Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: pomarudzę trochę

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie pomarudzę trochę

Pomarudzę sobie może mi ulży.Ostatnio mam problemy w noszeniu bo:
    - dociąganie chusty z dzieckiem ubranym w kombinezon jest trudne, a bez ubranka fajnie się dociagało
    - z bambusowymi chustami mam problem z dociąganiem (np. z LL przed praniem od zakupu dociągałam z problemami ale dociągałam jak trzeba, po nowym wypraniu)
    -syn nie chce się nosić w kangurku, w bawełnianej dociągam jak trzeba, bambus nie współpracuje, a poza tym w kangurku boli mnie kręgosłup-czemu? (mam zwyrodnienia w kręgosłupie lędźwiowo-krzyżowym, może to mam wpływ, ale czemu przy kangurku?)
    - pozycja żabki mu nie pasuje, prostuje nogi w kieszonce (a w niej się głównie nosimy, w kangurku też ale nie lubi)
    klub kangura najbliżej w Szczecinie Lub Zielonej Górze, ponad 100km, za daleko po pomoc
    No to pomarudziłam, może coś jeszcze mi się nasunie. Co wy na to?
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chusteryczka Awatar atelka

Domyślnie

z doświadczenia własnego wiem że w kangurku bolą plecy jak dziecko jest za wysoko
    moja młoda tez niedawno prostowała strasznie nóżki, przeszło jej teraz
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atelka Zobacz posta
    z doświadczenia własnego wiem że w kangurku bolą plecy jak dziecko jest za wysoko
    moja młoda tez niedawno prostowała strasznie nóżki, przeszło jej teraz
    no ale w kangurku Maćka za wysoko nie noszę, prędzej za wysoko w kieszonce zamotam

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Wiewiórko,
    po pierwsze staraj się nie motać dziecka w kombinezonie, chyba że cienki polarowy. To bardzo utrudnia dobre dociąganie i kontrolowanie pozycji.
    Zawsze lepszym rozwiązaniem jest motać się w cienkich ubraniach i "docieplać" oboje na raz dużym polarem, kurtką etc.

Po drugie sprawdź czy mu nie za gorąco - pamiętaj że ty też grzejesz.

Po trzecie - jesli regularnie, w obu wiązanich obserwujesz wyprosty, to po pierwsze zadbaj o to, by przy dociąganiu podtrzymywać dziecko TYLKO pod miednicą (pupą) tak by nogi były podkurczone (ty się odchylasz lekko oczywiście) - nie przyciskaj dziecka do siebie przez plecy albo tuż pod szyja (tak, to też już widziałam).
    A po drugie, jeśli pierwsze nie pomoże, przejdź się na profilaktyczną wizytę do fizjoterapeuty. Bardzo często dzieci z nieprawidłowym rozkładem napięcia mięśniowego a zwłaszcza z podwyższonym w obręczy barkowej prosują się napinając mięśnie pleców i nie pozwalają łatwo na dobrą pozycję w chuście.

Spróbuj zadbać o komfort termiczny, potem o sposób podtrzymywania przy dociąganiu i daj znać co i jak.

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta
    Wiewiórko,
    po pierwsze staraj się nie motać dziecka w kombinezonie, chyba że cienki polarowy. To bardzo utrudnia dobre dociąganie i kontrolowanie pozycji.
    Zawsze lepszym rozwiązaniem jest motać się w cienkich ubraniach i "docieplać" oboje na raz dużym polarem, kurtką etc.

Po drugie sprawdź czy mu nie za gorąco - pamiętaj że ty też grzejesz.

Po trzecie - jesli regularnie, w obu wiązanich obserwujesz wyprosty, to po pierwsze zadbaj o to, by przy dociąganiu podtrzymywać dziecko TYLKO pod miednicą (pupą) tak by nogi były podkurczone (ty się odchylasz lekko oczywiście) - nie przyciskaj dziecka do siebie przez plecy albo tuż pod szyja (tak, to też już widziałam).
    A po drugie, jeśli pierwsze nie pomoże, przejdź się na profilaktyczną wizytę do fizjoterapeuty. Bardzo często dzieci z nieprawidłowym rozkładem napięcia mięśniowego a zwłaszcza z podwyższonym w obręczy barkowej prosują się napinając mięśnie pleców i nie pozwalają łatwo na dobrą pozycję w chuście.

Spróbuj zadbać o komfort termiczny, potem o sposób podtrzymywania przy dociąganiu i daj znać co i jak.
    to nie takie proste, jak się jest bardzo grubym,, a polarze czy kurtce dla dwojga można zapomnieć, bo takich dużych rozmiarów nie robią.Mam takie jakby ponczo, ale cienkie, krótko posłuży, w nim teraz noszę i wtedy bez kombinezony. Mam bawełniany i cienki polarowy. Przyjdzie zima to będzie tragedia bo do płaszcza mojego Maciuś nie wlezie. Nic innego nie mam i pewnie nie dostanę.
    Z napieciem u Maćka wszystko ok, lekarka go badała. Prawidłową pozycję tak naprawdę udaje mi się uzyskać tak naprawdę jak juz zaśnie, wtedy już mnie nie chce poprawiać.

Chusteryczka Awatar alifi
    Miejscowość
    Rydzynki

Domyślnie

A jakieś męskie polary polary rozważałaś? Myślę o rozmiarze. Ja tymczasem w chłodniejsze dni docieplam nas polarem mojej mamy (jest ode mnie większa). Zimą planuję regularnie trzebić garderobę Mężczyzny Mojego Życia

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alifi Zobacz posta
    A jakieś męskie polary polary rozważałaś? Myślę o rozmiarze. Ja tymczasem w chłodniejsze dni docieplam nas polarem mojej mamy (jest ode mnie większa). Zimą planuję regularnie trzebić garderobę Mężczyzny Mojego Życia
    Mi z trzebienia garderoby Mężczyzny Mojego Życia nic nie przyjdzie bo... jest szczuplejszy ode mnie. Czy damski czy męski polar czy kurtka-i tak bym musiała coś kupić.

Chusteryczka Awatar alifi
    Miejscowość
    Rydzynki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    Mi z trzebienia garderoby Mężczyzny Mojego Życia nic nie przyjdzie bo... jest szczuplejszy ode mnie. Czy damski czy męski polar czy kurtka-i tak bym musiała coś kupić.
    No tak, ja akurat legitymuję się MMŻ w rozmiarze XXL . Szkoda, że stąd do Kostrzyna daleko. Wpadłabyś do nas i może znalazła coś dla Was na pożyczkę

Chustofanka Awatar maryjey
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie

Poszukaj czegoś "na ciuchach". Taniej i można znaleźć naprawdę duże rozmiary . Jeśli trochę szyjesz można spróbować uszyć polar lub kurtkę dla dwojga ze zwykłej kurtki - były o tym watki na forum. Ja nie wyobrażam sobie motania na kurtkę - chyba, że w nosidle.

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Poszukam na ciuchach. A jak nie znajdę to co? Będzie kiepsko nosząc w tkanej na płaszcz wełniany z dzieckiem w kombinezonie sztruksowym? To może lepiej mi będzie najpierw w elastycznej nosić, a potem w MT (ale to chyba po 6-cu jak Macik będzie sam siedział, tak??). I z elastikiem czy mt nie będzie problemów z noszeniem na płaszcz? tylko teraz nie wiem po co kupuję tkaną wełnianą na zimę....

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Uprawnienia umieszczania postów