Strona 142 z 190 PierwszyPierwszy ... 4292132134135136137138139140141142143144145146147148149150152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2,821 do 2,840 z 3783

Wątek: reakcje otoczenia na chusty i pozostale "szmaty"

Chustomanka Awatar Nyplowa
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

dzisiajza plecami słyszałam dwie panie "to takie specjalne dla dzieci"

i później jak Asia spała, "ale słodko"
    a w sklepie przy kasie, że to takie super i dziecku dobrze i bezpiecznie i się fajnie moze przytulić, a przed nami stała pani z dzieckiem w wisiadle przodem do świata i tylko zerkała z boku...

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nyplowa Zobacz posta
    a w sklepie przy kasie, że to takie super i dziecku dobrze i bezpiecznie i się fajnie moze przytulić, a przed nami stała pani z dzieckiem w wisiadle przodem do świata i tylko zerkała z boku...
    Bo dzieci w wisiadłach, w najlepszym wypadku, wyglądają żałośnie

Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

wygląda to strasznie, nóżki obijały się o uda i kolana mamy, mimo, że maluch próbował jakoś je podkurczać, a później jak zasnął, to bezwładnie wisiało

Chustomanka Awatar Jeremiahu
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

dziś pierwszy dzień w chuście w mieścinie rodzicow - trochę ciekawych spojrzeń, trochę zachwytu, ale też mini sukces - spotkalam się z koleżanką i przez 3h spaceru od nastawienia "daj spokoj, jeszcze mi sie by do chusty przyzwyczail, dopiero by bylo przesrane" doszła do "a ty masz 2 chusty to moze sprobujemy jutro mojego zawiązać?" bo nasz spacer wyglądal tak, że mój maluch zasnąl po 15min i tylko go raz na karmienie wyciągnełam, a jej buczał w wózku i go niosła przez 2h, a ja pchalam wózek z racji wolnych rąk.

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Szłam sobie dziś po naszym miasteczku z Alą w plecaku. Po kilkuset metrach poczułam, że mi się poluzowała. Rozsupłałam i pracowicie dociągam. Akurat nieopodal dwie panie w średnim wieku ucinały pogawędkę. Jak kończyłam to przytruchtały z pytaniem, czy nie potrzebuję pomocy. Potem pytały czy ja może z tych co wczoraj w domu kultury uczyły wiązać, czy może z tych co się tam uczyły. Zrobiłam duże oczy bo nic nie wiedziałam i wyjaśniłam paniom, że ja już drugie dziecko noszę to mam wprawę, ale nie jestem instruktorem. Potem przepraszały, że tak późno z tą pomocą pospieszyły, ale w sumie to widziały, że mi świetnie idzie. Były ciekawe, czy po takim kursie to od razu się tak sprawnie wiąże. W sumie to bardzo miła rozmowa była. A skoro odbywał się kurs to może w końcu spotkam kogoś w chuście.

A wcześniej, jak motałam Alę na skwerku to wyłowiłam spojrzenie udręczonej mamy, która właśnie przytaszczyła malucha w foteliku samochodowym i wydawała się tym zmęczona. Patrzyła zaciekawiona ale się nie odważyła podejść.

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

Spędziliśmy ostatnio tydzień w górach i co mnie zaskoczyło - ludzie bardziej dziwili się, że niosę maleństwo niż że jest w chuście. Często więc słyszałam - "o, jaki dzidziuś!", "jakie maleństwo!" itp.
    Jednego dnia mijałam parę z dziećmi, która zaczęła rozmawiać na temat chust. Pan stwierdził, że widział w jakimś programie porannym w telewizji, jak pokazywali to coś, co się wiąże, na co mama odparła, że to są chusty i jej kuzynka przez kilka miesięcy nosiła tylko w chuście i nie miała wózka, ale w końcu kupiła bo jechała na jakiś festiwal i potrzebowała miejsca do spania dla dziecka .
    Ale najbardziej podobało mi się, kiedy mijałam na szlaku mamę z kilkuletnią córką. Diewczynka jak mnie zobaczyła, zawołała "mamo a ty mnie też tak nosiłaś?" A mama na to "nie, ja nie miałam tyle siły!"

A i jeszcze często słyszeliśmy z mężem "jaki śliczny!" I się zastanawialiśmy, czy chodzi o Małego, czy o naszego psa, czy może o męża który po cichu mówił "a dziękuję, dziękuję!"
    Ostatnio edytowane przez Alassea ; 18-09-2012 o 16:18 Powód: literówki

Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

wiązałam Asię dzisiaj w sklepie i pan ochroniarz aż zawrócił i patrzył i mówi, ale to oryginalny pomysł

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

wracam dzis ze szkoły z dziećmi, Maciek w mt pathi i zaczepiła nas starsza pani i mowi, że często widzi jak noszę. Mówiła, że ogląda czesto niemiecka telewizję (bo ponoc biegle zna niemiecki) program i tam jakiś lekarz wypowiadał się, ze noszenie jest niekorszyszystne dla kręgosłupa dziecka, że je łamie i wypadają kręg dziecku. No ja jej na to, ze noszenie jest bardzo korzystne No i argumenty. Nie uwierzyła. Powiedziała, że ma w domu wózek i że mi da za darmo, bo pewnie nie mam, a tak Maćka włożę do wózka i bedzie mu ciepło (teraz podobno marźnie w grubym swetrze, kamizelce ocieplanej, getrach pod ocieplanymi spodniami). Ja jej na to, że mam kilka wózków, więc podziękowałam. Podobno się męczę, a wózkiem byłoby mi łatwiej(szczególnie we wchodzeniu na 4 piętro, gdzie jest w szkole zerówka). Pogadałyśmy sobie jeszcze o tym i tamtym i poszlismy
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chusteryczka Awatar kamisia
    Miejscowość
    Ełk

Domyślnie

nie umiem nawet powiedzieć jak bardzo mnie denerwują podobne sytuacje- kiedy zaczepia mnie obca osoba na ulicy i poucza.

Zawsze wtedy mówię, że noszę z zalecenia lekarza i kupiłam chustę w sklepie ze sprzętem medycznym. Zawsze zarzekam się, że nawet refundacja na to jest. I to na problemy z bioderkami u dzieci jest.

I ludzie w to wierzą. I kiwają głową ze współczuciem.

Może wredne, ale mam z głowy zaczepianie mnie przez starsze panie z okolicy.
    Moje Skarby: Tymek (maj 2012) i Lolek (wrzesień 2015)

Nie rezygnuj z czegoś tylko dlatego, że zdobycie tego wymaga czasu - czas i tak upłynie.

dianek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alassea Zobacz posta
    A i jeszcze często słyszeliśmy z mężem "jaki śliczny!" I się zastanawialiśmy, czy chodzi o Małego, czy o naszego psa, czy może o męża który po cichu mówił "a dziękuję, dziękuję!"
    padłam xD xD xD

aż żałuję, że nie jest mi dane młodego nosić dalej niż 50m. od domu

Chustoholiczka Awatar guzik
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

kiki dobry patent na wszystkich "życzliwych"
    Marysia16.09.2010, (*)2011,Ryś 2.09.2019, Helenka 7.05.2021

Chustomanka Awatar buka
    Miejscowość
    Kato

Domyślnie

Za mną wakacyjne wyjazdy, rozjazdy, zwiedzanie, kawał Polski w tym roku objeździliśmy. Były zarówno wioski, jak i większe miasta. Jestem w szoku czytając co Wam się przytrafia. Współczuję.
    Mnie na szczęście jeszcze żadna z niemiłych sytuacji nie spotkała, albo jakas gruboskórna jestem. Jedyne z kim się zawsze wykłócam to z mamą, która nadal twierdzi, ze niszczę dziecku kręgosłup i z dziadkami, którzy uważają, że dzieci powinno się nosić jak najrzadziej i wogóle chyba uczuć nie okazywać. Na szczęście mieszkają w Niemczech, a swojego rozpieszczonego wnuka widzieli ostatni raz rok temu
    Ludzie podchodzą zagadują czy trudno zawiązać, gdzie kupić chustę, często polecam forum. Panie w sklepach do młodego "ale ci dobrze" itd.
    Gdyby jednak zdarzya się sytuacja wymagająca szybkiej reakcji słownej, moja riposta może i nie była by cięta,a le moim zdaniem "nie Pani sprawa!" wystarczy.
    Miłe to nie jest, ale bezczelne wkraczanie z buciorami się w życie obcych ludzi tez nie.

Chustofanka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

a mnie ostatnio zaczepiła sąsiadka, że super,że tak noszę dziecko bo jemu wygodnie i mi na pewno lżej niż jakbym miała nosić na rękach i że takie najprostsze rozwiązania są zdecydowanie najlepsze
    a jak wychodziłam z wózkiem to jakiś starszy pan się zdziwił, że mały nie w chuście

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja jestem zaskoczona tym jak pozytywne reakcje młody wzbudza w chuście- stosunki z sąsiadami mi się poprawiły, listonosz zaczął się kłaniać, w mięsnym mnie puścili bez kolejki. Ludzie pytający czy to zdrowo i dziecku nie szkodzi też się zdarzają, ale raczej życzliwie podchodzą, a nie z agresją. Czy coś za moimi plecami gadają i palcami wytykają nie wiem, bo przy dzieciach ogłuchłam i jestem krótkowidzem

Chustonoszka Awatar Ania Cz
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Ja pamietam taka sytuację jak stałam na przystanku czekając na autobus (młody w ergo śpi smacznie ma około pół roku) i starsza pani mnie zaczepiła czy się nie boje że dziecko się udusi bo takie przyciśnięte i na pewno mu nie wygodnie i przecież tak mu raczki i nóżki wystają jeszcze zmarznie. Zdenerwowała mnie wtedy mocno bo nie miałam jak sobie pójść a ta jak najęta w kółko to samo przez 10 min. Oprócz tej sytuacji to miałam zawsze same pozytywy np. raz w biedronce jakoś niedawno młody w manduce na plecach wiec go z przodu nie widać i do niego mówię zastanawiając się co kupić i podchodzi do mnie pani w średnim wieku i mówi że myślała że sama do siebie mówię a dopiero później zauważyła Jaśka, uśmiałyśmy sie z tego mocno. A teksty że jak to młodemu dobrze że tak wtulony i na rękach to na okrągło słyszę np. dzisiaj 3 razy, miłe to jest.

Chustomanka Awatar Gugu
    Miejscowość
    Crosno

Domyślnie

Sąsiadka dziś zagadała, że nas obserwuje i czy to nie za wcześnie na "takie noszenie dziecka"(?), że mamy odwagę i że chyba lepiej w wózku. Odpowiedziałam, że mała nie lubi wózka i że ją noszę jak "pramatka" (nic innego nie przyszło mi do głowy) ,a sąsiadka na to: widzi pani już przyzwyczajona,a co to będzie jak będzie starsza...tak jakoś smutno mi się zrobiło... A jak jeszcze przed porodem chciałam kupić tetrę w osiedlowym sklepie, to pan wąsaty właściciel niemalże popukał mi się w czoło, że gdzie ja tam będę pieluchy prać Co oni jacyś tacy zniechęcający i nieszczęśliwi?
    mama Estery lipiec 2012
    www.balkanfunk.pl

Chustomanka Awatar Gugu
    Miejscowość
    Crosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kerna Zobacz posta
    jak się tylko moja zacznie wściekać w chuście od razu gro morderczych spojrzeń wokół
    Cytat Zamieszczone przez kerna Zobacz posta
    Oj tak, a najgłupsze jest to, że w takich sytuacjach czuję się bardzo niepewnie wtedy i zmykam szybko albo rozwiązuję w stresie żeby nikt nie zdążył przyjść i mi zepsuć resztę dnia
    Kurde...też się czuję wtedy niepewnie i macie rację, że jak dziecko "drze się" w wózku to wtedy ok. Jeszcze jak mała jest we mnie wtulona to czasem mają sąsiadki pretensje, że dobrze jej nie widzą, bo tak to śpi i nie zwraca na nie uwagi.
    mama Estery lipiec 2012
    www.balkanfunk.pl

Chustomanka Awatar lampka
    Miejscowość
    okolice Katowic

Domyślnie

My dziś na targach przyciągaliśmy spojrzenia w motylkach Usłyszałam "a ona nie wypadnie" oraz "...dobrze jej przy mamie"
    Starsza 2009 Młodsza 2012
    W ostrej fazie nawrotu chustouzależnienia <---- juz po!

Chustomanka Awatar gosica502

Domyślnie

My tam się w chuście póki co nie ujawniliśmy publicznie bo jakoś tak się boję że nie wiążę idealnie i jak ktoś to zobaczy kto się na tym zna to mnie skarci wzrokiem

ALE byliśmy z mężem i córą w górach i mąż niósł córeczkę w ergo Beco I po drodze wszyscy którzy nas mijali to się uśmiechali i zagadywali ze podziwiają, ze jednak da się z dzieckiem z domu ruszyć i w ogóle miło było.

Chustonoszka Awatar EmDżi
    Miejscowość
    Okolice Rybnika/Wodzisławia Śl.

Domyślnie

Jestem po weekendzie w Zakopanem. Gdy maszerowaliśmy na szlaku z młodszą w MT i starszą samodzielnie idącą, śpiewając "słoneczko nasze...", to reszta ludzi z ogromnymi uśmiechami na twarzach się szturchała na na nas pokazywała
    Laura Łucja- 01.03.2007
    Lidia Katarzyna 11.01.2011

Uprawnienia umieszczania postów