziny: " Ja raz Sylwię włożyłam do takiego nosidła (córka, tak 20 lat temu) i wpadła mi do srodka. Przestraszyłem się i już nigdy jej nie włożyłem a chust nie było" Pod nosem powiedziałam "Tak to jest jak do wisiadła się wkłada" I popatrzyłam sobie na jego córkę. Przyjaciel rodziców zachwycony, ze w chuście noszę I młodzieży pokazałam jakie to fajne rozwiązanie. Po czym młodzież poszła z wózkiem na spacer
    Chociaż nie wiem czy to taka młodziez, bo kuzynka, jej chłopak i starsza córka przyjaciół rodziny mają po 24 lata
    Ja z tego ciut starszego pokolenia
    Patrycja - mama Damiana 08.08.08, Hanny 04.12.09, Emilii 01.03.14
    Chcieć to móc

Chustoholiczka Awatar Luthienna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

w poniedziałek byliśmy gościnnie na placu zabaw na Ochocie. Najciekawsza wypowiedź to: ale to jak to? tylko materiał? A gdzie sa jakieś rurki do wzmocnienia konstrukcji? ( miałam dziecko w manduce na plecach)

Chustomanka
    Miejscowość
    Glasgow, UK

Domyślnie

wczoraj w sklepie: jeju, ale ma fajnie w tej chuscie, jak malpeczka przy mamie
    a dzis sie okazalo, ze po moim osiedlu kraza juz o naszym chustowaniu pogloski (co prawda to juz pol roku ponad sie obnosimy, a i chusta pierwsza wsciekle czerwona, to widac nas bylo z daleka ). przechodze sobie obok zgromadzonej przed blokiem grupy mlodziezy zamyslona, cos tam gadali, ale malo slyszalam w sumie, za to jak juz przeszlam padlo za mna nieco glosniej: to musi byc ta Polka, no na pewno, ta co opowiadali a ze glos mial intonacje raczej przyjazna, to sie odwrocialm, usmiechnelam, i poszlam sobie dalej i tak mi teraz milo, ze na moim najgorszym osiedlu w calym Glasgow (z ktorego nie tak dawno jeszcze prawie musielismy uciekac na skutek wielu rasistowskich zagrywek wielu gowniarzy), "ta Polka" nie jest wytykana palcami jako gorszy gatunek, tylko jako ciekawostka przedstawiana innym musze podziekowac mojej kochanej health visitor za reklame, cos mi sie wydaje ze maczala palce w tym opowiadaniu o moim chustowaniu...

Aga, mama Alii

Chustonoszka Awatar haszi
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

Ja pozytywnie. Dwójka znajomych, młodych lekarzy- zachwyceni chustą. Słyszeli, że dobra postawa , krzywizna kręgosłupa, bliskość i dziecko czuje się bezpiecznie.:]
    W dodatku fajne kolory :] Nic nie mówili o moim kręgosłupie hehe Kumpela to rodzinny i jeszcze nikt do niej z chustą nie przyszedł.
    Przy okazji wielo jako super sprawa dla uczuleniowców i wrażliwców pozachwalałam- też nie słyszeli wcześniej.
    Pytali się tylko od kiedy można nosić. Przydało by się trochę rozpropagować wiedzę wśród medyków- ludzie się ich pytaja o takie sprawy a oni jak nie trafia tutaj to nie maja się z kąd dowiedzieć.
    Pysiu 11.2003
    Tymi 07.2008
    Tosia 28.08.2010

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

a dzisiaj - starszy pan: oj jak pięknie. Na koniku! Nowe pokolenie Ułanów nam rośnie
    Następnie w tramwaju z OKęcia zaczepki mojego Misia przez obcokrajowców Tak ich polubił ze próbował oddac im swoją marchewkę, chrupną od dłuższego czasu.
    W metrze usmiechał sie do nas i mimo wielu wolnych miejsc chcial nam ustąpić swojego przemiły mężczyzna w ortalionowym dresie
    Przemiły dzień, mimo iż sensację również budziliśmy. A jakże by inaczej

Chustonoszka Awatar Alix

Domyślnie

Ja ostatnio minęłam dziadka na ławce i dziadek do mnie: Teraz go pani nosi, a on potem będzie panią BIŁ.

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
    Ja ostatnio minęłam dziadka na ławce i dziadek do mnie: Teraz go pani nosi, a on potem będzie panią BIŁ.

ten tekst przebił chyba wszystkie inne w tym wątku...

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

skąd taka wiedza u tego pana, czyżby dawniej nosił w chuście?

Domyślnie

Albo jego noszono
    Milena, mama Antosia, Ignasia i Maciusia.
    Biżuteria ręcznie robiona

Chustonoszka Awatar Alix

Domyślnie

Bo ja wiem...
    Odpowiedziałam, że jak już to nastąpi to się zgłoszę po poradę Takze może się dowiem

Chusteryczka Awatar bubusita
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mnie pan w sklepie ostatnio zaczepił, bo wiecie: "wy miastowi to tak się cackacie z tymi dziećmi, u nas na wsi to się bachory z krowami i świniami wychowują i nikt ich ciągla do siebie przywiązanych nie nosi...Młodym miastowym to się już całkiem du..ch poprzewracało".

Potem gościa siostra zgarnęła i się okazało, że facet ma problemy psychiczne, stąd ta "wylewność".
    Co jest najśmieszniejsze w ludziach: Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.
    *Paulo Coelho*

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Luthienna Zobacz posta
    Raczej bił.

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

no to już dwa głosy na to że to jego noszono i on bił

a ja myslałam ze on nosił i jego dziecię go biło, hihihihi

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Luthienna Zobacz posta
    Raczej bił.

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

no ładnie, ładnie niby że trzy do jednego?
    a swoją drogą wypowiedź pana ze wsi taka pozbawiona racji nie jest. Nie wiem jak teraz ( obecne pokolenie), ale mama mojego taty ( wieś konkretna) urodziła 9 dzieci. Po porodzie nie dawała sobie czasu na odpoczynek tylko z dzieckiem w kawałku materiału ( nie dopytam niestety czy to chusta czy insze prześcieradło było) w pole. Dziecko wieszała jak w hamaku na drzewie i do pielenia, sadzenia, zbierania. Jak dziecko głodne się robiło to do cyca ( i podejrzewam ze tymi spracowanymi rękoma, bo gdzie umyć?). Starsze dziewczyny sprzątały, gotowały i młodszymi się zajmowały a chłopaki w polu lub przy zwierzętach. I faktycznie żadnego cackania nie było...ale to było dawniej

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Kurcze a ja rozpieszczona samymi przyjaznymi komentarzami szłam jakiś czas temu parkiem. Na ławce koło placu zabaw siedziały takie dwie klępy, po 120 kg każda, pasło toto dziecko parówką. Jak je minęłam doleciało mnie: a co to za dziecko?? Tak nieprzyjemnym tonem,jakbym conajmniej Quazimoda niosła

Ale pomyślałam sobie, cóż ona wie o urokach macierzyństwa; ciężki i brzydki wózek, kari dziecko parówką...niech spada, nie będę z nią gadać

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Kurcze a ja rozpieszczona samymi przyjaznymi komentarzami szłam jakiś czas temu parkiem. Na ławce koło placu zabaw siedziały takie dwie klępy, po 120 kg każda, pasło toto dziecko parówką. Jak je minęłam doleciało mnie: a co to za dziecko?? Tak nieprzyjemnym tonem,jakbym co najmniej Quazimoda niosła
    a Miluś miał bardzoszczelny polarek po prostu.

Ale pomyślałam sobie, cóż ona wie o urokach macierzyństwa; ciężki i brzydki wózek, karmi dziecko parówką...niech spada, nie będę z nią gadać

Uprawnienia umieszczania postów