Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 46

Wątek: Początki - pomóżcie, proszę :)

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar grazyna

Domyślnie Początki - pomóżcie, proszę :)

Witajcie,
    mój syn ma pół roku i postanowiliśmy przerzucić się na wielorazowe. Pogrzebałam w kilku wątkach i wydaje mi się, że najlepsze dla nas byłyby kieszonki z PULem, ewentualnie SIO (jeśli nic nie mylę w nazewnictwie). W związku z tym mam kilka pytań:

-Czy to jest w ogóle realne, żeby używać samych w.w., czy jednak formowanki i inne się przydadzą?
    -Czy 20 sztuk wystarczy, przy założeniu prania co drugi dzień?
    -Czy możecie polecić jakąś konkretną firmę albo osobę szyjącą? (Zdaję sobie sprawę, że każdy ma jakieś tam swoje upodobania, ale tak chyba będzie mi łatwiej niż kupować zupełnie w ciemno.)
    -Co powinnam mieć jeszcze koniecznie w domu, żeby używać wielo?
    -Macie jakieś rady dla początkującej?

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cześć

- jest realne - bo każdy lubi co innego byćmoże to jest zestaw dla CIebie - ale na poczatek kupiłabym po 2szt z każdego rodzaju i dopiero decydowała... ja na początku używałam tylko kieszonek a teraz praktyczni etylko tetra/ręczniczki i otulacz polarkowy

- wystarczyć powinno spokojnie - zwł kieszonki szybko schną

- wybierz to, co Ci się kolorystycznie najbardziej podoba i jw - może po 1-2 szt z firmy, bo jednak ciut się różnią chociażby sposobem zapinania (rzep/napki)

- wiaderko na brudne pieluszki z pokrywką i olejek eteryczny (ale to nie musowo...), trochę miejsca na półce i miejsce do suszenia na początek wystarczy - no chyba że chcesz się przy okazji zaopatrzyć w myjki zamiast jednorazowych chusteczek do pupy...

- mamy - wyznacz sobie limit zakupowy i maksymalną liczbę pieluszek w stadzie - bo to niektórych uzależnia...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoholiczka Awatar ktosikowa

Domyślnie

Ja bym Ci proponowała spróbowac najpierw po 1 sztuce- czy młodzież nie reaguje źle na polar? albo na mokro przy frotce? czy gumki w jakims modelu nie uciskaja itp. Dlatego, jak dziewczyny zazwyczaj radzą kup po jednej z różnych na bazarku i popróbuj
    Ja np. jeszcze dwa tygodnie temu twierdziłam, ze uwielbiam tetrę, a teraz lubiam frotkowe formowanki, które mam tylko dwie;(
    Taka-jestem-ładna(nastolatka...ech...)-1999, Nikt-mnie-nie-rozumie(takoż...)- 2000, Brykacz-nad-brykacze- 2004, Trzeba-to-policzyć- 2006, Królewna(królewny NIE sprzątają)-2011,Tylko-sprawdzam! -2012, Żółwina- 2015

Dziecko jest jak prąd- ma fazy. Nic dziwnego, że u nas są spięcia... Sieć przeciążona

Chusteryczka Awatar efcia1981
    Miejscowość
    opolskie

Domyślnie

ja do tej pory używam tylko kieszonek i też daje radę i popieram rady poprzedniczek, polecam bazarek gdzie można za niewielkie pieniążki wypróbować różnych typów pieluszek na pewno nie kupowałabym 20 sztuk tej samej firmy na początek
    Patryk 2011, Paulinka 2012

Chustofanka

Domyślnie

Ja też nie radzę 20 szt z jednego źródła.
    Potrzeby i upodobania mamy to jedna sprawa ale dziecku też nie wszystko pasuje: 1) jedne maluchy wolą sucho (sztuczny polar), inne muszą mieć naturalne tkaniny, 2) różna budowa dzieci - jedne pieluszki będą za duże, inne za ciasne 3) rodzaj pieluszki - kieszonki są wygodne i szybko schną, ale nie można ich za często (lub wcale) potraktować gotowaniem (tak jak tetrę czy bawełnę), a to problem jeśli dziecko ma tendencję do stanów zapalnych 4) zapięcia - wygodne ale szybko niszczące się rzepy, czy mniej wygodne ale trwalsze napy itd. itp.

Na pewno radziłabym poszukać pieluszek u szyjących mam z forum (wątek pt. "handmade") oraz sklepików z firmami produkujących polskie pieluszki np.: pupeko, franiszki, babyetta, mio unico, nappime, małe me itd.

Często są to naprawdę świetne jakościowo pieluszki, a w dużo niższej cenie. Kiedy dwa lata temu zaczynałam pieluchować, prawie wcale nie istniały i trzeba było się zaopatrywać w sklepach online z drogimi pieluchami sprowadzanymi nawet zza oceanu. Teraz sytuacja się bardzo poprawiła.

Domyślnie

Ok, dziękuję za szybkie i treściwe odpowiedzi, każda wskazówka się przyda . Mam w domu pieluchę tetro(taka w paski), czy dobrze myślę, że to formowanka? Napiszcie mi, jeśli to nie problem, ile sztuk i jakich pieluchy powinnam mieć na początek, powiedzmy na jeden dzień .

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grazyna Zobacz posta
    Ok, dziękuję za szybkie i treściwe odpowiedzi, każda wskazówka się przyda . Mam w domu pieluchę tetro(taka w paski), czy dobrze myślę, że to formowanka? Napiszcie mi, jeśli to nie problem, ile sztuk i jakich pieluchy powinnam mieć na początek, powiedzmy na jeden dzień .
    Tak to tzw. formowanka. Na nią trzeba otulacz z PUL lub polarowy lub wełniany.

Z ilością pieluch trudno tak wycelować, to się sprawdza "w praniu" Napewno jeśli się nastawisz na formowanki czy AIO to trzeba mieć ich więcej (długo schną) niż kieszonek czy tetry. Jeśli chcesz robić pranie co dwa dni to musisz policzyć mniej więcej ile pieluch dziecko zużywa w ciągu dnia x 2 dni + zapas gdy pranie z dwóch dni się suszy. Np. 6 przewinięć dziennie x 2 dni = 12 pieluch i zakładając, że schną ok. doby to trzeba jeszcze 6 na "dzień suszenia" = razem ok. 18 pieluch. To wszystko to są b. orientacyjne wyliczenia, bo np. częściej będziesz przewijać tetrę niż formowanki czy kieszonki itd. Spróbuj kupić kilka różnych pieluch, wypróbuj i wtedy będziesz wiedzieć ile schnie Twój faworyt (albo faworyty bo tak się to najczęściej kończy ) i jak często trzeba go zmieniać.

Domyślnie

Witaj ja od siebie dodam że fakt nasze gusta pieluszkowe często się zmieniają ja zaczynałam od uwielbienia itti Bitti potem kieszonki a teraz najbardziej lubię filpa i w domu do niego tetra a na wyjścia oryginalne wkłady np. do niego.

Dodatkowym plusem tetry jest też czas schnięcia zwłaszcza z myślą nad zbiżającym sie okresem gdy w kaloryferach bedzie jeszcze zimno a w domu chłodno już.
    Synek 28.05.2003
    Córunia 09.05.2010
    http://cudanakijuicudawianki.blogspot.com/ jak spędzam wolny czas

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

moja coreczka ma 5,5 miesiąca, formowanek nie uzywalysmy i nie uzywamy.

Dodalabym natomiast do Twojego zestawu otulacz/e i prefoldy lub tetrę. Na wypadek gdy dziecko będzie mialo dzien częstszego siusiania, bedzie to akurat dzień prania, czyli połowa już brudna i pieluchy będą w ekspresowym tempie znikać z koszyka a w Twoich oczach będzie przerażenie, co za chwile na pupę zalożysz dziecku.

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bursztynka Zobacz posta
    Witaj ja od siebie dodam że fakt nasze gusta pieluszkowe często się zmieniają (...)
    Święta prawda

Cytat Zamieszczone przez bursztynka Zobacz posta
    Dodatkowym plusem tetry jest też czas schnięcia zwłaszcza z myślą nad zbiżającym sie okresem gdy w kaloryferach bedzie jeszcze zimno a w domu chłodno już.
    To też j.w. Jesień i wiosna to ciężki czas na suszenie.

Chustomanka Awatar olka
    Miejscowość
    Plewiska/k.Poznania

Domyślnie

Grażyna, gdybyś chciała "pomacać", zobaczyć jak co wygląda, czego byś chciała - daj znać. Jest nas kilka pieluszkujących w P-niu, na pewno każda chętnie się spotka i pokaże co ma i doradzi na żywo
    Zuzu (styczeń 2010), Kalina (wrzesień 2012)
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci, Instruktor masażu Shantala. Bliskość na starcie - ja w sieci
    W Poznaniu też nosimy

Domyślnie

Super, dziękuję za pomoc, bez Was błądziłabym we mgle ! Już szukam różnych pieluch, żeby zdecydować co najbardziej przypadnie nam do gustu.

Chustomanka Awatar jadorota
    Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

no właśnie. Ja bym kupiła flip i do tego jakieś 10 ręczników z ikea. To teraz nasz zestaw dnia można toto wygotować nawet a żeby było w dupkę sucho to nakładan od pupy kawałek polaru. I to taka wersja oszczędnościowa a kieszonki też mam i formowanki wypróbuj wszystkiego tak jak piszą dziewczyny.

Chustofanka Awatar nuna77
    Miejscowość
    Kraków-Prądnik Cz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadorota Zobacz posta
    no właśnie. Ja bym kupiła flip i do tego jakieś 10 ręczników z ikea. To teraz nasz zestaw dnia można toto wygotować nawet a żeby było w dupkę sucho to nakładan od pupy kawałek polaru. I to taka wersja oszczędnościowa a kieszonki też mam i formowanki wypróbuj wszystkiego tak jak piszą dziewczyny.
    Przepraszam ,że się wcinam w wątek, ale tez jestem na etapie poszukiwań, jakiego polaru uzywasz? nie obsuwa sie z tetry?
    Jacuś 23.04.2011

Martynka 21.09.1998

Chustonoszka Awatar .FK.
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadorota Zobacz posta
    no właśnie. Ja bym kupiła flip i do tego jakieś 10 ręczników z ikea
    Jadorota, a z tymi ręcznikami to o te chodzi: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40054538
    Dobrze się sprawdzają? bo ja do flipa głównie tetrę pakuję, ale mam ochotę na zmiany

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Grażyna - w orzechach możesz prac inne rzeczy, chocby ubranka.
    A proszek dowolny, i tak dajesz symboliczną ilośc, może byc lovela, biały jeleń albo specjalny proszek do pieluch: bambinex albo totsbots-potion http://ekomaluch.pl/antybakteryjny-p...h,p778,l1.html One nie wymagają już dodatku antybakteryjnego.

Domyślnie

Dzięki

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

Kurcze, to wszystko brzmi skomplikowanie, czasochlonnie i drogo. No bo inny proszek do chusty, inny do pieluch, wiaderka i inne cuda, reczniki, suszenie, stripping (???). Nie mowiac o tym, ze juz sie pogubilam co do czego, co to kieszonka, co to otulacz, czy to zamiennie sie stosuje, co jeszcze do tego, aj, aj...
    chyba znowu spekam

Chustofanka Awatar elson
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Gdybym zaczynała teraz: miałabym mniej kieszonek niż otulaczy PUL plus wkłady oryginalne/wkłady tetrowe/ręczniki z ikei. Z dodatków przydają się papierki (daja się prać, o ile nie sa po kupolku), dadatek antybakteryjny oraz olejek do wiaderka z pieluszkami czekającymi na pranie. Powodzenia
    Kubuś 2005, Wojtuś 2008, Joasia 2011 ...

http://chusty.info/forum/showthread....36#post1503336

Domyślnie

Już pomału się odnajduję w świecie wielo . Postanowiłam, że kupię kilka kieszonek i otulaczy, a do nich ręczniki ikeowskie, tetrę i wkłady. Polećcie mi proszę papierki, olejek, dodatek antybakteryjny i coś do prania. Wiem, że i w tym temacie pewnie ilu ludzi, tyle opinii, ale jeśli możecie, to podzielcie się swoimi doświadczeniami. Co najlepiej się Wam sprawdza?

Uprawnienia umieszczania postów