Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: odparzenie i w wielo

Chustomanka Awatar pyzata
    Miejscowość
    Kalisz

Domyślnie odparzenie i w wielo

Mam problem dziewczyny. Otóż moje dziecko zostało z dziadziusiem na 1,5 h i w tym czasie zrobiło kupkęMiała na sobie formowankę i otulacz. Jak przyszłam to płakała straszliwie (dziadziuś prawie też) a w pieluszce dramat. Krwawe odparzenia. Poszłam zaraz na drugi dzień do lekarza to był zszokowany, że jeszcze takiego czegoś nie widział, że to jest jak OPARZENIE jakąś chemiczną substancją. paprze się to straszliwie, małą wkładam w pampki, maść mamy taką na oparzenia argosulfan. I się zastanawiam, czy to wina tego, że to była wielorazówka (oczywiście od razu tak teściowa stwierdziła, że w pampku to nic by się nie stało). Doktor stwierdził, że córcia to hrabianka delikatna jak księżniczka na ziarnku grochu. Czy rzeczywiście wielo bardziej drażnią pupkę, już sama nie wiem. No i co robić, co robić z ta bidną pupcią
    Martynka zwana Pyzą styczeń 2009; Hania zwana Zbójcerzem marzec 2011

Domyślnie

hmm. wg mnie to w twoim poście jest jasna odpowiedź na twoje pytanie- dziecko przez 1,5h siedziało w kupie...Czy w wielo, czy w pampku, to już niewielka różnica. A dziadek zamiast płakać, to nie potrafił przewinąć?
    EDIT: moja młoda nie ma aż tak delikatnej skóry, ale jak np. brała leki, to jak zrobiła kupę, to po 15 minutach robiły się jej rany na skórze

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Tak, jak pisze Blanka rodzaj pieluchy nie ma znaczenia, liczy się fakt, że dziecko siedziało/leżało na kupie tyle czasu.
    Mam nadzieję, że maść i wietrzenie szybko pomogą

Domyślnie

O właśnie- wietrzenie działa cuda. Ja układałam pieluszki tetrowe w łóżeczku i mała fikała tam z gołą pupą.

Chustomanka

Domyślnie

przepraszam za obrazowość ale jakbyś miała 1,5h siedzieć w kupie to wyobraz sobie co by się działo z twoją pupą a dziecka delikatniejsza i skórka cieńsza.
    Kupkę trzeba zmienić zaraz po zrobieniu i ani minuty dłużej nie powinna się znajdowac przy pupie. Czasem oczywiście różnie bywa i odparzenie gotowe. Nie wiń wielo tylko często zmieniaj pieluszkę, wietrz pupę i uczul osoby zostające z dzieckiem aby pilnowały czy mała nie zrobiła kupki

Chustofanka Awatar Sihaya
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Moja się też raz jeden jedyny moja tak załatwiła we flipie "mam sucho", po samym siku tylko- aż ranki się porobiły. Wietrzyliśmy tyłek ile wlazło, smarowałam sudocremem i tylko tetrę z otulaczem zakładałam jak był mus gdzieś iść (w pamperach mi się notorycznie odparzała). po ok 5-6 dniach nie było śladu po strupkach. Teraz dalej zakładam te wkłady i już nic się nie dzieje.

Chustofanka

Domyślnie

Nie sądzę, że to przez wielo... Moje chłopaki zawsze się tak masakrycznei odparzały podczas ząbkowania. Młodszy teraz ząbkuje i mimo, że wiem, kiedy robi kupkę, przewijam od razu, z odparzeniem walczymy już trzeci dzień - takie zjadliwe cholerstwo Starszy miał to samo i na jednorazówkach, więc sama widzisz.

Chustomanka
    Miejscowość
    SE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makatka Zobacz posta
    Nie sądzę, że to przez wielo... Moje chłopaki zawsze się tak masakrycznei odparzały podczas ząbkowania. Młodszy teraz ząbkuje i mimo, że wiem, kiedy robi kupkę, przewijam od razu, z odparzeniem walczymy już trzeci dzień - takie zjadliwe cholerstwo Starszy miał to samo i na jednorazówkach, więc sama widzisz.
    Właśnie mamy to samo. Adamowi górna jedynka idzie, dupsko jak u pawiana. Wietrze ile sie da, ale wiąże sie to z zasikanym (i nie tylko) domem. Jak zakładam to tetrę z otulaczem, smaruje maścidłami i podsypuje mąką kartoflaną.
    A. i J. (23-06-2010)

Miejscowość
    Kalisz

Domyślnie

no wiem dziewczyny, że to straszne zaniedbanie zostawić dziecia w kupie
    ale poddałyście mi myśl, widzę, że ząbek się wyłania z dziąsła
    Wietrzymy, smarujemy i czekamy na poprawę

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Popieram głosy poprzedniczek - wielo to wielo, a kupka to kupka. U nas odparzenia zdarzyły się ze 3-4 razy właśnie przy zbyt długim przetrzymaniu pieluchy właśnie. Teraz mała idzie do żłobka i tak się zastanawiam, jak to będzie... Czy uda mi się panie przekonać do częstego zmieniania pieluchy... Ehh...

Chustoholiczka Awatar JustNik

Domyślnie

przezywalam u mlodszej obrzydliwe odparzenie po 1 wrednej kupie (w trakcie pobytu w szpitalu jak miala 5 mies) ; lekarstwo ze szpitala bylo niezbedne zeby nie byko zakazenia bakteryjnego, ale bardzo pomoglo wietrzenie tzn w lezenie prawie non stop bez pieluchy , zmienialam tylko zasikane podklady. lekarze byli zachwyceni wielo.

wiec wietrz, ale niech to znaczy ze jest maksymalnie dlugo z gola pupa a nie pare minut w momencie zmiany

przemywanie naparem z kory debu pomaga (wysusza)
    masc na odparzenia Weleda jest swietna (kiedy juz wkladasz pieluche), droga ale wydajna
    ale zwykla masc cholesterolowa robiona przez szpital / czy na recepte w aptece tez dziala
    i podobno wystawianie na slonce ale nie testowalam
    Ostatnio edytowane przez JustNik ; 04-09-2011 o 01:29
    lato 2008, jesień 2010, zima 2013... i jesieniozima 2022
    --------------------------------
    doradca Akademii Noszenia Dzieci od 2010
    instruktor Masażu Shantala od 2013

Miejscowość
    Kalisz

Domyślnie

dzięki za rady Dziewczyny, już jest lepiej, wietrzenie bardzo pomaga. A mam pytanie o maść cholesterolową. Czy to jest taka z tlenkiem cynku w składzie?

Chustomanka
    Miejscowość
    SE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pyzata Zobacz posta
    dzięki za rady Dziewczyny, już jest lepiej, wietrzenie bardzo pomaga. A mam pytanie o maść cholesterolową. Czy to jest taka z tlenkiem cynku w składzie?
    Nie, maść cholesterolowa nie ma w składzie tlenku cynku.
    Skład to cholesterol, parafina ciekła i stała oraz wazelina.
    Najczęściej wykorzystywana w recepturze aptecznej jako podłoże maściowe.
    A. i J. (23-06-2010)

Uprawnienia umieszczania postów