Pokaż wyniki od 1 do 20 z 33

Wątek: Co się stało z moimi kieszonkami?

Mieszany widok

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie Co się stało z moimi kieszonkami?

Zaczęły przeciekać w kroku na gumkach Pieluszki wielo stosuję od 5mcy. Na początku prałam w lovelli na 60 stopni z olejkiem herbacianym, potem od jakiś 2 mcy w dzidziusiu z olejkiem, a od tygodnia z dodatkiem nappy fresh. Mieliśmy przerwę w pieluchowaniu wielo prawie 3 tygodnie bo bylismy na urlopie, a po powrocie taka niespodzianka. Co małej założę kieszonkę to za pół godziny ma mokre spodenki, wkladka ledwo co usikana, mokra w 1/3. W czasie urlopu będąc u mojej mamy pieluchy wymoczylam w płynie do naczyń celem odtłuszczenia, zafundowałam im stripping i co? I klops - przeciekają teraz. Prawie wszystkie. Macie jakiś pomysł co mogę zrobić, żeby je uratować?

Chustomanka Awatar kista1
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Moje tez przeciekaja przy gumkach, robiłam im moczenie w płynie stripping pranie w kwasku nic nie pomogło. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

to tak:kieszonka zatłuszczona czy zapchana (a właściwie polar czy welurek) robi jedynie mokro dziecku,a nie przecieka (no chyba że dziurawa).
    to wkładki nie wciągają moczu,więc z nimi problem.dawaj wkładki na odtłuszczenie i bardzo dokładne wypłukanie,ale takie mega dokladne, i parę prań bez niczego.jak używałaś tyle czasu olejku to jedno wymoczenie w płynie nie robi różnicy,szczególnie ze wiadomo,tłuszcz najlepiej rozwala gorąca temperatura.
    lepiej używac olejku tylko do wiaderka a nie do prania.
    spróbuj odtłuścić jeszcze raz,miska+gorąca woda+ ludwik,wsadzasz wkładki (czyste) na minutę,porządnie moczysz i wyjmujesz,płuczesz w gorącej wodzie pod prysznicem,rób tak po trochę wkladek,nie wszystkie na raz i po dwóch-trzech partiach wymień wodę w misce na nową (oczywiście też płyn dolej i ma być gorąca).zrób tak jak się robi z tłustymi naczyniami.
    jak skończysz płukać pod prysznicem gorącym to do pralki na 60st i normalne pranie bez proszków czy olejków.
    jak to nie pomoże to będziemy dumać.
    aha,jak chcesz to zrób to samo z kieszonkami,będziesz pewna,że polarek czy welurek jest czysty .

edit-to odpowiedź do Dominiki,bo od kisty mam za malo info

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Obawiam się że nie jest to problem z wkladkami. Kupilam niedawno 4 nowe wkladki z frotki bambusowej i dzis rano malej założylam kieszonkę z tą wkladką i szybko przeciekla - wkladka prana 2 lub 3 razy bez użycia olejku.

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

To może jedna wkładka to za mało?
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Zrobię dziś wieczorem tak jak Magda radzi i zobaczymy co się stanie - oby pomogło.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

no ale one nie wciągają moczu,więc równie dobrze można by nic nie wkładać
    a propos nowych wkładek,ja najcześciej miałam problemy wlaśnie z nowymi wkładkami,ale nie napiszę,że wiem,dlaczego,bo nie wiem,podejrzewam syf chemiczny produkcyjny,który sie wyprać nie chciał.
    a pieluchy ma na pewno dopasowane do nóżek? chociaż raczej przy 10-miesieczniaku nie ma tego problemu,no chyba ze jest mega chudy.
    aaa i wsadź do kieszonki dwie wkładki,jedną normalną,druga cieńszą,wtedy mocz od razu będzie musiał wejść w pieluchę,bo będzie dokładnie przylegać,zobaczymy co się stanie,może odtłuszczanie kolejne nie będzie potrzebne,choć to też naciągana teoria,bo jak dziecko siedzi to i jedna wkładka dobrze przylega i nie ma prawa mocz plynąć bokiem,tylko musi wsiąkac. ja bym dziś sprawdziła z dwiema wkladkami to przyleganie do pupy,potem zamiast wkładek włożyła np. tetrę czy flanelę w kieszonkę,a wieczorem ręczne wymoczenie w ludwiku i pranie,dzięki temu wykluczymy pare przyczyn i będziemy bliżej rozwiązania problemu.

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Moje tez przeciekają;( Myślałam ,że to kwestia polaru, ale ostatnio pozbyłam się większości polarowych, reszta też przecieka... Używane 8 ms, prane w Loveli w 60 st. z NappyFresh. Olejek tylko do wiadra. Zrobiłam im stripping i kwaskowanie, odtłuszczanie w płynie też było. Ciekną dalej;(( Z rozpaczy przeszłam w większości na tetrę z otulaczami...

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ciekawe co piszecie, u nas jest to samo, może kieszonki nie przeciekają od razu ale na spacer już się nie nadają. Też używane ok 8m...
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustomanka Awatar jadorota
    Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

No to i ja wszystkiego spróbuję, bo i u mnie przecieki Dwie wkładki, mówicie? Próbuję zaraz.
    Dorota i trzech muszkieterów '03, '05, '11

Uprawnienia umieszczania postów