Pokaż wyniki od 1 do 20 z 40

Wątek: ktoś nam dzisiaj zrobił zdjęcie...

Mieszany widok

Chustofanka Awatar guciamama
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie ktoś nam dzisiaj zrobił zdjęcie...

tak było: idziemy sobie Floriańską, raz po raz spojrzenia, uśmiechy, miło jest, słonce świeci, chusty nie widać, ale młody wystaje spod kurtki, aż tu nagle ktoś z boku nas dogania, nachyla się i pstryk... spotkało Was kiedyś coś w tym stylu?

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Z zaskoczenia nie zdarzyło, ale chyba bym się wściekła Tak ogólnie to już mi robiono zdjęcie, ale to był mój znajomy dziennikarz i spytał, czy może.

Chustofanka Awatar guciamama
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

no właśnie byłam chyba w lekkim szoku, bo po prostu poszłam dalej, a potem pomyślałam, że przecież wypadałoby zapytać o zgodę, a nie jak małpie w zoo

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

My mieliśmy kiedyś podobną sytsuację, mąż niósł Frania w tuli, a chłopaki siedzieli w koszyku marketowym - biedy facet z trójką dzieci i jakaś pani wyjęła komórkę i chciała zrobić cichaczem zdjęcie, niestety napotkała mój wszystko mówiący wzrok i uciekła - haha
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Nam się zdarzyło . Ale w szczególnej okoliczności; z żalem stwierdzam, że już skasowano wątek, to nie pokażę.

To była Koronacja królewska w Gnieźnie, taka impreza historyczna z masą ludzi poubieranych w dawne stroje, cała oddziały wojów, itp.

Od Rynku na plac, gdzie odbywała się uroczystość szedł korowód i ja z Klarą i naszymi Chuściochami wmieszałyśmy się w ten barwny tłum- a publiczność brała nas za część widowiska, pokazywano nas sobie palcami i cykano fotki.

Ale wtedy czułyśmy się raczej jak gwiazdy nie żadne "natuare lusus" .

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

heh, ja bym pewnie poprosiła o skasowanie.
    i upomniała, że wypada zapytać

Chustoholiczka Awatar Agut
    Miejscowość
    okolice Grodziska M.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez guciamama Zobacz posta
    no właśnie byłam chyba w lekkim szoku, bo po prostu poszłam dalej, a potem pomyślałam, że przecież wypadałoby zapytać o zgodę, a nie jak małpie w zoo

ech generalnie ludź miał prawo fotkę cyknąć, ale jak chce ją gdziekolwiek opublikować to już o zgode powinien zapytać/ musi zapytać!
    hmm też bym sie dziwnie czuła jak by mnie ktoś tak z zaskoczenia...

Chusteryczka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

zdażylo sie, poza fotkami do gazet.
    kiedys z pasmanterii sie zagadalam z babeczkami, maly spal zamotany w kieszonce i w koncu jedna babeczka pooglądala nas z kazdej strony i na koniec zapytala czy moze zrobic fotki i pokazac corce, bo bardzo fajnie wyglądamy

Chustomanka Awatar Magdailena
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Nas kiedys na Sokoliku pan zapytał, czy moze nam zrobic zdjecie i jeszcze kiedys jedna pani w lesie.
    Moje dzieci:
    Ania - 2003
    Wojtek - 2010

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez guciamama Zobacz posta
    tak było: idziemy sobie Floriańską, raz po raz spojrzenia, uśmiechy, miło jest, słonce świeci, chusty nie widać, ale młody wystaje spod kurtki, aż tu nagle ktoś z boku nas dogania, nachyla się i pstryk... spotkało Was kiedyś coś w tym stylu?
    Ooo, nie, ale niezły hardcore

Chustoholiczka Awatar szast.prast
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Marta, to że prawo jest głupie (zdaniem zdolnych polskich reportażystów) nie sprawia, że przestaje być prawem.

Osobiście nie uważam że zawsze trzeba pytać o zgodę fotografowanego, zwłaszcza jeśli fotografuje się dla celów prywatnych, choć trzeba się liczyć z różnymi reakcjami. Jeśli jednak chce się czyjś wizerunek rozpowszechniać, to we własnym interesie warto tę zgodę uzyskać.

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Wiecie, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Niektórzy uważają wspomniane prawo za głupie i nie zamierzają go przestrzegać. Robią to na własna odpowiedzialność. Większość z Was jest pewnie po drugiej stronie barykady, a ja próbuję Wam pokazać punkt widzenia osób, które robią zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez MartaS ; 16-10-2011 o 10:20
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustomanka Awatar pelasia
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

już nic
    Ostatnio edytowane przez pelasia ; 16-10-2011 o 14:39 Powód: już o tym było w wątku

Przydasie Pelasi - domowe przetwórstwo materiałowe i różne pomysły na zajęcia z dziećmi

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MartaS Zobacz posta
    Niektórzy uważają wspomniane prawo za głupie i nie zamierzają go przestrzegać. Robią to na własna odpowiedzialność.
    Ale cudzym kosztem, z naruszeniem czyjegoś prawa do prywatności.
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chustoholiczka Awatar Agut
    Miejscowość
    okolice Grodziska M.

Domyślnie

ano niestety zawsze znajdą sie tacy co to uważają że prawo i zakazy są po to żeby je łamać.A ci co je łamią jak widać mają na tyle kasy, lub sa na tyle sławni że kar sie nie boją.
    Jesli ktoś z uważa że należy z nich brać przykład... hmm niech bierze... ale moim zdaniem ludzka przyzwoitośc nakazuje zapytać o zgodę.

Uprawnienia umieszczania postów