Pokaż wyniki od 1 do 20 z 3783

Wątek: reakcje otoczenia na chusty i pozostale "szmaty"

Mieszany widok

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Ostatnio jeździmy autobusami niezwiązane i wrzucam dziecko na plecy na przystanku po wyjściu z autobusu. Dziś trafił się nam przystanek tłumnie oblegany. Położyłam torbę na ławce zajętej przez jakąś starszą panią i zajęłam się motaniem.
    pani: Przecież pani trzeba pomóc! Niech pani ktoś pomoże!
    ja: nie, nie trzeba, dziękuję
    pani: Sama bym pani pomogła ale mam rękę po złamaniu
    ja: dziękuję bardzo, naprawdę nie trzeba mi pomagać
    pani: Halo! Ludzie! Pomóżcie tej pani!
    ja zaczynam od pani powoli uciekać dociągając plecak
    pani: Co za ludzie! Idą i widzą, że trzeba pomóc a nie pomagają!
    ja jestem już kawałek dalej, odprowadzana wzrokiem przez tłum na przystanku zdziwiony co ja robię. Jak już zawiązałam węzeł dwie kobiety nie wytrzymały i przybiegły do mnie:
    panie: bo pani jej tu jedną rączkę pod to zawiązała!
    ja: wiem, nie szkodzi.
    panie: ale ja ją wyjmę!
    ja: nie, nie trzeba.
    panie i tak wyjęły
    a po chwili Pelasia i tak ją schowała

Chustomanka Awatar Madzia_180
    Miejscowość
    Brzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HoliPoli Zobacz posta
    Ostatnio jeździmy autobusami niezwiązane i wrzucam dziecko na plecy na przystanku po wyjściu z autobusu. Dziś trafił się nam przystanek tłumnie oblegany. Położyłam torbę na ławce zajętej przez jakąś starszą panią i zajęłam się motaniem.
    pani: Przecież pani trzeba pomóc! Niech pani ktoś pomoże!
    ja: nie, nie trzeba, dziękuję
    pani: Sama bym pani pomogła ale mam rękę po złamaniu
    ja: dziękuję bardzo, naprawdę nie trzeba mi pomagać
    pani: Halo! Ludzie! Pomóżcie tej pani!
    ja zaczynam od pani powoli uciekać dociągając plecak
    pani: Co za ludzie! Idą i widzą, że trzeba pomóc a nie pomagają!
    ja jestem już kawałek dalej, odprowadzana wzrokiem przez tłum na przystanku zdziwiony co ja robię. Jak już zawiązałam węzeł dwie kobiety nie wytrzymały i przybiegły do mnie:
    panie: bo pani jej tu jedną rączkę pod to zawiązała!
    ja: wiem, nie szkodzi.
    panie: ale ja ją wyjmę!
    ja: nie, nie trzeba.
    panie i tak wyjęły
    a po chwili Pelasia i tak ją schowała
    HoliPoli ale przyznaj, że z jednej strony to urocze U nas tak było w przychodni, a motalam Fifika w kangurka

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
    Szymonek 07/11/2009 i Filipek 31/03/2014

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madzia_180 Zobacz posta
    HoliPoli ale przyznaj, że z jednej strony to urocze U nas tak było w przychodni, a motalam Fifika w kangurka

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
    ależ absolutnie nie mam im nic za złe, to było nawet dosyć miłe

moi własni dziadkowie jak kiedyś motałam Pelasię to podbiegli i mi ją trzymali z dwóch stron pod tyłek 'bo wypadnie' (przez co nie czułam czy dobrze dociągam i zaraz po wyjściu od nich musiałam wiązać raz jeszcze)

reakcje ludzi na noszenie dzieci na plecach są niesamowite

Chusteryczka Awatar huskymama
    Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie

o raju jak ja tego nie znoszę jak mi ktoś chce pomagać a często się tacy znajdują mimo, że teraz noszę w tuli i wrzucenie młodej na plecy to ok 5 sekund roboty.....poprawiają ubranko, podają pasy naramienne a ja i tak muszę wszystko poprawiać potem wiem że to tak z dobrego serca i troski ale mnie to mierzi niezmiernie

Chustonoszka Awatar blueann
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

No właśnie, ja też takiej pomocy nie lubię. Raz wrzucałam Adasia do nosidła na plecy i nagle przerażona poczułam, że wymyka mi się spod kontroli. Po chwili usłyszałam jakiś głos zza pleców: "Bo... bo ja tutaj... przytrzymam... pomogę...". Jakaś kobieta mnie tam zaszła od tyłu i bez pytania zaczęła mi go podtrzymywać. Ta sekunda, kiedy przestałam czuć ciężar Adasia i myślałam, że spada, była okropna.

Być może miłe by było pytanie, czy można mi jakoś pomóc, ale jak ktoś słyszy że nie trzeba, a i tak próbuje pomagać albo co gorsza zaczyna pomagać bez ostrzeżenia, to ja się boję.
    Noszę Adama (maj 2012) i Marka (czerwiec 2014)

Chustofanka Awatar euphory88
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

A ja mam scenkę z wczoraj:

Idziemy sobie zamotane. Starsza Pani:
    - Boże, jaki świat jest piękny! Jakie ona ma cudne oczy! I kształtny łepek! Karmi pani piersią?
    - Oczywiście!
    - Ach, to dlatego taka piękna!
    - Długo byłam za granicą, tam też noszą, ale na plecach i tak się zastanawiam jak lepiej... Ale z przodu chyba, bo dzieciątko słyszy bicie serca mamy.

To jeszcze dodałam do kompletu, że 'domowa'.

I z przedwczoraj:
    - A nie ciężko pani? A plecki nie za bardzo wygięte?
    - Nie.
    Chwila ciszy, ale widzę, że się sympatycznie kobieta uśmiecha, to po krótce wyjaśniłam co i jak.
    - Kiedyś to było nie do pomyślenia, żeby tak w chuście nosić.
    - Kiedyś to wózków nie było i tylko się w chustach nosiło
    - No tak, prawda, ja mówię o czasach moich wnuczek, bo mam dwie, już duże, do szkoły chodzą.

Ach, i jeszcze wczoraj otwieram zachustowana drzwi właścicielowi mieszkania:
    - O, widzę, że słucha pani najnowszych zaleceń. Ponoć bardzo dobrze i zdrowo tak nosić?
    (Gość w wieku moich rodziców).
    Pogadaliśmy trochę na temat chust, aż w końcu on pyta (musiało go zastanowić coś, co powiedziałam):
    - Ale na spacery to z wózkiem, prawda?
    - W ogóle nie mamy wózka.

hanciaa
    Guest

Domyślnie

Z dziś. Stoję w kolejce do mini zoo między grupami przedszkolnymi z małą w wózku a starszą w chuście na plecach. Pani przedszkolanka z zachwytem do mnie, że jak tak na mnie patrzy to wpuściłaby mnie pierwszą nawet, gdyby musiała tu stać dwie godziny

Chusteryczka Awatar huskymama
    Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hanciaa Zobacz posta
    Z dziś. Stoję w kolejce do mini zoo między grupami przedszkolnymi z małą w wózku a starszą w chuście na plecach. Pani przedszkolanka z zachwytem do mnie, że jak tak na mnie patrzy to wpuściłaby mnie pierwszą nawet, gdyby musiała tu stać dwie godziny

Chustonówka

Domyślnie

W moim przypadku najczęściej spotykam się z komentarzem że tak rozpieszczę syna że się nigdy ode mnie nie odklei. Dopiero rozpoczynamy chustonoszenie, więc nie powiem wszelkie negatywne komentarze jakoś tak biorę sobie do serca i potem rozmyślam...
    Nie wiem czy się już nie nakręcam, ale zauważyłam ostatnio że faktycznie jest problem z uśpieniem syna poza chustą
    Nie wiem może to tylko chwilowe...

Uprawnienia umieszczania postów