-
Chustomanka
odparzenie i w wielo
Mam problem dziewczyny. Otóż moje dziecko zostało z dziadziusiem na 1,5 h i w tym czasie zrobiło kupkę
Miała na sobie formowankę i otulacz. Jak przyszłam to płakała straszliwie (dziadziuś prawie też) a w pieluszce dramat. Krwawe odparzenia. Poszłam zaraz na drugi dzień do lekarza to był zszokowany, że jeszcze takiego czegoś nie widział, że to jest jak OPARZENIE jakąś chemiczną substancją. paprze się to straszliwie, małą wkładam w pampki, maść mamy taką na oparzenia argosulfan. I się zastanawiam, czy to wina tego, że to była wielorazówka
(oczywiście od razu tak teściowa stwierdziła, że w pampku to nic by się nie stało). Doktor stwierdził, że córcia to hrabianka delikatna jak księżniczka na ziarnku grochu. Czy rzeczywiście wielo bardziej drażnią pupkę, już sama nie wiem. No i co robić, co robić z ta bidną pupcią
Martynka zwana Pyzą styczeń 2009
; Hania zwana Zbójcerzem marzec 2011
-
Chustomanka
hmm. wg mnie to w twoim poście jest jasna odpowiedź na twoje pytanie- dziecko przez 1,5h siedziało w kupie...Czy w wielo, czy w pampku, to już niewielka różnica. A dziadek zamiast płakać, to nie potrafił przewinąć?
EDIT: moja młoda nie ma aż tak delikatnej skóry, ale jak np. brała leki, to jak zrobiła kupę, to po 15 minutach robiły się jej rany na skórze
-
Tak, jak pisze Blanka rodzaj pieluchy nie ma znaczenia, liczy się fakt, że dziecko siedziało/leżało na kupie tyle czasu.
Mam nadzieję, że maść i wietrzenie szybko pomogą
-
Chustomanka
O właśnie- wietrzenie działa cuda. Ja układałam pieluszki tetrowe w łóżeczku i mała fikała tam z gołą pupą.
-
Chustomanka
przepraszam za obrazowość ale jakbyś miała 1,5h siedzieć w kupie to wyobraz sobie co by się działo z twoją pupą a dziecka delikatniejsza i skórka cieńsza.
Kupkę trzeba zmienić zaraz po zrobieniu i ani minuty dłużej nie powinna się znajdowac przy pupie. Czasem oczywiście różnie bywa i odparzenie gotowe. Nie wiń wielo tylko często zmieniaj pieluszkę, wietrz pupę i uczul osoby zostające z dzieckiem aby pilnowały czy mała nie zrobiła kupki
-
Chustofanka
Moja się też raz jeden jedyny moja tak załatwiła we flipie "mam sucho", po samym siku tylko- aż ranki się porobiły. Wietrzyliśmy tyłek ile wlazło, smarowałam sudocremem i tylko tetrę z otulaczem zakładałam jak był mus gdzieś iść (w pamperach mi się notorycznie odparzała). po ok 5-6 dniach nie było śladu po strupkach. Teraz dalej zakładam te wkłady i już nic się nie dzieje.
Uprawnienia umieszczania postów