ale ja przecież o tym właśnie napisałam.
no wiesz, jak się mojej kuzynce urodziła córa z wagą niecałe 3kg, drobinka z krótkimi nóżkami, to dla mniej ten narzucony niejako rozstaw nóżek przez krzyż pod pupą był za duży. wiem, ze kiedyś w wątku porównawczym były foty, ze niby się da zebrać blisko siebie nóżki, ale niestety w przypadku kieszonki to zebranie nóżek jest możliwe tylko jeśli dziecko od siebie odsuniemy-a to chyba nie jest pożądane.
wczoraj robiłam warsztaty na miesięczniakach i rodzice bardzo ładnie układali nóżki w kangurze. Przy kieszonce w przypadku jednego chłopczyka. który był drobniejszy robił się właśnie ten szpagat.
zresztą i tak każdy nosi w tym w czym czuje sie najlepiej i najpewniej. Niemniej sa różnice między wiązaniami i uważam, że znając je i mając pewne z nimi doświadczenie powinnam je rodzicom mówić. Dla jednego niemowlaka to nie będzie żadna różnica, dla innego będzie jakaś. Warto wiedzieć i być czujnym.
co do spłaszczenia przez elastyka i wpływ tej pozycji pleców na pozycję kuczną- polecam sobie samemu kucnąć z rozłożonymi kolanami i zobaczyć czy naturalniej jest trzymać plecy zaokrąglone czy wyprostowane![]()

Odpowiedz z cytatem