U mnie co prawda dziecię jeszcze małe, bo córka właśnie skończyła 6 miesięcy, ale stosujemy rozmiarową Charlie Banana z dwoma wkładami i wytrzymuje całą noc.
Póki co nie mogę się przekonać do założenia na noc formowanki z otulaczem.
U mnie co prawda dziecię jeszcze małe, bo córka właśnie skończyła 6 miesięcy, ale stosujemy rozmiarową Charlie Banana z dwoma wkładami i wytrzymuje całą noc.
Póki co nie mogę się przekonać do założenia na noc formowanki z otulaczem.
A ja zakupiłam ostatnio eko mame formowankę i wczoraj po raz pierwszy załozyłam z flipem małej na noc i wytrzymała całą nocsuper jest, mysle o jeszcze jednym flipie i formowankach
![]()
Jedno (eko-rossman), młoda ma uczulenie na polarki i sztuczne welurki, a nie wyobrażam sobie jej pupy tak długo macerować w siuśkach. Choć ostatnio niektóre welury zaczęły przechodzić, więc może spróbujemy.
Lauron(Smo)12.06.2010, Bruno(Gadzinka)
12.01.2012
U nas żadna opcja w nocy się nie sprawdziła (próbowaliśmy wielu opcji wielorazowych). Musieliśmy zmieniać Helenie pieluchy co 2,5 godz, bo tak często budziła się na jedzenie w nocy i dużo siusiała a nie chciałam, żeby spała w mokrej pielusi. Po mniej więcej 10 miesiącach poddałam się i na noc zakładałam pieluszkę jednorazową (beż żelowego wkładu przeciekały i niewiele nam to pomogło). Z perspektywy czasu stwierdzam, że i tak długo wytrwałam.
Z Hanią, która pojawi się niebawem od razu będę w nocy używać jednorazowych. Zgniły kompromis :-/ Jak sobie jednak przypomnę to wstawanie, karmienie i jeszcze za każdym razem zmianę pieluszek, to tak sobie myślę, że ja my mamy też jesteśmy ważne.
Od jakiegoś czasu formowanki z polarem od pupy oraz flip. Mam też imse vimse JBD i ta też wytrzymuje ładnie całą noc.
Chociaż faktycznie po nocy formowanka czy kieszonka, są mokre jak nie wiem i mam wątpliwosci, czy to nie wpływa negatywnie na synka.
Skóra wygląda ok, ale wiecie, tak w tych siuśkach przez całą noc.
Dorota i trzech muszkieterów '03, '05, '11
do półtora roku zwykłą kieszonką, a od sierpnia oko-jedno![]()
Wydaje mi się, że to kwestia tego, jak skóra dziecka znosi własny mocz - niektóre dzieciaki odparzają się w wielo z naturalnymi materiałami od pupy w pół minuty, a inne mogą leżeć w takiej mokrej pielsuzce całą noc, pupa zdrowa i im to nie przeszkadza. A to, że polar daje uczucie suchości, nie znaczy przecież, że skóra nie ma w ogóle kontaktu z moczem - on tam w środku jest, a polar i tak został już przesikany.
Ja mam raczej opory przed tm, że przez całą noc przy pupie będzie sztuczny materiał, ale to już moje 'zboczenie' na naturalia od pupy)
Witam,
Niestety my po rocznym używaniu wielorazówek wróciliśmy do jednorazówek. Jakoś po 15 miesiącu moja dziewczynka tyle sika że każde wyjście z domu kończyło się zasikaniem wózka, w nocy to samo pobudka o 3 w nocy bo wszystko mokre, używałam w nocy pieluchy konopnej bardzo chłonnej i grubej ale i ta potrafiła przecieknąć gdyż była przesikana w jednym miejscu. A jeżeli chodzi o odparzenia to żadnych nigdy nie miała ani od wielorazówek jak spała w nich 8h ani w jednorazówkach. Teraz na noc pampersa zakładam i 12 h w nim wytrzymuje i nic się nie dzieje. Z tym że odkąd przeszliśmy na jednorazówki to nie chce siadać na nocnik w ogóle.
a ja od ok. mieś jestem w 100% na wielo i w nocy też w końcu. Moja Zosia budzi się na sikanie i domaga wysadzania, a jak ja nie skapuję się to sika w pieluchę i potem kręci się więc zmieniam nieraz z 3 razy w nocy, a nieraz ma sucho prawie calą noc... ale ostatnio jestem zmęcozna i półprzytomna po tych nocnych wysadzaniach i zmianach, bo ząbkuje i nie wiem czy nie będę się wysługiwać jednorazówkami dla wygody i snuuu
a śpi w prefoldzie tetro - gruby + wełniak storch lub formowanka + welna
Jakoś na tyle godz. nie mam sumienia w pule ją pakować
Wiktor lipiec 2007r. i Zosieńka 11 marzec 2011r.
U nas na noc TB Flexitots v2 i Bamboozle Stretch + Flip daja rade 12h, a Mlody strasznie duzo siusia (wstaje ostatnio 4-5 razy), rano pielucha jest do wyzymania. I tylko jeden jadyny raz przeciekla troche przy nozce, ale to ja nie zauwazylam, ze formowanka wystawala troche z otulacza. Kieszonki jeszcze zadnej nie probowalam na noc, nawet z 2 wkladami. Jestem pewna, ze zaraz wszystko by przecieklo.
B. 2011
S. 2012 [']
M. 2013
B. 2014
U nas totsbots flexitot plus wkład bambusowo-konopny babykicks i do tego otulacz weehugger. Całą noc od 20 do 6 rano daje radę, chociaż formowankę to wyciskać można
Anyczka - czekam, czekam
Chciałam ją wypróbować.
No i te formowanki sylviontka, też miałam na oku, ale jako opcję dzienną. To mnie zaskoczyłas, że one nocke wytrzymają![]()
Kurcze no mamy kryzys.. używam nocnych formowanek Pupeko i do tego Flip lub Tots Bots otulacz.. ale prawie codziennie młoda budzi się mokra przy nóżkach i na brzuszku (większość nocy, jak nie całą, śpi na brzuchu)
Pytanie brzmi: co pomoże nam wyeliminować przecieki górne i przy nóżkach? Czy wełniak byłby ok? Nie mogę jej mocniej spinać, bo się bidula udusi ;]
Help, help - nie chcę wracać do jednorazówek..
Nina 01.04.2011, Gucio 04.02.2013 & Leon 13.12.2015
Naturalna Szkoła Rodzenia Familion i Centrum Wspierania i Rozwoju Rodziny Familion - www.centrumfamilion.pl
Może wełniak typu gatki, z nogaweczkami? Storcha chyba nie da się przesikać.
Albo otulacz z regulacją rozmiaru przy nóżkach, za pomocą gumeczek, Mio Unico takie np. ma.
Nas przed przeciekami na brzuszku uratował otulacz z zapięciami po bokach, bo jednak mimo wszystko, przez dziurki na napki może się przedostawać wilgoć.
kurczak 16.03.2010![]()
kurczaczek 8.05.2011
www.kokosi.pl - sklep z pieluszkami , podpaskami i akcesoriami dla mam i dzieci.
_
BLOG**PIELUSZKI_KoKoSi**
Nina 01.04.2011, Gucio 04.02.2013 & Leon 13.12.2015
Naturalna Szkoła Rodzenia Familion i Centrum Wspierania i Rozwoju Rodziny Familion - www.centrumfamilion.pl