hop, hop!
kto ma jakieś porównanie?
podzielcie się tajemną wiedzą

hop, hop!
kto ma jakieś porównanie?
podzielcie się tajemną wiedzą
Ania
2008, 2011, 2013, 2018

Maruyama to najlżejsza chusta na świecie. Gdy ją pierwszy raz wyjęłam z pudełka byłam w szoku - jest dosłownie jak mgiełka, delikatna, prześwitująca i piękna. Miałam też bambusa, ale w wersji Lenny Lamb i powiem, że Maru jest znacznie cieńsza. Bambus jest chłodny w dotyku i śliski, miękki od samego początku, także jest świetny na lato, ale ja wolałam moją Maru
Basia 29/08/2009Jacuś 15/08/2012
Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Też miałam bambusa ll ale mnie nie zachwycił
Chce coś lekkiego i mieciutkiego jak kocyk, żadnego łamania chusty
Dlatego pytam o vatki i bambusy nati
Ania
2008, 2011, 2013, 2018

Basia 29/08/2009Jacuś 15/08/2012
Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

2011no do łamania to on nie był, ale przytulny nie za bardzo... robił wrażenie nieco śliskiego i jakby "sztucznego"
Ania
2008, 2011, 2013, 2018

miałam low-cottona nati (lilie) i robił na mnie podobne wrażenie, do tego był stosunkowo gruby, łatwo się luzował przez śliskość - nie polubiliśmy się, koleżanka miała diamenta i stosunkowo szybko zrezygnowała z noszenia bo wrzynał jej się w ramiona - ale czy inne bambuski natkowe są podobne nie wiem, zwłaszcza że są liczne dziewczyny kompletnie zakochane w low cottonach.
Osobiście bym szła w inne domieszki - cieńsze lny (natkowa amazonia chyba byłaby ok, z tych co miałam do czynienia), cieńsze wełny (np. sawanna natkowa, cho czytając opinie o genialnej nośności wełenek paskowych nati nie jestem pewna, czy ona nie cieńsza od pozostałych), z cienkimi bawełnami (vatanai, ultra lekkie hoppki) nie miałam do czynienia, więc się nie będę wypowiadać.
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Przeczytałam dużą część wątku i zamiast mieć jasność, mam... zaciemnienie.
Vatanai wydaje się najlepsza dla mojej córeńki (ponad 10 kilo), ale mi sie podobają żakardy!!!
Co do mieszanaki z bambusem mam mieszane uczucia- koleżanka ma LennyLamb z bambusem i w lecie wymiękała w upałya skarpety bambusowe są, z moich doświadczeń, jednorazowe.
Chusty są trwałe? Czy Nati są lżejsze od LL?
Czy Nati żakardowe będzie dobra na gorące lato dla dużej dziewuszki?

Teraz mam już tylko dylemat lepsza Vatanai Maruyama, czy Vatanai Koira? Dzieć ze 12-13 kilosków, chusta na lato.
Doradźcie please!!!!

też jestem mniej więcej na tym etapie
koira to nie mój kolor ale jest śliczna, chyba na twoim miejscu wybrałabym właśnie ją- pisałaś że bardziej ci się podobają żakardy
a z tego co piszą dziewczyny to obie są na lato ok
ja też dumam dalej
Ania
2008, 2011, 2013, 2018

Chciałam Koirę tutaj kupić, ale ktoś mnie uprzedził....Poczekam na inną okazję, bo na pewno coś fajnego jeszcze się trafi.

Nie wiem czy to dobry wątek żeby zapytać, a nie chcę zakładać nowego.
Zobaczyłam dzisiaj na zdjęciu chustę i kolory tak mi się podobają, że chcę odszukać jaki to model :
http://noszebokocham.pl/wp-content/u...21neobulle.jpg
Napisałam już pytanie do właścicielki, ale nie mogę się doczekać aż odpisze. Może wiecie co to?
Edit:
Neobulle Petite Prince - wychodzi na to że to to.
Czy znacie jakieś w podobnych kolorach ale lepiej osiągalne?

A ja pytanie mam bo chce kupić coś na lato- czy któraś z Was byłaby tak miła i dała mi pomacać różne chusty? Chciałabym dotknąć czegoś z lnem, czegoś z jedwabiem i innych, które mogą sprawdzić się latem. Mam BB ale chce jeszcze drugą do tego na zmianę...Mieszkam w Krakowie i mogę stawić się w Fidze....

LL z wełną czy LF Lniany Agat?
Która lepsza na lato dla 8 kg malucha.
Nie pokochałam LL z bambusem.

przymierzam się do pierwszej chusty, proszę ładnie o radę
co tkanego na lato dla młodego ok. 6-7kg?
mam już straszny mętlik w głowie, jakie są Wasze doświadczenie z tymi chustami?:
1. LENNYLAMB nadziewana czekolada
2. LENNYLAMB jakaś bawełna + bambus
3. nati kalahari
4. nati namib
5. nati rodos
6. nati fale dunaju
7. nati sawanna
8. nati toskania
9. HOPPEDIZ MONTREAL
10. Hoppediz Kairo
a może jeszcze coś innego?

moze poptarz na bazarku, i wybierz co Ci sie po prostu podoba i nie jest z welny.Na pierwszy raz warto kupic uzywana, zlamana chuste bo wtedy latwiej sie dociaga.
Wiadomo sa ciensze i grubsze szmaty, ale z przewiewnoscia to wiadomo jak sie zamotasz i tak bedzie wam troszke cieplej. Po za tym lato w PL nie jest az tak goroce, a przeciez w samo pludnie nie bedziesz chodzic po sloncu.
Edit:Ja od niedawna mam koty nati z lnem (30%) kupilam nowa, i powiem ze lami sie blyskawicznie i elegancko dociaga, a przez to ze jest troszke grubsza ladnie rozklada ciezar na ramionach. Wiec nie ma sie co bac lnu.
Ostatnio edytowane przez inka ; 27-06-2013 o 23:01
A. listopad 2012

nie wspomniałam o takim drobnym szczególe, że chcemy się wybrać połazić o górach, a u nas ostatnio było 35 stopni za dnia, niekoniecznie w południe

ciekawy temat, ja jestem bardzo początkująca w temacie chust i zastanawia mnie jak to jest nosić malucha w chuście w upale. Czy nie przegrzewa się zbyt szybko od ciepła naszego ciała?
bardziej widzę siebie noszącą synka jesienią, tudzież zimą, kiedy nie zawsze mam możliwość wzięcia wózka.
A w górach bywałam bardzo często i nie miałam przyjemności widzieć noszących w chustach. Za to w nosidłach różnych - najczęściej na plecach.

Ja czytalam, ze matka chlodzi dziecko swoim cialem, taka klimatyzacja. Ale gdzie (czytalam), nie pamietam.
Z cienkich polecam tez ranunkela didymosa.
Daniel Ikenna 30.05.2010, Obinna Samuel 18.11.2011, Celestin Ejike 01.08.2014