Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: Plecak i kurtka - nie ogarniam...

Mieszany widok

Chustomanka Awatar sheep

Domyślnie Plecak i kurtka - nie ogarniam...

Zamotałam dziś plecak, a że aura taka sobie - postanowiłam wrzucić kurtkę na grzbiet. Mam kurtkę MaM, w zeszłym sezonie nosiłam z przodu i było super.
    A dziś - masakra...
    Jak przełożyć sprawnie kurtkę przez głowę dziecka? Zanim mi się udało, młoda dostała już wścieka.
    Jak już nałożyłam, okazało się, że młoda ma takie luzy przy szyi, że za chwilę łapy były na wierzchu. Mąż mi pomógł i zapiął jakieś napy, ale młoda powierciła się chwilę i napy zaczęły puszczać...
    A potem, jak kurtkę zdjąć?
    W ogóle jest możliwe, żeby się w taką kurtkę ubrać samodzielnie? A może jakiś polar jest łatwiejszy do obsługi?

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Też mam MaM i do tej pory zakłądałam ją na plecczek dwa razy, w tym raz sama. Za pierwszym razem jak przyszła, przymierzyłam - jakoś się udało, ale łatwo nie było :] Z tego co pamiętam zarzucałam ją wysoko do tyłu, przekładałam przez głowę Młodej i potem dopiero wkładałam wyciągnięte do tyłu i do góry ręce w rękawy. Za drugim było łatwo, bo pomógł mąż. Zdejmowanie wykonałam samodzielnie, wymyśliłam że najłatwiej bedzie tak jak się ściąga sweter przez głowę - ciągnąc plecy do góry, żeby najpierw zdjąć z dziecka, potem ze swojego karku i na końcu rękawy... Nie wiem czy coś zrozumiałaś z tego bełkotu

A zakładanie będę ćwiczyć uparcie, bo pogoda lepsza nie będzie, a noszę już praktycznie tylko z tyłu, i wychodzę prawie zawsze sama... A kurta świetna, IMO.
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustomanka Awatar sheep

Domyślnie

Livada, metoda "na sweter" działa
    A nie masz problemu, z tym że kurtka jet bardzo luźna przy szyi dziecka? Bo jeśli ma przejść głowa, to otwór jest dość spory... Tylko co potem z tym otworem zrobić?

Chustomanka Awatar anasta
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem, czy to pomoże, bo mam inną kurtkę (Egro papoose coat), ale w instrukcji do niej napisano, żeby wziąć kurtkę za ramiona i kołnierz, unieść nad głową, żeby otwór był nad dzieckiem i nałożyć, a potem wkładać ręce w rękawy.

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sheep Zobacz posta
    Livada, metoda "na sweter" działa
    A nie masz problemu, z tym że kurtka jet bardzo luźna przy szyi dziecka? Bo jeśli ma przejść głowa, to otwór jest dość spory... Tylko co potem z tym otworem zrobić?
    Hm, nie wiem, nie miałam poczucia że jest bardzo luźno... Dosyć wiało więc postawiliśmy ten kołnierzo-zagłówek i ściągnęłam lekko troczki z przodu, było ok...
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustomanka Awatar kista1
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Ja sama uszyłam kurtkę ale też mam problem z jej nałożeniem. Robię tak, że zarzucam ją na plecy i otworek na główkę naciągam, aż przejdzie. Później ściągam gumki i zakładam kapturek tyle, że mała strasznie przy tym wrzeszczy i chcę wyciągać rączki przez ten otwór na główke.
    Ściągam kurtkę siadając i najpierw rozwiązuje chustę zdejmuje rękawy i na końcu młodą wyciągam z kurtki. Nie opanowałam na razie lepszego sposobu i wszystko to jest dość trudne ale uczymy się

Chustomanka Awatar sheep

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kista1 Zobacz posta
    Ściągam kurtkę siadając i najpierw rozwiązuje chustę zdejmuje rękawy i na końcu młodą wyciągam z kurtki. Nie opanowałam na razie lepszego sposobu i wszystko to jest dość trudne ale uczymy się
    też wpadłam na ten sposób, ale młodej bardzo się nie spodobała ta metoda - był ryk i ogólne "spadaj matka z takimi pomysłami"

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

sheep, łączę się w bólu... Ostatnio przeżywałam to samo. W końcu wyszłam na spacer z mega dziwnie zarzuconą kurtką, która małemu sięgała do połowy pleców (dobrze, że ciepło w miarę było), bo oczywiście nie dałam rady przełożyć jej przez miłoszową głowę. Dla mnie to wyższa szkoła jazdy. Wolę już małego na przód dać LUB włożyć mu coś grubszego i założyć na swoją kurtkę. No, chyba że mam w domu pomoc pod ręką.

A czapka to oddzielny problem. Ostatnio prosiłam jakąś miłą panią o zdjęcie jej z oczu Miłosza i to kilka razy. Już ją wyrzuciłam do kosza Znalazłam inną - lepszą, która zna swoje miejsce na głowie

Chustomanka Awatar Aniika

Domyślnie

Czyli dla rocznego dziecka kurtka dla mamy z opcja noszenia na plecach chyba sie nie nadaje?
    Bo jak bedzie chciala wyjsc to jak ja ja wypuszcze...

Chustomanka Awatar kista1
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

U nas przy roczniaku kurtka się nie sprawdza, chyba, że idziemy tylko na krótki spacer bez opcji plac zabaw, myślę o zakupie osłonki na zimę takiej polarowo ortalionowej i kapturkiem dla małej, myślę, że powinna się sprawdzić
    Bianka 04-09-2010

Chustomanka Awatar Aniika

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kista1 Zobacz posta
    U nas przy roczniaku kurtka się nie sprawdza, chyba, że idziemy tylko na krótki spacer bez opcji plac zabaw, myślę o zakupie osłonki na zimę takiej polarowo ortalionowej i kapturkiem dla małej, myślę, że powinna się sprawdzić
    Masz juz jakies swoje typy?

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Uznałam wczoraj że jest już wystarczająco zimno na kurtkę i zakładanie poszło mi całkiem sprawnie W trakcie odpięły mi się dwa zatrzaski przy szyi Młodej, aleodkryłam że jestem w stanie sięgnąć na plecy i je zapiąć - wyraźnie wydłużyły mi się ręce

Uprawnienia umieszczania postów