Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Kangur - dobrze?

Chustonówka Awatar K&M
    Miejscowość
    Pruszcz Gd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    tu jest fajna instrukcja do kangura
    trzymanie i dociąganie są symultaniczne tylko przez chwilę...
    Dzięki mi., wygląda zachęcająco, jak się wezmę za kangura to skorzystam

A co do elastyka to przecież nie guma, ma swoje granice elastyczności i można dociągnąć odpowiednio także krawędzie. Mówię z doświadczenia, bo do 4 miesiąca nosiłyśmy się tylko w elastyku. A im mniejsze dziecko tym mniej opada.

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Padthai Zobacz posta
    nie wystarczy, jeszcze trzeba zebrac nozki do do srodka
    ale ja przecież o tym właśnie napisałam.

no niby niby nic w kangurku w zebraniu nozek nie przeszkadza, a w kieszonce ten krzyz nieszczesny
    no wiesz, jak się mojej kuzynce urodziła córa z wagą niecałe 3kg, drobinka z krótkimi nóżkami, to dla mniej ten narzucony niejako rozstaw nóżek przez krzyż pod pupą był za duży. wiem, ze kiedyś w wątku porównawczym były foty, ze niby się da zebrać blisko siebie nóżki, ale niestety w przypadku kieszonki to zebranie nóżek jest możliwe tylko jeśli dziecko od siebie odsuniemy-a to chyba nie jest pożądane.

a jak poczatkujacy pokazuja swoje wiazania to i tak nozki sa w obu wiazania rojechane, a potem jak sie rodzice naucza wiazac, to i tu i tu nozki mozna ulozyc we wlasciwej pozycji
    wczoraj robiłam warsztaty na miesięczniakach i rodzice bardzo ładnie układali nóżki w kangurze. Przy kieszonce w przypadku jednego chłopczyka. który był drobniejszy robił się właśnie ten szpagat.

zresztą i tak każdy nosi w tym w czym czuje sie najlepiej i najpewniej. Niemniej sa różnice między wiązaniami i uważam, że znając je i mając pewne z nimi doświadczenie powinnam je rodzicom mówić. Dla jednego niemowlaka to nie będzie żadna różnica, dla innego będzie jakaś. Warto wiedzieć i być czujnym.

co do spłaszczenia przez elastyka i wpływ tej pozycji pleców na pozycję kuczną- polecam sobie samemu kucnąć z rozłożonymi kolanami i zobaczyć czy naturalniej jest trzymać plecy zaokrąglone czy wyprostowane

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Brikola, ale czy elastyk rzeczywiście rozpłaszcza plecy??? Ja nie kwestionuję Twojego wniosku o tym, że z zaokrąglonymi jest wygodniej, tylko się dziwię, że elastyki są "be". Do tej pory słyszałam co innego, ale to ciekawe, co piszecie. Muszę jakieś fotki chociaż pooglądać...

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brikola Zobacz posta
    ale ja przecież o tym właśnie napisałam.
    faktycznie napisas - przepraszam

wczoraj robiłam warsztaty na miesięczniakach i rodzice bardzo ładnie układali nóżki w kangurze. Przy kieszonce w przypadku jednego chłopczyka. który był drobniejszy robił się właśnie ten szpagat.

zresztą i tak każdy nosi w tym w czym czuje sie najlepiej i najpewniej. Niemniej sa różnice między wiązaniami i uważam, że znając je i mając pewne z nimi doświadczenie powinnam je rodzicom mówić. Dla jednego niemowlaka to nie będzie żadna różnica, dla innego będzie jakaś. Warto wiedzieć i być czujnym.
    oczywiste jest, ze wiazanie dobieramy do dziecka i rodzica
    mi chodzi o generalizownie

co do spłaszczenia przez elastyka i wpływ tej pozycji pleców na pozycję kuczną- polecam sobie samemu kucnąć z rozłożonymi kolanami i zobaczyć czy naturalniej jest trzymać plecy zaokrąglone czy wyprostowane
    Ciebie lubie, ale takich wstawek nie
    a fizjologia dziecka i doroslego jest inna
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beannshi Zobacz posta
    I tu muszę się zdecydowanie nie zgodzic.

1. jesli elastyk rozplaszcza kregoslup to i zaburza pozycje zgieciowo-odwiedzeniowa (czyli to jak szeroko sa nozki "fizjologicznie")
    2. w elastyku jest krzyz miedzy nogami = nogi w rozjechanej zabie
    3. elastyk jest elastyczny wiec nigdy dobrze nie podtrzyma kolanek na odpowiedniej wysokości.
    Aniu przeszlas na ciemna strone mocy hehehe
    Tylko jedna i jedyna sluszna racja... a wszytko opiera sie na zalozeniu , ze elastyk splaszcza plecy i jeszcze niesmiertelny krzyz miedzy nogami. Ja rozumiem, ze rozne szkoly noszenia maja rozne pomysly na chustonoszenie, ale... jakos nie lubie radykalizmu.
    A co do kolanek - dobry elastyk podtrzyma nozki.

Ponoc byla gdzies duskuja o elstykach, dajcie linka.

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Padthai dziecko ma naturalnie zakraglone plecy i nie gotowe do prostowania. chusta powinna wspierać i pozwalać kręgosłupowi dojrzewać w swoim tempie.
    Ćwiczenie z pozycja kuczną - przecież każdy człowiek w tej pozycji naturalnie zaokrągli plecy a jak będzie próbował wyprostować zrobi się niewygodnie.

Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

Padthai dziecko ma naturalnie zakraglone plecy i nie gotowe do prostowania. chusta powinna wspierać i pozwalać kręgosłupowi dojrzewać w swoim tempie.
    alez ja to wiem, jak chyba kazdy doradca

Ćwiczenie z pozycja kuczną wcale nie jest oczywiste. Roznica miedzy doroslymi i dziecmi jest taka, ze najmlodsi, w tej pozycji od razu "zapadaja" sie w C, a dorosli wcale nie. Europejczycy przyzwyczajeni do krzesel z trudnoscia przyjmuja pozycje kuczna i plecy w niej zokraglaja, natomiast np. azjaci dla ktorych ta poczycja jest codziennoscia trzymaja plecy zazwyczaj prosto.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

i... zlap za golenie tuz pod kolankami, podciagnij kolanka do gory i lekko do do srodka, pochyajac sie jednoczesnie troche do przodu, pupa sam sie zapadnie (pionowe pasy powinny wejsc gleboko pod kolanka)
    Padthai - to działa! Już wcześniej miałam napisać, ale ciągle zapominałam . Z robieniem pupy niżej w 2x jest o wiele lepiej. Dzięki!

Uprawnienia umieszczania postów