Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Wątek: 19-miesięczniak i matka zielona w temacie wielo - doradzicie?

Chustomanka Awatar diu
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie 19-miesięczniak i matka zielona w temacie wielo - doradzicie?

Dziewczyny kochane, postanowiłam być bardziej ekologiczna, zrezygnowałam z plastiku, chemii itp., zaczęłam ortodoksyjnie segregować śmieci , tylko jeszcze te pampersy nie pasują mi do mojej nowej wizji życia
    W temacie wielo jestem kompletnie zielona

Do rzeczy: mam 19-miesięczniaka, który nie był wysadzany na nocnik (tych paru razy, kiedy nie zakumał, to nie liczę; nocnikiem się tylko bawi). Nie sygnalizuje sam, że chce. Sygnalizuje kupę zaraz po zrobieniu do pieluchy, tak samo zasikaną pieluszkę, która mu przeszkadza.
    Chciałabym wprowadzić wielo, nawet nie dlatego, żeby szybciej go odpieluchować (nie mam na to presji, myślę, że dzieci są na tyle mądre, że same dojdą do tego, obserwując korzystanie dorosłych z łazienki - podobnie myślę, że dziecko samo się od piersi odstawia, nie trzeba mu w tym pomagać ), tylko dlatego, że to jest zdrowsze dla środowiska. A że przy tym będzie korzyść przy szybszym odpieluchowaniu, to tylko się cieszyć

Od czego w ogóle zacząć z tak dużym dzieckiem? Przyznam, że mogą wystąpić trudności natury logistycznej - nie ma nas z mężem w domu miedzy 10 a 18. W tym czasie Ignaś jest z babcią (która nie jest niestety na tyle sprawna, żeby uczyć go efektywnego korzystania z nocnika i często zmieniać pieluchy wielorazowe ) albo z teściową (która nie jest zbyt efektywna w tych czynnościach, bo jest zwolenniczką pampersów i późnego odpieluchowywania ).
    Jak często takiemu dziecku zmienia się pieluchy wielo? Czy się zmienia po każdym siku? (przepraszam za głupie pytania ) Jakie pieluchy kupić? co oprócz pieluch?
    Przyznam też, że nie mam kasy na duże zestawy, przerażają mnie te koszta (cena ekologicznych jednorazówek bambo albo wiona też )
    W domu mam 10 pieluch tetrowych i 3 flanelowe.
    Potrzebuję najprostszego i łopatologicznego wyjaśnienia problemu, bo gubię się w tym całym przemyśle wielo. Pomożecie?
    Jestem forumową bibliotekarką - akcja "Wędrujące książki"

Domyślnie

Wersja najtańsza- dokupić kilka sztuk tetry i ze dwa otulacze, np. Flip- zakładasz otulacz i tetrę, zmieniasz samą tetrę jak jest mokro
    Myślę, że na samej końcówce pieluchowania to nie warto inwestować w jakieś bardziej skomplikowane zestawy. Na wyjścia możesz kupić kieszonki z wkładami- koszt jednej sztuki "chińskich"kieszonek to ok. 20zł(moim zdaniem nie odbiegają jakością od tzw. firmówek)

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Blanka dobrze prawi, ale ja bym do tego zestawu dołożyła jeszcze jakieś 2/3 formowanki na nocki, bo lepiej trzymają moim zdaniem niż kieszonki.
    Co do częstotliwości przewijania to ja ortodoksyjnie przewijam po każdym siknięciu, ale to kwestia osobista i tego jak chłonne masz pieluchy. Przy tetrze i 19 miesięczniaku to raczej po kazdym siknięciu musisz przewijać. Dłużej tzrymają formowanki plus otulacz, albo kieszonki z dobrym wkładem. Moja mała do żłobka ma kieszonki z wkładami z bambusa (5warstw) i przwijają ją co jakieś 3 godziny. Przesikania zdarzają się bardzo, bardzo sporadycznie. Przy formowankach i otulaczu czas wytrwałości jest u nas podobny.
    A w ogóle to gartulacje z racji decyzji co do wielo
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Blanka dobrze prawi, ale ja bym do tego zestawu dołożyła jeszcze jakieś 2/3 formowanki na nocki, bo lepiej trzymają moim zdaniem niż kieszonki.
    Co do częstotliwości przewijania to ja ortodoksyjnie przewijam po każdym siknięciu, ale to kwestia osobista i tego jak chłonne masz pieluchy. Przy tetrze i 19 miesięczniaku to raczej po kazdym siknięciu musisz przewijać. Dłużej tzrymają formowanki plus otulacz, albo kieszonki z dobrym wkładem. Moja mała do żłobka ma kieszonki z wkładami z bambusa (5warstw) i przwijają ją co jakieś 3 godziny. Przesikania zdarzają się bardzo, bardzo sporadycznie. Przy formowankach i otulaczu czas wytrwałości jest u nas podobny.
    A w ogóle to gartulacje z racji decyzji co do wielo
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

z jednorazówek popatrz czy masz rossmanna gdzieś w pobliżu-to byłoby dobre na tą 10-18.zostają Wam weekendy i w sumie 1-2 pieluchy w dzień dziennie,na noc też 1-2 (chyba że tu też jednorazówka eko).coś taniego by się Wam przydało i dla 19-miesięczniaka w miarę dużego (Blanka ma rację co do chińczyków,tylko muisz się zakręcić za większą wersją chinskich kieszonek,chyba są na allegro,bo takie typowe to dość ciasne są).może byc tetra czy pieluszki składane bardziej chłonne i otulacze,mogą być kieszonki,przy tak dużym dziecku sik jest spory i co byś nie włozyła to jeden raz wysikane i już do zmiany.ogólnie rzecz biorac pokusiłabym się o otulacze i składanki,otulacze byś mogła wieczorem pod kranem uprać i rano by były suche,raczej przy sikaniu tak dużego dziecka i otulacz moze być od wewnątrz mokry,więc 2-3 sztuki potrzebne,jak się składanek nazbiera do prania to jedno pranie wszystkiego na 60st i po sprawie.przed Wami na oko statystycznie jakieś pół roku pieluchowania i ze dwa miesiące z zimną łazienką (ważne przy schnięciu i bez suszarki).nie wiem czy wielorazówki pomogą w odpieluchowaniu,bo to kwestia dziecka tak naprawdę,u nas przy dwójce nic nie przyspieszyły.ale jeśli chcesz tego spróbować to raczej wybieraj pieluchy bez mikropolarku/welurku syntetycznego-unikaj materiałów tzw. "mam sucho".
    w ogóle to jak doczytałam dokładniej to widze,ze masz bazę pod pieluchowanie,dokup jakieś flipy (otulacze),nawet jednego z bazarku,zobacz czy będziesz w ogóle tego używać w Waszej sytuacji,może rossmannowe jednorazowki bardziej Wam się sprawdzą.a jak będzie ok,to dokup sobie jeszcze jeden i może troszkę flanelki i luz

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Chyba wszystko dziewczyny napisały - dokup dobrej tetry, kilka otulaczy, a jesli planujesz wielo w nocy, koniecznie chłonne formowanki.
    Ja bym spróbowała jednak przekonać babcie do wielo - kieszonkę zakłada się prawie tak samo łatwo, jak pampersa, a przy dobrym wkładzie można ją zmieniać co 2-2,5 h.

Chusteryczka

Domyślnie

U nas w tym wieku sprawdziła się tetra w dzień + gacie wełniaki a w nocy formowanki + otulacz. B szybko nastąpiło odpieluchowanie

Chustomanka Awatar mamaUlki
    Miejscowość
    Dzierżążno

Domyślnie

Moja mała jest w tym samym wieku i u nas sprawdzają się prefoldy, tetra z otulaczami i na wyjścia formowanka plus otulacz zmieniam średnio co 1,5 godziny, ale właśnie ja jestem w domu cały czas, a dla babci chyba najlepsze jakieś kieszonki.

Chustofanka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Mnie też się wydaje, że otulacz+tetra lub prefold to super zestaw na koniec, jakaś formowanka na noc, no i kilka kieszonek,widziałam że na naszym bazarku dziewczyny sprzedaja tanie chinki po 13 zł widziałam nawet coś tanszego,więc może warto tam zerknąć, będzie ekonomicznie

Chustomanka Awatar diu
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Bardzo dziękuję za wszystkie porady!

Jestem trochę mądrzejsza, choć nadal czuję się zagubiona w świecie wielo
    (uprzedzałam, że do mnie to z łopatą ?

Czyli tak:
    - dokupić tetry - ok. Przyznam, że większość tego, co posiadam, to komunistyczny wytwór, w który sikałam osobiście. Wygotowany i przechowany przez mamę, bo może się kiedyś przyda Te nowsze tetry, kupione współcześnie, mają chyba rzadszy splot. Jaka tetra jest dobra?

- do tego otulacz. One są zawsze robione na rozmiar? (mój synek ok. 12 kg - to chyba L?) Ch

- dla babci na razie będzie ekojednorazówka z rossmana

- na wyjścia i na noc - przydałoby się coś bardziej chłonnego, więc co kupić?
    Piszecie, że kieszonki - tzn. kieszonka to jest otulacz + wkład, tak? Tzn. jak kupię kieszonkę, to już nie muszę kupować otulacza? Te wkłady jednorazowe to można nabyć osobno? Z czego one są? Mogę zamiast nich wkładać tetrę?
    Te chińskie większe to jakiej firmy są?

Piszecie też, że formowanki - one też są z wkładami? Czy stosuje się otulacz? Produkowane są na rozmiar?

To wszystko wydaje się proste, gdy się w tym siedzi. Ale ja, wicie, zieloniutka jestem. Przejrzałam w necie przewodnik po pieluszkach, ale i tak nie mogę zakumać, czym się różni np. otulacz + tetra od kieszonki... i co lepiej kupić.

Jak jeszcze nie macie mnie dość, to wesprzyjcie kolejną radą

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

tu sobie poczytaj,w linku jest słownictwo i podstawowe info:
    http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=6847
    co do firm:
    otulacz flip bumgenius-nie jestem ich fascynatką,ale dużo osób je lubi.
    tetra lux lub flanela,grubsze i lepsze niż zwykła tetra.
    z tego co się orientuję to masz te rzeczy w krainapieluszek.pl,ekomaluch.pl ,na allegro oczywiście...
    ja bym z formowanek w nocy zrezygnowała z jednego powodu,moje dzieci byly od urodzenia na wielo i właśnie w okolicach 20 mż. zaczynały im grubsze pieluchy przeszkadzać,a formowanka,żeby w nocy wytrzymała,musi być grubsza.kup może jakąś używaną formowankę na początek i sprawdź czy w ogóle syn się zgodzi w niej spać.na nią nałóż otulacz flip,sama zobaczysz,że pupa jest spora jak dla dziecka,które tylko w jednorazówkach chodziło.może będzie ok,ale tak duży chłopak sam zdecyduje.
    zresztą,sprawdź czy wielorazówka zmieści się w spodnie syna

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

te większe kieszonki to te http://allegro.pl/pieluszki-wieloraz...805161956.html
    ja bym dokupiła do nich osobno wkłady bambusowe, ten sprzedawca chyba je też ma
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez diuszesa Zobacz posta
    Bardzo dziękuję za wszystkie porady!

Jestem trochę mądrzejsza, choć nadal czuję się zagubiona w świecie wielo
    (uprzedzałam, że do mnie to z łopatą ?

Czyli tak:
    - dokupić tetry - ok. Przyznam, że większość tego, co posiadam, to komunistyczny wytwór, w który sikałam osobiście. Wygotowany i przechowany przez mamę, bo może się kiedyś przyda Te nowsze tetry, kupione współcześnie, mają chyba rzadszy splot. Jaka tetra jest dobra?

- do tego otulacz. One są zawsze robione na rozmiar? (mój synek ok. 12 kg - to chyba L?) Ch

nie zawsze. Flip jest one size.
    tu flip:http://ekomaluch.pl/otulacz-flip-one...,p1163,l1.html
    są też rozmiarowe innych firm. Ja mam dwa flipy i jeden wełniany i spokojnie wystarcza.

- dla babci na razie będzie ekojednorazówka z rossmana

- na wyjścia i na noc - przydałoby się coś bardziej chłonnego, więc co kupić?

albo kieszonka z chłonnym wkładem albo chłonna formowanka + otulacz (czyli np ww flip).
    Formanek jest dziesiątki, są mniej i bardziej chłonne...osobiście z tych chłonnych polecam np:
    pupeko: http://pupeko.pl/pieluszki/formowank...category_id=14
    Tots Bots Flexi: http://www.pieluszkarnia.pl/product-...-FlexiTot.html
    Tots Bots Stretchi :http://www.pieluszkarnia.pl/product-...tretchie-.html
    Strochenkinder:http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=41&ec=0
    Eko_mama, zrobi Ci na zamówienia jaką chcesz, wyrobów poszukaj na forum recenzje:http://eko-mama.blogspot.com/ (zerknęłam i zobaczyłam JAGODY!!! Boże, Edyta ma zawsze boskie te tkaniny!!).
    to te które ja mam.
    Lubię też formowankę Babyetta kieszonkę, do której wkładam wkład nocny Close Parents i jest naprawdę super chłonność, takie o:
    http://www.babyetta.pl/pl/p/Bambusow...almatynkos/383
    http://www.krainapieluszek.pl/pielus...product_id=133

W ogóle lubię formowanki kieszonki.
    Tetry niemal nie używam i nie rozumiem zachwytu nią

Idę położyć dziecia, potem napiszę więcej.

Piszecie, że kieszonki - tzn. kieszonka to jest otulacz + wkład, tak? Tzn. jak kupię kieszonkę, to już nie muszę kupować otulacza? Te wkłady jednorazowe to można nabyć osobno? Z czego one są? Mogę zamiast nich wkładać tetrę?

są kieszonki samodzielne, z pulem czyli z warstwą nieprzemakalną i mówiąc 'kieszonka' to właśnie takie ma się najczęściej na myśli. Są też kieszonki formowane, które wymagają otulacza, bo nie mają warstwy pul.

Te chińskie większe to jakiej firmy są?

nie wiem czy o tych dziewczyny piszą ale chyba Happy Flute, ja je mam, naprawdę fajne. I niedrogie.

Piszecie też, że formowanki - one też są z wkładami? Czy stosuje się otulacz? Produkowane są na rozmiar?

są różne, różniaste jakie tylko chcesz zobacz na te zalinkowane przeze mnie wyżej, praktycznie każda jest inna. Tzn są formowane kieszonki, do których wkładasz wkład jak do zwykłych kieszonek, są takie że wkłady są dopinane na napy, są takie z wszytym wkładem (i te schną najdłuższej bo są najgrubsze)....na nie koniecznie otulacz. Są i rozmiarowe i one size.

To wszystko wydaje się proste, gdy się w tym siedzi. Ale ja, wicie, zieloniutka jestem. Przejrzałam w necie przewodnik po pieluszkach, ale i tak nie mogę zakumać, czym się różni np. otulacz + tetra od kieszonki... i co lepiej kupić.

jak będziesz miała i to, i to, to sama zobaczysz różnicę.

Jak jeszcze nie macie mnie dość, to wesprzyjcie kolejną radą
    Ostatnio edytowane przez kawiareczka ; 07-09-2011 o 21:09

Chustomanka Awatar diu
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Dziękuję za kolejne rady

To ja chyba kupię na razie ze 2 otulacze, dokupię tetry lub flaneli (albo może prefoldy?), i jedną formowankę, żeby zobaczyć, jak będzie.

Kurczę, obawiam się trochę tego wielopieluchowania. Ale mam nadzieję, że pójdzie dobrze i że się oswoję

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

I to jest bardzo dobra koncepcja.
    Ideałem byłoby wypróbowac wszystko Ja wielopieluchuję od ok 8 miesięcy i wciąż szukam - mimo, że jestem zadowolona z obecnego systemu, czyli głównie kieszonki i otulacze z wpinanymi wkładami. Teraz zamierzam potestowac formowanki dzienne - trochę bez sensu, bo to raczej opcja na lato, zobaczymy co z tego wyniknie....

Jak Ci tetra nie podejdzie, to może spróbuj prefoldy pieluszkarniowe - są dośc tanie, a dziewczyny zachwalają. Osobiście nie próbowałam, ale na akcję odpieluchowanie może się skuszę ale to jeszcze chwilka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez diuszesa Zobacz posta

To ja chyba kupię na razie ze 2 otulacze, dokupię tetry lub flaneli (albo może prefoldy?), i jedną formowankę, żeby zobaczyć, jak będzie.

Kurczę, obawiam się trochę tego wielopieluchowania. Ale mam nadzieję, że pójdzie dobrze i że się oswoję
    Dasz rade bedzie dobrze!!!

Ja tak jak dziewczyny dla 18 miesieczniaka polecam tetre+otulacz (ja najbardziej lubie Flipy) jako wersje ekonomiczną, wersja drozsza to kieszonki (według mnie mega wygodne) - no i tutaj wybor jest mega duzy!!!! od tanich kieszonek za 20 pln po takie za 100 pln. Ja przy tak duzym dziecku polecam kieszonki z napami, a nie na rzepy.
    I zastanów sie nad nocami - Julka bardzo duzo piła wieczorem i w wieku ok 20 miesiecy była w stanie przesikac w nocy wszystko wiec ja na noce zaczełam jej zakładac jednorazowe eko z rosmanna.

powodzenia!

Jeszcze jedna rada, dobrze jest od razu "wystartowac' z wieksza iloscia pieluch bo inaczej jest problem z praniem i polecam dodawanie Nappy-fresha i olejku herbacianego albo lawendowego do prania i mało proszku bo inaczej stracą chłonnośc!
    www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"

Uprawnienia umieszczania postów