BOSKIE!!!
będzie w ogóle u nas?![]()
BOSKIE!!!
będzie w ogóle u nas?![]()
ciekawostka jeszcze-wzor, nazwa, znaczenie maja uhonorowac polskosc Nati oraz polskich natifanekbrzmię jak maslo maslane ale wiadomo o co chodzi mam nadzieje.
plus lipy jako swiete drzewa jeszcze za czasow przyslowiowego krola Ćwieczka, maryjki i kapliczki ciosane w lipowym drewnie, symbol rodziny, wiernosci, sil witalnych itd.
tu jest odniesienie do znaczenia:
http://www.angelfire.com/mi4/polcrt/Linden.html
a generalnie miala powstac wersja z silkiem tez, i byc moze w dalszych planach bedzie, zalezy od tego jak sie len przyjmie i czy beda chetni.
tyle moge powiedziec![]()
jakoś nie podbiła mego serca. na razie
może zanim zrobią jedwab, to się w niej zakocham...
złotowłosa i trzy misie
<3 <3 <3
Może i wzór niczego sobie, ale na chustę nie specjalnie mi pasuje. Raczej będzie dziwnie wyglądać po zamotaniu. Albo to ja dziwna jestem, albo może uleczona
.
Mnie nie podnieca zupełnie.
Wzór bardzo sezonowy.
Podoba mi się, nawet baaardzo! ciekawe jak w realu wyjdą. Maki też mi się podobały a po utkaniu takie to coś blade nijakie
Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis
Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
Doradca Akademii Noszenia Dzieci
a myslałam ze święte to były dęby ale faktycznie lipa też
tyle że z kapliczkami i maryjkami to ma tyle wspólnego co marmór -lipa ma miękkie drewno więc łatwo się w nim rzeźbi i tylko dlatego rzeź biono w niej maryjki i kapliczki-w marmurze także a wzór-nie podoba mi się jest baaaaaaaaaardzo nie chustowy i dziwią mie ochy i achy ale o gustach się nie dyskutuje
Żona Damiana. Matka Róży
(28.10.2009), Anieli
(1.03.2011) i Łucji
13.06.2013
Fusiu jesli siegniesz do czasow sprzed rozprzestrzenieniem sie chrzescijanstwa i kultu maryjnego, znajdziesz wiele dowodow na to, ze lipa byla jednak wysoce ceniona z powodu "ponadnaturalnych" swych cech tez, nie tylko miekkosci drewnai nie tylko na ziemiach slowianskich, choc tych przede wszystkim.
ale nie o tym dyskusja, chyba ze chcesz koniecznie. sluze zrodlami i fachowymi informacjami archeo![]()
dlatego pisze ze jako drzewo święte była owszem-sprawdziłam głownie z powodów leczniczych właściwości była drzewem "kobiecym"i symbolem płodności ale jeśli chodzi o kapliczki chrześcijańskie i Maryjki--figury matki boskiej to decydowała ty miękkość drzewa w wcześniejszych czasach nie a lipa jako drzewo święte to tereny słowiańskie i germańskie
tak czy siak sama chusta-dziwna taka........-dobra jako wzorek na ścianę ale mało chustowa
i obawiam sie ze straci po zamotaniu
Żona Damiana. Matka Róży
(28.10.2009), Anieli
(1.03.2011) i Łucji
13.06.2013
będzie dzis, mysle ze interesująca, wiadomosc od projektantki wzoru chusty-jak to sie mowi , stay tuned![]()