Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 92

Wątek: szyte na wymiar - kogo polecacie?

Chustomanka
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja też noszę jeszcze z przodu i w starym MT odczuwałam już mocno ciężar, ale teraz przesiadłam się na większy MT od pani_olo i ma mocniej wypełnione pasy, przez co znów przestałam odczuwać ciężar Najlepiej jest zgłosić się do wybranej szyjącej mamy i podać jej wszystkie swoje uwagi, a ona już dobrze dopasuje dla Was to, co najlepsze Polecam szyjące, bo piękniejsze MT, dobrze dobrane i często dużo taniej

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rubinetta Zobacz posta
    Że też nie mogłam wszystkiego odrazu...
    Tak jak pisałam, Mała chce wyciągać rączki, w Tuli panel jest wysoki, więc nic z tym nie zrobię, prawda? Może lepiej sprzedać Tuli a kupić dwu rozmiarowe MT. Jak myślicie?

A właśnie, a Wasze dzieciaczki nie chcą wyjmować rączek? Wszędzie na zdjęciach szkraby zawsze trzymają je grzecznie pod pasami.

Pytałam o noszenie, bo moja waży tylko 9 kg, noszę ją z przodu, ale niestety po godzinie czuję plecy. Zakładam dobrze bo już zasięgałam u fachowca opinii Więc czy może to być kwestia złego dobrania do siebie nosidła? Czy w innym mogłoby być lepiej? Myślałam, że Wy cięższe dzieciaczki nosicie na plecach i dlatego dajecie radę

wiesz co, moja ręce wyciąga jak tam chce, ale nigdy nie bardzo zależało jej na wyciąganiu ponad pasy moja waży ponad12kg

nosidło ostatecznie dobierasz do dziecka, ważny jest dobrze dopasowany panel, w nosidle dziecko jest najważniejsze Twój komfort możesz poprawic wypełnieniami, i tym gdzie wolisz nosic
    matko gdzieś mi umknęło, ile Twoje dziecko ma? bo możesz równie dobrze nosic na plecach, nie jest powiedziane że np dzieci do 10kg tylko z przodu

edit: doczytałam, próbowałaś nosic z tyłu?
    Ostatnio edytowane przez dankin-82 ; 06-03-2012 o 18:29
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

Chustonówka

Domyślnie

skończone 9 m-cy, z tym że ja wolę nosić z przodu A jak może być źle dobrany panel? Np małe Bondo do dużego dziecka?

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Czyli w tych nosisz z przodu?
    Tak, ergo mam na plecy, bo z przodu mi w nim niewygodnie, a resztę motam zazwyczaj z przodu Mój Mały waży 12 kg i do niedawna nosiłam go głównie z przodu, ponieważ to wiązanie bardziej mi odpowiada (teraz nie noszę z racji stanu, bo nie daję rady, ale mam nadzieję wrócić do noszenia późnym latem ). Jak napisała dankin, każdy mota jak lubi

Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

zmierz po prostu odległośc nóżek dziecka od kolanka do kolanka, wyjdzie Ci szerokośc panela jakie powinno miec nosidło i zmierz sobie szerokośc panela na dole przy pasie i porównaj

chodzi o to by panel nie był za mały lub w drugą stronę, ale tu chodzi o komfort i odpowiednią pozycje dziecka
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

skończone 9 m-cy, z tym że ja wolę nosić z przodu A jak może być źle dobrany panel? Np małe Bondo do dużego dziecka?
    Dokładnie tak - panel może być za szeroki lub za wąski, ewentualnie za wysoki lub za niski, dlatego fajnie jest dobrać rozmiar konkretnie pod swoje dziecko.

Co do bólu pleców - mam podobnie... Wiązanie jest ok, ale po jakimś czasie (po godzinie i dłużej) zaczynają mnie boleć plecy. Ja mam generalnie problemy z kręgosłupem. Moim rozwiązaniem jest zmiana miejsca wiązania - robiłam tak, że nosiłam Miłosza na przodzie i na plecach na zmianę. W ostatnich miesiącach noszenia bardzo mi to pomogło.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dankin-82 Zobacz posta
    zmierz po prostu odległośc nóżek dziecka od kolanka do kolanka, wyjdzie Ci szerokośc panela jakie powinno miec nosidło i zmierz sobie szerokośc panela na dole przy pasie i porównaj

chodzi o to by panel nie był za mały lub w drugą stronę, ale tu chodzi o komfort i odpowiednią pozycje dziecka
    Pamiętam, że kiedy pani_olo szyła nam naszego pierwszego mietka, zdejmowała miarę z Manduki, ponieważ miałam akurat u siebie testową i nam względnie pasowała. Poprosiłam tylko o odrobinę wyższy panel i taki też otrzymałam Jeśli masz Bondolino i Tuli, przypatrz się, jak dziecię w nich leży i oszacuj właściwą szerokość i wysokość panelu.

Chustonówka

Domyślnie

dzięki za wszystkie informacje. A napiszcie jeszcze jak nosiłyście zimą w MT lub ergo. Na swoją kurtkę i dzieć w kombinezonie?

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Mniejszego - pod kurtką (ubrany jak po domu, tylko czapa na głowie + coś na stopy). Większego - w kombinezonie na kurtce, ale rzadko mi się tej zimy zdarzało.

Chustoguru Awatar marta-la
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Kochana nosisz z przodu dopóki Ci wygodnie, dopóki dzieciak Ci świata nie zasłania Rodzaj nosidła nie ma kompletnie nic do tego
    moja 3 latka do tej pory z przodu ale na wiosnę to już na plecy ostatecznie hehehe bo my uzależnione
    To tylko pozazdrościć Ci kręgosłupa. Ja z roczniakiem z przodu po 0,5h noszenia wymiękałam i jęczałam przez plecy przez resztę dnia a na plecach bez problemu latałam po górach z 3,5 latką

Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

dzięki za wszystkie informacje. A napiszcie jeszcze jak nosiłyście zimą w MT lub ergo. Na swoją kurtkę i dzieć w kombinezonie?

my bez problemu na odzież zewnętrzną, ja w kurtce młoda w swoim kombinezonie; nam po prostu tak wygodnie i tak lubimy

Marta nie ma czego zazdrościc moja młoda mnie zawsze sposobem weźmie by tylko z przodu posiedziec
    K mama Kulki i Kropki

Domyślnie

Witam!
    kilka dni temu dotarłam na to forum i zachorowałam na mt (w zasadzie chyba wolałabym hybrydę)

Mam pytanie - czy ktoś ma mt zarówno od pani_olo i od Alci (pathi) ?
    nie mam pojęcia na które się zdecydować :/

Z góry dziękuję za pomoc

Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

zdecydowanie pani_olo jest dla mnie ideałem

edit: ale mt to nie tylko szyjąca, musisz wiedziec jakie chcesz i wtedy łatwiej dopasowac os szyjącą
    Ostatnio edytowane przez dankin-82 ; 12-03-2012 o 09:15
    K mama Kulki i Kropki

Domyślnie

zdecydowanie pani_olo jest dla mnie ideałem

edit: ale mt to nie tylko szyjąca, musisz wiedziec jakie chcesz i wtedy łatwiej dopasowac os szyjącą
    hmm.. problem w tym, ze nie za bardzo się na tym znam .. Na razie miałam tylko chustę elastyczną bardzo rzadko używaną, bo córka nigdy nie chciała zbyt długo w niej przebywać, więc nie chciało mi sie wiązac, zeby chwile ją ponosić :/

Wiem tyle, że wolałabym raczej hybrydę, ale na co jeszcze zwrócić uwagę..?

Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

na całą masę rzeczy
    ale tak ogólnie, to na panel, by był dobrze dobrany do dziecka, na pasy naramienne i biodrowy by były wypełnione to odejmie ci noszonych kg, masz jeszcze zagłówek, kapturek, na materiał z jakiego chcesz mt itd itd
    jeśłi się zdecydujesz na szyjącą to ona na pewno doradzi ci, podpowie i usyje tak byś była zadowolona
    K mama Kulki i Kropki

Domyślnie

zamówiona u pani_olo )
    i prawdopodobnie będzie już w poniedziałek gotowa!

Mam tylko nadzieję, że Młoda będzie zadowolona

Dziękuję za porady!

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Z góry gratuluję

Chustonówka Awatar mjakmama
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Madamme GooGoo sa cudowne

Chustomanka
    Miejscowość
    Sosnowiec

Domyślnie

A ja mam pytanie. Lepsze zwykłe mt czy chustomt? Bardziej mi się podobają takie mega wzorzyste mt, ale jeśli lepiej/wygodniej/bezpieczniej jest w chustomt to chyba je wolę. Nie wiem czy sprzedawać moją Katję czy przerobić.
    Wojtuś 5.12.2011

Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

to wszystko zależy od własnych preferencji
    ja uwielbiam obie wersje

i mt i chmt są cudniaste
    K mama Kulki i Kropki

Uprawnienia umieszczania postów