Byłam w kadrach. Myślałam, że będę zmuszona tłumaczyć, że tak - dziecku wygodnie, nie - nie jest ściśnięte itd., itd. Usłyszałam same ochy i achy no i że dawniej też kobiety dzieci nosiły, tylko takich pięknych chust nie było![]()
Byłam w kadrach. Myślałam, że będę zmuszona tłumaczyć, że tak - dziecku wygodnie, nie - nie jest ściśnięte itd., itd. Usłyszałam same ochy i achy no i że dawniej też kobiety dzieci nosiły, tylko takich pięknych chust nie było![]()
Pawel 2006Milia 2011
Mikolaj 2013
Dziś w sklepie czarnoskóry pan zapytał się czy byłam w Afryce, bo jeszcze w Polsce nie widział by na plecach dzieci nosić. Z przodu zdarzało mu się spotkać, ale tak jak w Afryce na plecach to pierwszy raz widzi, a to zdrowo na biodra. Tak fachowo powiedział to zdanie o biodrach, że zastanawiam się czy to nie lekarz. W Warszawie jest sporo lekarzy z Afryki północnej i a Ci których miałam przyjemność spotkać to ortopedzi.
mąż Krzysztof,
synek Wojtek 25.10.2012r,
Maleństwo 12.2015/01.2016
Zamotałam Potfożycę na placu zabaw w plecak prosty, wracałyśmy do domu już. Pewna pani zatrzymała się na ogrodzeniem i patrzyła jak sie motamyPotem jak wychodzilam, to zaczepiła mnie mówiąc, że ona to sie boi, że węzeł sie rozwiąże i że dziecko mi wypadnie!!! Podziękowałam grzecznie za jej troskę, i pokazałam jak idą poły, że przytrzymują materiał pod pupą córki, jak jest węzeł zawiązany, że podwójny, i że Auri tak naprawdę to sobie w chuście siedzi. Pooglądała, pooglądał i odeszła kręcąc głową ze słowami, ale to pani sobie sprytnie wymyśliła, ręce wolne, dziecko wszystko widzi
![]()
Ja dzisiaj zostałam wzięta za lokatorkę pobliskiego domu samotnej matki i mam wrażenie że chusta miała w tym duży udział![]()
Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)
pod swoim adresem nigdy nic nie usłyszałam w kontekście noszenia. ale młodemu ciągle mówią ludzie na ulicy „ale ci fajnie”![]()
Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają
Wiewiórka - wiekowo raczej nie studentale raczej z wyższym wykształceniem bardzo dobrze mówił po polsku i używał bogatego słownictwa. To już mój drugi Afrykańczyk zachwycający się noszeniem
![]()
mąż Krzysztof,
synek Wojtek 25.10.2012r,
Maleństwo 12.2015/01.2016
Ja jeszcze slysze "dobrze Ci u mamusi,co?"
Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2
komentarze z jednego spotkania:
- czy to niebezpieczne?
-to niebezpieczne !,
-samemu to się da zawiązać?
-moje dziecko jest zbyt aktywne na chustę (takie się urodziło)
-ale to się potem za bardzo przywiąże jak się tak nosi to jest problem
![]()
Najsmieszniejszy komentarz usłyszałam idąc z 11-miesięczna Mia przez cmentarz na wszystkich świętych: ale sobie Murzynka przywiązała! (Z chusty wystawalo Mii afro).
A tak to standard - czy wygodnie (mi i dziecku), czy sie nie przyzwyczai, nie udusi, nie wypadnie.
I z każdym dzieckiem juz mi ludzie zdjęcie robili![]()
Mia - 12/10
Masimba - 03/14
Sent from my iPhone using Tapatalk
Masimba - 03/14
Mia - 12/10
Ostatnio miałam młodszą w MT na plecach. Zasnęło biedactwo bo pora drzemki była a ja dziewczyny po W-wie ciągałam. Spotkałam w barze z chińszczyzną kumpla, którego nie widziałam naście lat. Tak sobie rozmawiamy chwilkę, starsza się przysłuchuje i nagle on jakoś tak stanął, że zobaczył młodszą i radośnie skwitował: "O. A ty masz tu jeszcze drugie. Na wynos".
JoShiMa,komentarz adekwantny do miejsca
Wczoraj byla na zakupach w centrum i nie pamietam, kiedy ostatnio uslyszalam tyle 'oooohhhhh'.winie swoja kolkowa - zdecydowanie dziala najbardziej rozczulajaco, szczegolnie jak siedzi w niej 4-miesieczna kruszyna
![]()
Ja powiedziałam ostatnio Wellyemu, ze jakby chciał sobie nowa babę znaleźć, to nic, tylko z Masimba na spacer w chusciestrasznie sie ludzie za nim oglądają, a szczególnie baby
a ze Welly jest rugbista, to jest wielki w barach i 4 kilo Masimby wyglada na nim super rozczulajaco
Sent from my iPhone using Tapatalk
Masimba - 03/14
Mia - 12/10
Ja przedwczoraj w ciagu 30 min uslyszalam:
-"Dobrze jej tak, do cyca przyklejonej"
-" A nie zimno mu w nozki, ja to sie tak o te dzieci boje"
-"a to Pani tu dziecko ma, a nie wypadnie? O usmiecha sie, chyba jej dobrze."
-"tu pod pupa powinna pani bardziej zawinac, ale sprytnie to soboe pani wymyslila, a w kuchni tez pani tak z nią robi?"
wander, gdzieś Ty była przez te 30 minut??? ja tyle uwag przez lata cale nie usłyszałam!![]()
Pierwszy raz zostałam dzisiaj ostro zganiona za noszenie z tyłu. Stałam sobie na ulicy i czekałam na męża, dopadła mnie jakaś kobieta w średniostarszym wieku, normalnie wyglądająca, czysta, zadbana, schludnie ubrana.
Pani: Przepraszam, jestem znaną pisarką, cały świat zwiedziłam, mieszkałam tyle lat w USA, ale czegoś takiego to na oczy nie widziałam. Żeby tak dziecko traktować, jak jakiś bagaż niepotrzebny, kto to słyszał tak nosić?? Jak już nosić, to tylko z przodu!
Ja: Cały świat pani zwiedziła, ale do Afryki, Azji czy Ameryki Południowej chyba pani nie dotarła? Przecież tam się tak nosi.
P: Afryka?! Szczerze pani współczuję, skoro pani z takich miejsc bierze przykład! Ja jestem znaną pisarką, w USA mieszkałam. Znaną pisarką, powtarzam!
Ja: A jak się pani nazywa?
P: A po co pani moje nazwisko? Nie podam pani!
Ja: Mówiła pani, że jest znaną pisarką, może coś czytałam?
P: Nie powiem pani! Po co pani moje nazwisko? Ja jestem pisarką! I się pytam, jak tak można dzieci nosić?!
Ja: Przepraszam, ale nie interesuje mnie pani zdanie na ten temat.
P: A powinno! Jak idiotka dzieciaka nosisz! Nie interesuje cię, że na ciebie wszyscy ludzie patrzą jak na idiotkę?
Ja: Czy pani się leczy psychiatrycznie?
P: Ja się leczę?? Ty się leczysz, ty idiotko! Kto by inny tak dziecko, jak jakiś bagaż, nosił? Wracaj do psychiatryka! Idiotka!
Ja: Pani to się ewidentnie leczy psychiatrycznie. Schizofrenia? Te opowieści o byciu znaną pisarką...
P: Idiotka! Wracaj do psychiatryka tam tak dzieci nosić!
Po ostatnim zdaniu pani raczyła się oddalić, coś tam jeszcze sobie mamrocząc. W pierwszej chwili zdenerwowałam się strasznie, mało mi ręce nie zaczęły drżeć. Po chwili jednak wyluzowałam, pani chyba miała jednak głębszy problem niż tylko niechęć do chust![]()
Mist, gratuluję opanowania.![]()
['] 07.2008
Dotka 06.2010
Agutka 07.2013
Katka 08.2017