-
Chustoholiczka
Mąż lubi i mówi że to był dobry wybór. Pediatra i pielęgniarki w medicover zachwycone.
-
Chustonoszka
2 lata temu jak chodziliśmy do szkoły rodzenia, to nikt nawet nie wspomniał o wielo. Gdy padło pytanie z sali: "a jakie pieluszki są lepsze - huggisy czy pampersy?", położna zaczęła mówić, że to każdy sobie musi wypróbować. Na co my się wcięliśmy z mężem, że przecież jest jeszcze inna opcja, czyli pieluszki wielorazowe. W tym momencie cała sala obejrzała się na nas, spojrzała jak na jakiś prostaków ze wsi, po czym dziewczyna, która o te pieluszki pytała, odwróciła się z powrotem i z pogardą stwierdziła "MY nie będziemy CZEGOŚ TAKIEGO używać".
Potem jeszcze raz się wszyscy na nas spojrzeli jak na dziwolągów, jak zaczął się temat wózków i tego, czy lepszy taki za 2000 czy za 1300 zł będzie dobry - jak rzuciliśmy informację o chuście to już w ogóle wyszło na to, że chyba jacyś porypani jesteśmy.
Generalnie spotykam się z nieufnością, nawet mojej przyjaciółki nie udało mi się namówić, chociaż czasem rzuci "o, jaką słodką pieluszkę ma mały".
A lekarze różnie - najczęściej w ogóle nie reagują, raz czy dwa padło pytanie, czy w takim włochaczu (to akurat minkee było) nie jest dziecku za ciepło. A moja mama notorycznie zamiast "otulacz" mówi "ocieplacz", ale dzielnie małemu zakłada
-
-
Chustomanka
-
Chustofanka
ja dopiero zaczęłam wielo-historię, choc moją H. juz probuje odpieluchowac. Ma 2 latka. W Pampersach bylo jej po prostu wygodnie a w wielo naprawde szybko nauka postepuje. Poza tym spodziewam sie drugiej Łobuzicy, wiec chce nauczyc sie zawczasu. Reakcje w moim przypadku sa w wiekszosci negatywne, niestety. Poczawszy od kosztow jakie trzeba na poczatku juz poniesc (ale pozniej za to spokoj, ewentualnie szalenstwo bo one sa takie sliczne!!!), druga rzecz to ze teraz Mlode Mamy sa zwariowane i chca wrocic do epoki kamienia lupanego, nie po to nam nauka daje rozwiazania zeby wracac do sposobow naszych Mam. Ze mam za duzo czasu chyba skoro chce mi sie prac i dopierac z kup pieluchy, ze latwiej wyrzucic, w koncu jedno dziecko bez Pampersa wiecej to nic nie zmieni i to co mna kieruje to po prostu utopia. Lekarz popatrzyl na mnie jak na nawiedzoną (choc to niby stolica). Niektorzy mowia ze dziwne ze chce mi sie w g.. babrac. Ze latwiej wyrzucic, nie miec kosza z pokrywa (bo przeciez to smierdzi), prania z Nappim itp. Moj M. na poczatku powiedzial ze sie nie dotknie i nic prac nie bedzie. Byl BARDZO przeciwny, bo po cholere zmieniac cos co dobrze funkcjonuje, nie wspomne o tym jak znalazl paragon za piersze zakupy (kupilam wszystkiego po trochu). A teraz coraz czesciej z zaciekawieniem rozwiesza pranie (tak, rozwiesza, zaladowac jeszcze mu sie nie zdarzylo) i mowi ze myslal ze bedzie z tym wiecej roboty, a najwazniejsze zeby troche wkladow i otulaczy miec na zmiane. Niedawno sasiadiowi powiedzial ze te Pampersy to sie rozkladaja przez 500lat.. wiec chyba sam cos poczytal
I to chyba on mnie najbardziej z tego pociesza, bo sama juz nie wiem, czy tylko na tym forum sa podobne babki, czy rzeczywiscie zwariowalam i szukam dziury w calym.
-
Chustomanka
mnie wielo zauroczyły. Pierwszym zakupem, jeszcze w ciąży, była kieszonka Panda Starbunz, ktora z kolei zauroczyła mojego Męża. Od razu spodobało mu się używanie wielo. A jak okazało sie, że w szpitalu po porodzie musiałysmy z córeczką zostać 12 dni i wyslalam go do Pieluszkarni po kolejną paczkę jednorazówek Bamboo i kolejną, to nie mógł się doczekac kiedy wrócimy do domu i zaczniemy uzywac wielo, bo Bamboo jednak drogie.
Mojej Mamie się podobają i jak nas odwiedza to lubi zmieniac pieluszkę swojej wnusi.
Teściowie prosto w oczy nic mi nie powiedzieli ale podsłuchalam, gdy na rodzinnym spotkaniu mówili kuzynon tez dziadkom, że ich wnuczka uzywa wielorazówek a synowa jest eko-mamą i może w tej sprawie cos doradzić 
Natomiast kilka dni temu byłam w pracy po RMUA i od jednej z pań, która czeka na 3 wnuka, usłyszalam, że wielo to kolejne wyciaganie kasy, bo przeciez sa pampersy, przez tyle lat sie sprawdzały i nie ma sensu kupowac drogich wielo, ktore i tak nie sa w 100% zrobione z naturalnych surowców.
-
Uprawnienia umieszczania postów