Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: Ekonomia w pieluszce...czyli 7 powodów, dla których używanie wielorazówek się opłaca

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie Ekonomia w pieluszce...czyli 7 powodów, dla których używanie wielorazówek się opłaca

Temat nurtował mnie już dość długo, więc powstał artykuł.
    Zapraszam do poczytania, szczególnie tych jeszcze niezdecydowanych.
    Można go pobrać w pdf stąd
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Chusteryczka Awatar Stella
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

brawo piękny opis
    Madzia 10.07.2004, Marcel 1.09.2008, Marek 29.12.2009 i Martynka 1.02.2012 - 1460 gram - 29 tydzień.

http://monikamnich.blogspot.com/

Guest
    Guest

Domyślnie

juz kiedys gdzies to było
    goracy watek to był

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

pewnie było, w końcu każdy się nad tym zastanawia
    a że gorący...nie wzięłam pod uwagę pieluszkoholików, bo Ci to muszą dopłacić do interesu

Chustoholiczka Awatar qmpeela
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Bardzo fajny artykuł, aczkolwiek na pranie wielo w ciągu miesiąca wydaję na pewno więcej niżeli 20zł
    Lena '07Nina '10 Blanka '12 Gabriel '16 Matilda ‘18
    A. 06.14 (*)

https://m.facebook.com/thetwoowls/ -dzieciecy handmejd
    Mój świat fotografii - fejsbukowy fanpejdż, zapraszam!

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Hmm, przy całej mojej miłości do wielo - wydaje mi się, że te obliczenia są jednak niedoszacowane, jeśli chodzi o koszta użytkowania wielo.

Np. w Wwie woda jest prawie dwa razy droższa, a planują nam podwyżkę o jakieś 30%.
    Pranie w 40 stopniach jest tańsze, niż w 60, a nie bardzo sobie wyobrażam, by w 40 wszystko się dopierało...
    Do tego wstępne płukanie (plus 30 l wody).
    Plus wydatki dodatkowe - olejek (jakieś 50 zł rocznie), papierki (nie wyobrażam sobie bez nich życia na początku, przy mlecznych kupkach, a i na żłobek się w nie zaopatrzyłam...).
    Ja wydaję jeszcze kasę na odplamiacze - mydło galasowe z Rossmana -a także na stripping, okazjonalne pranie formowanek i wkładów w 90 stopniach i kwaskowanie raz w miesiącu.

No i jednak np. kieszonki plus wkłady są droższe, niż pieluszki z Twoich wyliczeń.

Suma sumarum, trochę drożej to wychodzi, niż się na początku wydaje. A i pampki można kupić taniej, niż 70 gr za sztukę - są promocje, Rossman, Dada etc.

Oczywiście, można tez do sprawy podejść minimalistycznie, i pieluchować tetrą - najtańsza opcją - a także odpuścić sobie wszelkie zbytki w rodzaju odplamiaczy, olejków, strippingów etc. Ale akurat dla mnie to drugie jest koniecznością.

Edit: ale przy tym wszystkim, wielo i tak rządzą)

Chustofanka Awatar morla1
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Ja już dawno przekroczyłam te koszty, które podajesz....no ale jak pisałaś - pielucholizm...w sumie faktycznie można by było na tetrze i 5 otulaczach lecieć..ale te pieluchy jednak bardzo wciągają..mnie pieluchy wciągnęły zdecydowanie bardziej niż chusty. Każdą chciałoby się wypróbować.

Chustomanka Awatar kista1
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Koszt pieluch można jakoś znieść ale te wszystkie dodatki okołopieluchowe to trochę dają po kieszeni- mydło galasowe, papierki, nappy fresh, olejki, kuracja lanolinowa do wełniaków. Ale w sumie chyba większość z nas zdecydowała się na wielo nie po to żeby obniżyć wydatki.

Chustomanka

Domyślnie

Tak samo jak jednorazówki są droższe i tańsze tak samo wielo można kupić taniej i drożej więc to zależy kto co wybierze.
    Jest wiele mam które zdecydowały się na używanie wielo z innych względów niż ekonomiczne - ekologiczne, zdrowotne, estetyczne Czego przy jednorazówkach nie można wziąć pod uwagę bo ani to eko ani zdrowe ani ładne. Z tych właśnie względów jednorazówki nigdy się u mnie nie obronią choć by były 5 razy tańsze.

Chusteryczka Awatar cynthia

Domyślnie

hehehehe no na bank wydaję więcej niż 20zł na pranie... ale mam nadzieję że przy drugim się zwróci - tylko nie wiem po co sprzedawałam te maleńkie pieluszki pierwsze :/
    Poznań w chuście zaprasza!!!

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

A wg mnie koszty się zgadzają Użytkowania znaczy.
    Płukanie/namaczanie robię ręcznie. A potem w 40st, ba, nawet w 30st wszystko się dopiera i żadnego smrodku nie ma. Mydła tez nie stosuję tylko płyn do naczyń. Papierki tylko na bambus (kupa idzie do nocnika )

Tylko, że ja mam masę tych pieluch, a dziś przyszła paczka z kolejnymi - IB limitowane i BG

Powinnam iść na odwyk
    Ostatnio edytowane przez libra ; 12-08-2011 o 13:29

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Oczywiście, można porównywać z wersją droższą i tańszą. Dlatego u dołu tabeli są założenia, bo jakiś punkt wyjścia musi być. Metodologia obliczeń jest prosta i dane można sobie zmieniać, np. jak ktoś pierze w 60, z dodatkowym płukaniem i stosuje mydło galasowe, kurację i co tam jeszcze...

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cynthia Zobacz posta
    hehehehe no na bank wydaję więcej niż 20zł na pranie... ale mam nadzieję że przy drugim się zwróci - tylko nie wiem po co sprzedawałam te maleńkie pieluszki pierwsze :/
    He, he pewnie po to, aby kupić kolejne Przynajmniej ja tak mam, nałóg eeehhh nałóg...

Chustofanka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie a wyprzedaż

no tak, niby te koszty różnie wypadają, z praniem, strippingiem, nałogowym dokupowaniem
    natomiast mam wrażenie że część mam jak im się znudzi pieluszka, lub nie sprawdzi, lub maluch wyrośnie to puszcza pieluszkę dalej.Wydaje się,że statystycznie można uzyskać za nią 2/3 ceny wyjściowej jesli jest zadbana.Po odpieluchowaniu mamy też sprzedają.Uważam więc, że jak się sprzedaje póżniej te pieluszki, to jednak wychodzi taniej.A jak zostają dla kolejnego chuścioszka, to chyba tym bardziej

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja bym jeszcze dodala oszczędnośc w postaci braku wydatków na kremy, czy inne zasypki do pupy, poza tym latem np nie trzeba kupowac spodenek czy innych majtochów, ktorych zadaniem jest przykrycie szpetnej jednorazówki

Uprawnienia umieszczania postów