Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Istrukcja wiązania kołyski pilnie potrzebna

Chustofanka Awatar cinkowa
    Miejscowość
    okolice Grodziska Maz.

Domyślnie Istrukcja wiązania kołyski pilnie potrzebna

Jak w temacie.

Możecie polecić jakąś sensowną instrukcję (w formie filmu oczywiście) wiązania kołyski z chusty tkanej. Niestety wszystkie kołyski jakie znalazłam są wiązane z elastyka a chciałabym popatrzeć jak dociągać tkaną.

Sprawa jest pilna. Koleżanka 2 tyg temu urodziła córeczkę, a jako że to jej trzecie dziecko, to troche brakuje jej rąk do opieki nad 2 i 4-latkiem. Koleżanka bardzo chciałaby nauczyć się motać malutką i poprosiła mnie o pomoc. W kieszonce bez problemu jej pomogę, ale kołyski w życiu nie wiązałam i chciałabym najpierw sama dobrze się nauczyć...

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Wszystkie kołyski jakie widziałam na youtubie były koszmarne. nie twierdze, ze nie ma dobrego filmiku, ale ja sie nie spotkalam

IMO jak mama z chusta wczesniej nie miała nic wspolnego, a Ty, jako demonstrujaca, czujesz sie dobrze w kieszonce, to co stoi na przeszkodzie? Nawet zakladajac , ze znajdziesz dobry filmik, to myślisz, ze niedoswiadczona chustowo mama załapie go szybko przy asyscie 4 i 2 latka? W kołysce bardzo trudno prawidłowo ułożyc dziecko. jak ma ograniczony czas, to lepiej jej pokazac kieszonke, która jest duzo łatwiejsza.

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

http://www.youtube.com/watch?v=kNbHf...eature=related

jedyny film z kołyską, jaki znam, który ma sens. dla tego forum dodatkowo wartość nostalgiczna

do tego podpowiem:

- pierwszą połę przekładaną na krzyż przez ramię trzeba złożyć na pół i przełożyć obiema krawędziami przy szyi. hanti na filmie tak zrobiła ale mało to widać.

- hanti zawiązała ciut za mocno i dlatego ma potem problem z nałożeniem zewnętrznej poły na dziecko i dlatego luzuje węzeł. można to wszystko zamotać nieco luźniej a potem więcej dociągnąć.

- wkładanie dziecka - dokładnie jak na filmie - mało manewrowania dzieckiem, dużo chustą, najpierw pupa w środek kieszeni chusty, potem główka - blisko krawędzi - koniecznie tak, bo jak głowa będzie za głęboko to dziecko się zapadnie i za bardzo będzie przygięte.

- dociąganie: po kolei od krawędzi przy szyi wewnętrznej (wczesniej wyciągnij materiał tak, żeby się znalazł między toba a dzieckiem, jeśli ta krawędź gdzieś się zagubiła przy wkładaniu), potem krawędź zewnętrzna na dziecku - nie za mocno żeby nie przygiąć główki, a potem krawędzie zewnętrznej poły.

- dziecko ma mieć głowę na przedłużeniu kręgosłupa lekko zaoblonego, całość w lekki łuk, główka nie może być ani za bardzo przygięta ani opadać do tyłu. gdyby dziecko zaczęło sapać, głośno oddychać, chrapać czy coś w tym stylu to znaczy, że główka jest za bardzo przygięta do klatki. wtedy nie wolno tak nosić! jeśli trzeba donieść gdzieś dziecko i nie ma opcji na poprawianie wiązania - trzeba podtrzymać ręką dziecko pod plecami w pozycji, w której będzie swobodnie oddychać, dojść tak do domu i wyjąć dziecko z chusty.

Tę kołyskę rodzice lubią, niektórzy nawet wolą na początku od pozycji pionowych.
    Koniecznie trzeba regularnie zmieniać strony. A optymalnie byłoby używać na przemian z noszeniem w pionie.

powodzenia!

Chustofanka Awatar cinkowa
    Miejscowość
    okolice Grodziska Maz.

Domyślnie

Jaśnie Pani, kieszonkę na pewno też koleżance zaprezentuję, ale chciałam też pokazać jej kołyskę, aby dziewczyna mogła ocenić, które wiązanie bardziej odpowiada jej i córeczce.

mart, dzięki za filmik i dodatkowe wskazówki. Myślę, że dzięki nim damy radę

Uprawnienia umieszczania postów