Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 34 z 34

Wątek: boli mnie plecak...

Chustomanka Awatar anasta
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dirk5 Zobacz posta
    Schylona... Ale Anifloda pouczyła mnie, żeby plecy wyginać w odwrotność kociego grzbietu, coby Chuścior czuł się na plecach bezpieczniej. Cóż z tego, kiedy mój Syn czuje się aż zbyt komfortowo ... Fika, wierci się, szarpie mnie za włosy- prawdę mówiąc, muszę motać się i dociągać błyskawicznie, by mi w końcu nie fiknął na podłogę. A to finezji dociągania nie sprzyja .
    No właśnie! Dociągać trzeba w pozycji prawie wyprostowanej. Schylasz się, upychasz jak najwięcej chusty pod pupę, potem prostujesz się i dopiero dociągasz. Tutaj dobrze to pokazano: http://www.youtube.com/user/NicoleSu...14/bWdsWk-Y-UQ
    W ogóle polecam filmiki tej dziewczyny.

Chusteryczka
    Miejscowość
    ROD Pokój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Filippa Zobacz posta
    A mnie boli lewe biodro W manduce, w MT, w scoota. W chuście nie noszę na plecach.
    Spróbuj może jednak plecaków w chuście. Mnie okropnie biodro przy nosidłach boli(w zasadzie bolało, bo odpuściłam nosidła po wizycie na pogotowiu), za to plecak prosty lub jordan są bardzo dla mnie komfortowe. Grunt to dobrze dociągnąć.
    Ostatnio edytowane przez lominia ; 05-10-2011 o 12:01

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

nowa_aleksandria dobrze zawiązany plecak prosty prowokuje dobrą postawę ciała u noszącego, dobra chusta lepiej rozłoży ciężar, dlatego ja radziłabym się skupić na dobrym dociągnięciu chusty i raczej z hopka. Najczęstszym powodem bólu kręgosłupa na plecach jest zbyt słabe dociągnięcie, zwłaszcza okolic karku jak w przypadku zdjęcia Pasteli (po dokładnym dociągnięciu obu pół trzeba zebrać luz z karczku chwytając krawędź górną przy szyi i dołożyć do dociągnięć wcześniejszych, dopiero wtedy skręcić poły i poprowadzić na plecy). Na twoim nowa_aleksandria zdjęciu przy karczku nie jest źle, za słabo jest dociągnięta krawędź dolna, dlatego kolanka dziecka są niżej niż pupka. Spróbuj naciągnąć też bardziej materiał na pleckach (nie powinno być tam zmarszczeń, cały nadmiar jest wsuwany pod pupkę dziecka). Na wierzganie nie poradzimy wiele. Agnen dobrze prawi, wiąż się bardziej w wyprostowanej pozycji (zapobiegnie to też powstawaniu luzów po wyprostowaniu pleców). Zawsze możesz dociągnąć na szybko, a potem jak maluch oswoi sie z pozycją i uspokoi, wtedy rozwiązać węzeł i podociągać. Poprawiasz dociągnięcie po zaśnięciu córy?? Po zaśnieciu malucha luzy szybko się robią, bo rozluźniają się jego mięśnie, dlatego trzeba zawsze poprawić dociągnięcie po zaśnięciu malca - odczujesz wyraźną różnicę.

Mam też inne pytanie: czy córa musi spać na Tobie? ogólnie unikamy spania maluchów w chuście na tyle ile to mozliwe , nosimy wtedy kiedy się maluch dopomina noszenia. Może dałaby się po zaśnięciu w chuście odłożyć do łóżeczka? Ja mam taki trik, ze jak mi dziecko uśnie na plecach, kładę się z nim powoli na boku na łóżku, jak widzę, że nie marudzi i leży już wygodnie, wtedy powoli delikatnie rozwiązuję chustę uwalniając z niej siebie, a resztą okrywam dziecko. Nie zawsze i nie kazde dziecko da się tak odłożyć, ale warto próbować w trosce o swój kręgosłup Polecam.
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustofanka Awatar narrinka
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

ta dziewczyna na youtube filmiki ma naprawde świetne !
    z chustocholizmu dzieci wyrastają, ale nie matki..
    Dominika Mama Huberta 13.10.10.

Chusteryczka Awatar Agna
    Miejscowość
    Reda

Domyślnie

No, mnie to stres bolał na plecach najbardziej Jak zaczęłam plecakować, to bardzo bolało. Z czasem doszłam do wniosku, że chodzę, jakbym kij od miotły połknęła i jak ma nie boleć? Jak się wyluzowałam, przyzwyczaiłam to jest ok. Plecak prosty wcale nie jest łatwy ( dla mnie oczywiście). Lepiej się nosi skrzyżowane poły i wtedy mnie ten stres na plecach nie boli, nawet, jak coś tam nie jest tak idealnie podociągane
    www.zufizo.pl

Zuzia 09.1999. Filip 05.2001. Zosia 04.2011.

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Generalnie plecak z krzyżem lepiej rozkłada ciężar co dzisiaj eksperymentalnie sprawdziłam. Poza tym można przykryć główkę śpiącemu dziecku (pod warunkiem ze się zna Aniflodę albo chociaż jej patent ).

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anasta Zobacz posta
    No właśnie! Dociągać trzeba w pozycji prawie wyprostowanej. Schylasz się, upychasz jak najwięcej chusty pod pupę, potem prostujesz się i dopiero dociągasz. Tutaj dobrze to pokazano: http://www.youtube.com/user/NicoleSu...14/bWdsWk-Y-UQ
    W ogóle polecam filmiki tej dziewczyny.

Dzięki- filmiki tej dziewczyny znam, bo prześledziłam sporo nim zaczęłam przygodę z plecakiem. Ale warto było przypomnieć sobie znów- widzę, że jednak dużo daje sposób wrzucenia dziecia na plecy. Ja Małego wrzucam z tapczanu, a potem cuda niewidy, by Go ułożyć we właściwym miejscy, dobrze rozłożyć chustę na Nim . W międzyczasie On nieźle zdąży się znudzić i w związku z tym poszaleć. Teraz jesteśmy już bardziej z plecami oswojeni niż na początku, to może ośmielę się zrobić to "zarzucenie" na plecy... Wtedy i ciąg dalszy pójdzie łatwiej. MOŻE ...

Dzięki za inspirację !

Cytat Zamieszczone przez Agnen Zobacz posta
    Generalnie plecak z krzyżem lepiej rozkłada ciężar co dzisiaj eksperymentalnie sprawdziłam. Poza tym można przykryć główkę śpiącemu dziecku (pod warunkiem ze się zna Aniflodę albo chociaż jej patent ).
    A to muszę pooglądać fimiki, by ocenić, czy sprostam plecakowi z krzyżem ...

Aniflodę znam, ale na ten patent, o którym piszesz, nie załapałam się, bo ja Ją molestowałam o plecak prosty. A nie powiem, przydałoby się .

Droga Mistrzyni Plecaków, może znów wizyta jakaś w Gnieźnie ?...

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chusteryczka Awatar anifloda
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Nie powiem, przydałoby się oblać narodziny córki Gingerr. Ale po tygodniu noszenia, na razie mam wszystkie weekendy zajęte.
    Jeśli jesteś zmotoryzowana i wolna, zapraszam do siebie do Pobiedzisk. Co wtorek o 11.00 mamy w MOKu spotkania Klubu Mam.
    Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

a mnie po noszeniu w 2X boli ramię i drętwieje ręka

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anifloda Zobacz posta
    Nie powiem, przydałoby się oblać narodziny córki Gingerr. Ale po tygodniu noszenia, na razie mam wszystkie weekendy zajęte.
    Jeśli jesteś zmotoryzowana i wolna, zapraszam do siebie do Pobiedzisk. Co wtorek o 11.00 mamy w MOKu spotkania Klubu Mam.
    To ja chyba jednak poczekam w Gnieźnie... Bo wpadłabym do Pobiedzisk chętnie ale już pracująca jestem i nie taka dyspozycyjna .

gingerr póki co jeszcze nie oblewa, bo dochodzi do siebie po cesarce, zatem... może jednak w końcu znajdzie się jakiś wolny weekend Twój, gdy i Ona lepiej się poczuje ?

Tymczasem zacznę w ogóle się przymierzać pod plecak z krzyżem, coby zupełnie zielona w tej kwestii nie być ...

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustoguru Awatar mamaslon
    Miejscowość
    WLKP
    Kruszynka 2010
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci
    LULAMY Akademia Chustonoszenia
    Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór), Certyfikowany uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley.
    BabyLedWeaning
    oraz Stowarzyszenie Poznań w Chuście
    moje zwierzaki i

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Ojojoj, mój refleks ... Dziękuję pięknie, mamaslon ! Teraz będę wnikać w temat...

Chustomanka Awatar anasta
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaslon Zobacz posta
    Ooo, to jest ciekawe. Jeszcze takiego wariantu nie próbowałam. Może taki chestbelt mi podpasuje.

Dzięki!

Chustomanka Awatar tamyk
    Miejscowość
    Mikołów

Domyślnie

Ja wlasnie dziś przetestowałam idąc na wybory i było nam bardzo wygodnie. Dobrze się to dociąga, ja też mam ciągle z tym problemy a kręgosłup krzywy i potem boli. Dzięki!
    Idusia grudzień 2008, Jasinek luty 2011, Lelo kwiecień 2014

Uprawnienia umieszczania postów